Hej! Vi har varit i kontakt med Trivselhus för att eventuellt köpa tomt+hus av dem, är det någon som har några synpunkter på dem som ni vill dela med er av?
 
TACK, hade inte sett den tråden men det låter ju bra! Kommer ta mer kontakt med dem, så får vi se hur det blir!
 
Vi signerade avtal på husleveransen förra tisdagen! Nu väntar vi på bygglovsritningarna så vi kan skicka in bygglovsansökan till SBK här i Göteborg. Enormt spännande!

Vi fick offerter från ett flertal andra husleverantörer och sviktade ett kort tag. Efter att vi satt oss ner och tänkt igenom fakta och känsla så insåg vi dock att det inte var någon tvekan om att det var TH vi ville bygga med.
 
IFK : vad spännande att ha skrivit på! Vilket av husen har ni valt och vart skall ni bygga?
Det känns som om TH är väldigt dyrt, frågan är om det är värt den merkostnaden att bygga med dem? Vilket ni tycker förstås!
 
Vi har ritat ett helt eget! ;D

Det område i Björlanda på Hisingen som vi ska bygga i har nämnligen en massa restriktioner vad gäller byggarea mm. Därför var vi tvungna att rita själva. Säljaren har varit grymt bra, tar alla våra idéer seriöst och har enormt tålamod med oss veliga köpare.

Om det är värt merkostnaden? Hmmm... det vet vi inte riktigt men vi hoppas ju givetvis det. En svår sak är att veta om själva konstruktionen är bättre eller sämre än någon annans. Sävsjö Trähus kändes kanske som en bättre konstruktion, det känns liksom bra med trä i alla väggar. Men de blev ju dyrare och vi tänker att inga "premium"-tillverkare idag har någon dålig konstruktion så därmed valde vi TH. Måste dock säga att det var lite känsla inblandat i det valet. Samtidigt tror jag ett förtroende är enormt viktig faktor för huruvida man blir nöjd eller ej med det färdiga huset.

Sen vet i skam om de verkligen är så mycket dyrare... vi skickade ju ut detta hus till några andra firmor och husleveransen låg väldig lika i pris. Då var nog TH bland de billigare faktiskt.

Vart tänkte ni köpa tomt av TH? Låssby?
 
IFK: Vad är det för typ av hus ni ritat ? storlek?

vi är också inne på att rita helt eget men vet inte om vi ska få det ritat helt externt via en arkitektfirma och gå med den till olika hustillverkare eller låta någon av hustillverkarnas egna arkitekter rita åt oss...

gärna tips på hur ni gjort

Tack
 
Vi har ritat ett sluttningshus med byggyta strax över 60 kvm. Detta ger total boyta på dryga 110 kvm vilket bör räcka för oss ett tag då större byggyta kommer tillåtas inom några år.

Takformen är av pulpettyp och inne är det öppet till nock utan några balkar. Vad gäller sluttningsvåningen är de väggar som inte är återfyllda av trä vilket vi tycker ger en snyggare exteriör och förhoppningsvis en trevligare känsla inomhus. Vi har lite mixad panel stående/liggande och rätt mycket fönster varav några går ända upp till taket, kort och gott är jag rätt säker på att det kommer bli finemang.

Vi ritade upp huset själva på vanligt rutpapper. Sen tog vi med detta till TH så anpassade de måtten till deras produktion, de bygger ju väggarna i fabrik, och ändrade lite småsaker som inte var möjliga/ekonomiska att bygga. Sen innan vi beställde bygglovsritningar så tittade en arkitekt på TH på huset ytterligare en gång för att se så fönster och så satt på ett estetiskt korrekt sätt. Mycket smidigt! Vi har väldigt bra kontakt hela tiden med TH och alla våra idéer och förslag har tagits emot seriöst.

Att kontakta extern arkitekt är nog i och för sig inte fel om man ska ha nåt "extra extra", annars tror jag verkligen det räcker med hustillverkarens arkitekter. Har du ingen egen idé alls så försöker säljaren hjälpa dig hitta något i katalogen som man kan utgå ifrån och som sen anpassas helt efter era önskemål. Ni jobbar er helt enkelt fram till drömhuset.

