Verkar vara en vanligt förekommande braskamin, jag har möjlighet att billigt få förvärva en begagnad 510, men vill gärna höra lite åsikter om den av er som har en.

Ge mig + och - så jag kan bestämma mig :)
 
E
Jag är väldigt nöjd med våran 510. Snabb att tända och värmer fint. Det tar dock lite tid att få den varm samt att värmen inte lagras så länge tyvärr.

Sedan är den fantastiskt fin att titta på så jag rekommenderar absolut ett köp.
 
E epw skrev:
Jag är väldigt nöjd med våran 510. Snabb att tända och värmer fint. Det tar dock lite tid att få den varm samt att värmen inte lagras så länge tyvärr.

Sedan är den fantastiskt fin att titta på så jag rekommenderar absolut ett köp.
Har du någon tid mellan tummen och pekfingret på avsvalningstid? Förstår att det inte finns så mkt att lagra värmen i.

Hur stor yta märker du att du ändå lyckas värma med den? Är det 30kvm eller är det närmare 100kvm? Förstår att det beror på husets uppbyggnad med planlösning etc men som sagt, mellan tummen och pekfingret.
 
Jag har en 560 T/K. Har haft den i många år. Jag använder den ganska mycket (c;a 2 m3 ved/år) och det enda möjligt negativa jag kan tänka mig är att de nedersta täljstenarna inte blir speciellt varma, så värmemagasinet begränsas till de övre stenarna (mitt för eldstaden) och locket. Händer att det ryker in ibland när man inte hunnit utjämna undertrycket i huset innan tändning.
 
HasseTeknik HasseTeknik skrev:
Jag har en 560 T/K. Har haft den i många år. Jag använder den ganska mycket (c;a 2 m3 ved/år) och det enda möjligt negativa jag kan tänka mig är att de nedersta täljstenarna inte blir speciellt varma, så värmemagasinet begränsas till de övre stenarna (mitt för eldstaden) och locket. Händer att det ryker in ibland när man inte hunnit utjämna undertrycket i huset innan tändning.
Tack för input även om det inte är en sådan kamin jag har möjlighet att få köpa billigt.

Är det någon som vet ifall 510an varit bakansluten, är det locket på ovansidan man sätter där bak för att kunna ändra den till toppanslutning?
 
Det är ju samma installationsanvisning till alla i 500-serien, dock med vissa speciella avsnitt för vissa modeller. Jag vill minnas att det var samma lock för att sätta för den skorstensutgång man inte använde. Jag kan kolla om jag hittar installationsanvisningen ( hör av dig om det behövs) ,men annars tror jag att den finns på " nätet". Grunden är ju lika för alla i 500- serien ( själv har jag skorstenen går rakt upp ), så principen för uppbyggnaden är samma, även om de har olika " skal".
 
  • Gilla
Gårdsboende
  • Laddar…
J
HasseTeknik HasseTeknik skrev:
Det är ju samma installationsanvisning till alla i 500-serien, dock med vissa speciella avsnitt för vissa modeller. Jag vill minnas att det var samma lock för att sätta för den skorstensutgång man inte använde. Jag kan kolla om jag hittar installationsanvisningen ( hör av dig om det behövs) ,men annars tror jag att den finns på " nätet". Grunden är ju lika för alla i 500- serien ( själv har jag skorstenen går rakt upp ), så principen för uppbyggnaden är samma, även om de har olika " skal".
O jag laddade ner instruktionen för den på conturas hemsida men just den biten är rätt otydlig om man inte har sakerna framför sig tyckte jag
 
Den icke använda utgången pluggas med ett täcklock och fästs med 2 vingmuttrar. Använd utgång förses med stos och skorstensröret fästs i den.
Instruktionsdiagram för anslutning av kamin till skorsten med text och steg-för-steg illustrationer.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Gårdsboende
  • Laddar…
E
G ekaa88 skrev:
Har du någon tid mellan tummen och pekfingret på avsvalningstid? Förstår att det inte finns så mkt att lagra värmen i.

