J
Vi har en liten källare på ca 70kvm totalt som vi verkligen behöver börja använda som utrymme. Omdränerat för ett år sedan och snustorrt. Allting kommer att behöva rivas i källaren av saneringsfirma som inte är bärande p g a asbestplattor i något tak, i en längre ventialationsrör, rörböjar och eventuellt på fler ställen. Därefter kommer jag att kunna bila upp nya avlopp etc.

Vi har idag bara 1 litet våningsplan som värms upp med luftvärmepump. Oklart hur vi ska värma upp källaren, ev. bara elradiatorer eller en till LLVP.
  • I "pannrum" kommer alla vattenrör ner till en gammal permanent avstängd elpatron. I pannrummet står VVB och all el, fiber, rör, avlopp etc kommer in och utrymmet bör inte göras om oavsett framtida värmekälla.
  • Trappan bör flyttas för att få ett något större kök på övervåningen. Dessutom är den mycket smal idag. Lämpligtvis placeras till rummet uppe till vänster
Planritning av en källare med markerade väggar och föreslagna ändringar, inklusive en ny trapposition.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Vi vill gärna få plats med
  • badrum
  • sovrum samt
  • möjlighet att tvätta
Det vi funderat på, vilket även är lättast, är detta. Nackdel är då att vi får sova i trappuppgången, men det kanske är ofrånkomligt i vår lilla källare? Vi behöver också gräva ut rummet högst upp till höger för att få 2m i ståhöjd (185 idag)

Har ni några andra bättre förslag? Känns slösaktigt att ha hela 16kvm till bad, men det kanske det är värt?

Ritning av källarplan med markerade väggar och rumsbeskrivningar, inklusive trappa, pannrum och badrum.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Skulle ni inte kunna ha badrum där ni skriver garderob och tvättmaskin samt garderob bakom skjutdörrar i ”trapprummet”. Då får ni det stora rummet som sovrum!
 
  • Modern tvättstuga inbyggd i garderob med skjutdörr, tvättmaskin, hyllor, handfat och en konstnärlig affisch på väggen.
J
Mmm, skrev garderob bara för att i detta utrymme

Det står idag 6-7 stora garderober i det stora rummet, vilket inte på något sätt skulle hindra att en dubbelsäng får plats + mer. Dvs "garderob"-ytan behövs inte alls om vi tar det stora rummet till sovrum.

Jo, badrum skulle få plats i detta lilla utrymme, men är lite allergisk mot att göra om utan att kunna hänga tvätt undanskymt. Enn vidare tanke på det är ju iofs att sätta upp en liten halvvägg vid trappan och hänga bakom den?
 
  • Gilla
Ögonfröjd
  • Laddar…
BirgitS
J Jotsat skrev:
Enn vidare tanke på det är ju iofs att sätta upp en liten halvvägg vid trappan och hänga bakom den?
Ja, eller dela av trapprummet med en hel vägg för det är ju tillräckligt stort för det.
 
J
BirgitS BirgitS skrev:
Ja, eller dela av trapprummet med en hel vägg för det är ju tillräckligt stort för det.
Tack! Tycker att det är svårt att räkna fram hur stor trappan blir bara... och du tror inte att det blir 1 liten hall, 1 litet tvättrum, 1 litet badrum och ett gigantiskt sovrum istället för någonting "bättre" och mer balanserat?

Det känns som U-trappa tar minst plats(?) och då får man ju plats med en vägg "ovanför" den. Kanske skulle behöva skissa på det.
 
BirgitS
Fast 3 x 2,3 m är inte så litet badrum, det är större än vårt här i lägenheten på båda måtten och då står där en tvättmaskin också.
 
Med tanke på hur begränsad yta det ändå rör sig om så hade jag försökt minimera "döytan" till max

Ritning av ett litet badrum med utmärkt ytoptimering för att minimera döyta.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
J
J Jarlsgård skrev:
Med tanke på hur begränsad yta det ändå rör sig om så hade jag försökt minimera "döytan" till max

[bild]
Super, det där känns ju faktiskt bra. Det är inte inritat (eftersom det ändå måste rivas), men det är ett badrum vid det gula utrymmets högra sida idag, dvs typ 2/5 av storleken som du ritat in. Det är bad + handfat + toalett och det fungerar faktiskt bra, men det är ju knappast luxuöst.

Tyckte om att man lägger tvätten tillsammans med "pannrum". Känns rätt på något sätt. Det skulle även nu när jag tänker efter även innebära att vi inte behöver gräva ur denna del om vi nu inte behöver 2m i takhöjd. för Det är skönt, men inte nödvändigt som i ett sov/badrum.

För information ligger planlösningen något/några år fram i tiden, men jag vill redan nu köpa "mini-FTX" (typ Pax EOS 100) för att vädra ur radon och få lite luftbyte i källaren. Placerar gärna denna på rätt ställe på en gång för att ev. slippa flytta i framtiden.
 
  • Gilla
Jarlsgård
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.