Annars är det ju liksom inget svårt att rita själv, bara kul faktiskt om man är lite intresserad! Troligen så vet du ungefär hur du vill ha huset, du vet antagligen också hur många och vilka rum du behöver osv. Det är bara att rita ner på ett papper och försöka tänka sig in i hur det kommer se ut. Läs texterna som finns i vissa huskataloger, de kan också ge input till vad som är snyggt. Sen kommer säljaren antagligen berätta för dig om dina idéer är usla eller för dyra.

Vi skickade runt vår ritning till massa husfirmor trots att det eg var TH som tagit fram skissen. Vi hade dock inte särskilt dåligt samvete då hela skissen från början kom från oss. Mest använde vi väl dock offerterna från övriga firmor för att kontrollera att vi inte betalade ett rövarpris till TH. Men som jag skrev i tidigare inlägg så var TH inte dyrare än någon annan på vårt hus.

Sammanfattningsvis så rekommenderar jag att rita själv om du anser dig ha någon som helst känsla för god smak! Det är väldigt kul och du har dessutom ett hum om vad du vill ha när du kommer till säljaren (eller arkitekten om ni nu ändå väljer en sådan).
 
Tackar för infon,

blir att skissa lite försiktigt själv då antar jag..:)

Vad tar hustillverkaren i ersättning om de får skissa upp ett förslag från min skiss och jag sedan inte väljer att bygga med dem överhuvudtaget?

//
Magnus
 
Så länge du inte beställt några bygglovsritningar eller nåt så är det gratis. Det är iallafall min uppfattning.

Det ligger ju i husfirmans intresse att räkna fram en riktig offert och då behöver de ju ha en skiss att gå efter, det är ju lite så de säljer. En simpel skiss slänger de säkert ihop rätt snabbt, denna är ju först och främst ett underlag till att räkna fram rätt offertpris. Sen tar de säkert ut tillräcklig marginal i själva affären för att täcka denna typ av "gratisarbete".

Skulle du däremot ha beställt bygglovsritningar så åker du på 10000:- för dessa, oavsett om du får bygglov eller ej. Men då är ju ritningarna dina...

Avslutningsvis är det väl också lite av en etisk balansgång. Det kan ju vara trevligt, inte minst för ens egna samvete, om man initialt har ett faktiskt intresse av att bygga med i det här fallet TH och inte bara "utnyttjar" dem för att rita en bra skiss.
 
Som sagt har vi byggt färdigt med Trivselhus i Göteborg. Huset blev klart i mars. Vi utgick från ett av deras kataloghus och ändrade hej vilt.

En av mycket få saker som inte var så bra var att det tog år och dar att få ändringar gjorda från ritkontoret i Småland. Varje liten ändring tog en eller flera veckor innan dom kom tillbaka. Det här tog i vårt fall månader. I slutet tog vi kontakt med en fristående arkitekt för att snabba på processen men insåg att det skulle ta ännu längre att få henne ombord.

Dessutom blev det fel. Takfönster var inritade där det inte gick att sätta dom och takstolarna behövde förstärkas med extra plankor för att klara bärigheten, och detta virrvarr av plankor fick sedan byggas in. Det här hände långt efter att bygglovet gått igenom när konstruktionsritningarna till fabriken skulle tas fram.

Vet inte hur man kan komma runt det här, men för att undvika att slösa tid kanske det går att boka in en tid med ritkontoret i Småland och åka dit med målet att ha en färdig ritning när mötet är över. Ger dock ingen betänketid om ritaren kommer med olika förslag.

När det gäller huruvida det går att bygga det framtagna huset eller ej är man väl tyvärr beroende av Trivselhus egna konstruktionsritare. Är dom överbelastade och inte tittar på ritningarna förrän långt efter bygglovet är framme och huset ska börja produceras i fabrik så är det väl bara att hoppas på det bästa.

Tror Trivselhus är medvetna om denna svaghet. Dom annonserar sedan länge på sin hemsida efter konstruktionsritare mm.

TH har säger att alla deras hus är olika och därför är det lättare att det blir oväntade, sena ändringar. Att vi gjorde mycket ändringar är ingen bra förklaring till att det tog evinnerlig tid att ta fram slutliga ritningar. THs stora säljargument är att dom kundanpassar lösningar - då ska man också ha infrastrukturen och personalen på plats för att kunna göra jobbet.

Berit
 
Tack för era synpunkter, det låter spännande att rita eget men för vår del så duger Solvik 208 bra (iallafall på skissen). Sedan får vi se efter helgen hur det blir, skall träffa försäljaren på tomten för diskussion.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.