Hur stor yta märker du att du ändå lyckas värma med den? Är det 30kvm eller är det närmare 100kvm? Förstår att det beror på husets uppbyggnad med planlösning etc men som sagt, mellan tummen och pekfingret.
Har ingen koll på tiden tyvärr. Men ganska snart efter att brasan brunnit ut helt. Det jag skulle gjort annorlunda idag om jag installerade som jag kom på nu när jag tände en brasa är att installera separat tilluft till kaminen. Det skulle hjälpa inomhusklimatet när man eldar.
 
E
G ekaa88 skrev:
Tack för input även om det inte är en sådan kamin jag har möjlighet att få köpa billigt.

Är det någon som vet ifall 510an varit bakansluten, är det locket på ovansidan man sätter där bak för att kunna ändra den till toppanslutning?
Den levereras med rökröret uppåt men det flyttat man enkelt med två vingmuttrar som medföljer om man vill ha den bakåtansluten.
 
E epw skrev:
Har ingen koll på tiden tyvärr. Men ganska snart efter att brasan brunnit ut helt. Det jag skulle gjort annorlunda idag om jag installerade som jag kom på nu när jag tände en brasa är att installera separat tilluft till kaminen. Det skulle hjälpa inomhusklimatet när man eldar.
Vad skulle det göra med inneklimatet med uteluftanslutning,menar du? Att den tex tar 8-10 kubikmeter luft/timme ur huset till förbränningen istället för att släppa in minusgrader till kaminen kan det väl inte vara?
 
E
E exerg skrev:
Vad skulle det göra med inneklimatet med uteluftanslutning,menar du? Att den tex tar 8-10 kubikmeter luft/timme ur huset till förbränningen istället för att släppa in minusgrader till kaminen kan det väl inte vara?
Jo precis, jag hade uppskattat att den tar luften utifrån och inte inifrån huset.
 
Det utsug du har i badrummet ligger runt 50 kbm luft/tim och startas köksfläkten sugs 400-800 kbm ut.Sett till detta är kaminens behov litet eller försumbart. För att förbränningen ska bli optimal måste rökgaserna komma upp i ca 800 grader vilket uppnås fortare om luften till förbränningen är 20 grader varm istället för 20 grader kall. Så värmemässigt vinner man heller inte på uteluft. Har man tex rejält undertryck i huset och det ryker fram när man försöker tända så blir det ännu värre om kaminen har uteluft. Mao finns ingenting som talar för uteluftanslutning. Detta är en kvarleva från den tid man eldade i öppna spisar som drog ut 500 kbm luft/tim.
 
E
E exerg skrev:
Det utsug du har i badrummet ligger runt 50 kbm luft/tim och startas köksfläkten sugs 400-800 kbm ut.Sett till detta är kaminens behov litet eller försumbart. För att förbränningen ska bli optimal måste rökgaserna komma upp i ca 800 grader vilket uppnås fortare om luften till förbränningen är 20 grader varm istället för 20 grader kall. Så värmemässigt vinner man heller inte på uteluft. Har man tex rejält undertryck i huset och det ryker fram när man försöker tända så blir det ännu värre om kaminen har uteluft. Mao finns ingenting som talar för uteluftanslutning. Detta är en kvarleva från den tid man eldade i öppna spisar som drog ut 500 kbm luft/tim.
Vad märkligt att tillverkaren rekommenderar separat tilluft om detta inte gör någon skillnad i praktiken.
 
Om huset f.övrigt är fel,dvs har för få eller för små tilluft asventiler är det en nödlösning att installera uteluft. Saxat ur installationsskriften: "Tillförsel av förbränningsluft När en kamin installeras i ett rum ökar kraven på lufttillförsel till rummet. Luft kan tillföras indirekt via en ventil i ytterväggen, eller via en kanal utifrån som ansluts till stosen på kaminens undersida. Mängden luft som går åt till förbränningen är cirka 15 m3 /h. Stosen har en ytterdiameter på 67 mm. Vid rördragning längre än 1 m sk" Är detta detsamma som att rekommendera uteluftanslutning?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.