Hej!

Tänkte kolla om någon kan guida mig om hur man ska göra när man har fått skador av sprängning.
Det är nämligen så att en firma utfört sprängningar i området där höghus byggs.
Man har bara valt att besiktiga hus som är 50 m från byggplatsen.

Vi som bor lite längre bort har aldrig fått info om detta och detta kom som en överraskning för oss när första smällen kom. Vi trodde att hela huset hade rasat.

Man valde att installera vibrationsmätare på dom hus om jag nämnt ovan.

När sprängningen började reagerade vi direkt och kontaktade byggfirman och ansvarig och vi uttryckte oro för
våra hus i grannskapet. Man lovade installera dessa mätare även hos oss men det skedde aldrig.

Vi ringde tillståndsmyndigheten för sprängning men inget hände.

Detta är ett område med bara sten och vågen transporteras längre en vad man brukar säga.

Nu i efterhand har vi märkt skador på hus och insidan och vi har kontaktat byggfirman men dom hör inte av sig.

Då är frågan: Hur ska man agera i detta läge, vem ska man vända sig till?
Ringde försäkringsbolag men dom vill inte ta sig an detta.

Nu står vi med skador på hus.

Lite patetiskt att det får gå till på detta sätt.

Tacksam för svar

MVH

Malisan
 
Vad är det för skador, bilder? Kan ni bevisa att detta hände vid sprängning?
 
Parkettgolv som har glidit isär på många parkett samt en trätrappa som man ser att trapporna har glidit isär, en trappa har spruckit.
Båda är nyrenoverade
Man ser på väggen på trappan där man silikonerat att det har spruckit. Vad skulle kunna orsaka dessa sprickor? Jordbävning? Det har vi knappast i Sverige.

Sedan är min fråga, varför ska jag behöva bevisa något. Ligger det inte i byggfirmans intresse och ansvar att inte orsaka skador på andras hus. VI har ringt och vi har dokumenterat allt som bevis, finns även forum där vi granna sinsemellan diskuterar hus kraftiga sprängningarna är.
Det skrivs hur saker faller ner på golv m.m

Varför installerar man vibrationsmätare då på hus som är närmare om man ska behöva bevisa något?
 
När du skriver "nyrenoverat" när menar du den renoveringen är gjord? Årstid alltså?
 
BirgitS
M Malisan74 skrev:
Parkettgolv som har glidit isär på många parkett
Det har ju varit väldigt torrt inne sen kylan kom, vi hade under 20% luftfuktighet när det var som värst medan det förra vintern höll sig kring 30%, och det får ju parkettgolv att krympa och lätt glida isär lite.
 
  • Gilla
nihon
  • Laddar…
Hade underlättat om du kunde lägga upp några foton?
 
Jag kan hålla med om att luftfuktigheten har varit låg
Men då är frågan hur det kommer sig att en hel lodrät radda på parkettgolvet har gått isär
Det är inte så på andra ställen. Sedan är många parkett upphöjda, dvs när man går på parkettgolvet så tar fötterna i Se på bild
Parkettgolvet är slipat och lackerat

Tittar man på trapporna så ser man att listen mellan trappan och väggen där silikon sitter har släpp dvs det ser ut som "blixten" på många ställen Vilket säger mig att trappan har varit i rörelse
Får ingen bra bild på trappan men tar den imorgon och lägger upp

Närbild på parkettgolv där bitar har separerat och är upphöjda, indikerande utvidgning eller rörelse.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Denna spricka fanns inte på fasaden. När jag köpte huset så lagade jag alla sprickor dvs 2 stycken av sättning. Dessa som jag lagade var lodräta. Brukar inte sättsprickor vara lodräta.
Denna spricka på bild är vågrätt. En våg av sprängning flyter vågrätt. I mina ögon så måste denna spricka har orsakats av en vågrät kraft och inte av ett tryck uppifrån.
Vågrät spricka på en betongfasad nära marknivå, användare misstänker skada från yttre kraft.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vissa grannar har fått sprickor i fasad, vissa har fått sprickor i väggar
 
Ett träbord med synliga sprickor och tecken på svullnad orsakad av låg luftfuktighet.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Träparkettgolv med synliga glapp mellan stavar och tecken på låg luftfuktighet.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Om jag inte minns fel så är sten/berg det underlag där en tryckvåg fortplantar sig sämst. Lerjord är det underlag som är ”värst”.

På mina bilder ovan är det luftfuktigheten som är boven i dramat. Vare sig ”glappet” i parketten eller sprickorna i bordet syns under sommarhalvåret. När det kommer till stavar som rest sig i parketten har jag tyvärr det problemet med. Kan dessvärre bli resultatet av en omslipning, så var det i mitt fall.

Vill inte säga att sprängningen inte är orsaken till dina problem. Men vissa av sakerna du nämner kan härledas till låg luftfuktighet med.

Med vänlig hälsning,
 
Redigerat:
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Sprängaren har sk strikt ansvar, det innebär omvänd bevisbörd. Dvs att denne ska bevisa att skada inte uppstått. Normalfallet är annars att den drabbade ska bevisa att skada uppstått. Av denna anledning har sprängare dyra försäkringar.

Normalt besiktigas hus och förses med vibrationmätare inom en radie på 50 meter men avståndet är beroende på markens beskaffenhet. Som skrevs ovan fortplantas vibrationer sämst i berg och bäst i lera. Så är det ren lerjord blir avstånden längre. Sprängaren får sedan vibrationsvärden som denne inte får överskrida. Dessa räknas fram genom en matematisk modell där varje hus får sina värden beroende på ett antal parametrar såsom grundläggning och fasadmaterial mm. Vibrationmätarna registrerar alla salvor och sprängledaren får dessa värden som sms och dokumenterar dem.

Om ert hus ligger en bit utanför 50 meterszonen och inte står på lera skulle jag säga att det är mycket osannolikt att ni kan få en skada.

Det är bra att ni dokumenterat, men det är mer troligt att bilderna du visade beror på rörelser i träet på grund av luftfuktigheten.
 
  • Gilla
buspojken och 2 till
  • Laddar…
Att ha sönder ett parkettgolv, utan att skada hus och fönsterrutor, genom att spränga i berg mer än 50 m bort hade jag viljat se.
Låter helt otroligt!
Ett barn som hoppar ned på golvet från soffkanten åstadkommer nog 10 gånger mer kraft än sprängningen.
 
Hur kommer det sig om sprängningen är svag att hela huset vibrerar, jag satt och åt och kände att min stol vibrerade Saker från hyllan ramlade ner
 
  • Gilla
xanapixa
  • Laddar…
Vibrationer kan vandra långt från platsen dom kommer ifrån, och enligt min kunskap så kan inte en person känna av om det är skadliga eller inte, med det sagt så säger jag inte emot att din upplevelse för de känns läskigt med vibrationer från sprängning, men med tanke på årstid och den torra luften vi har nu sätter jag ett kort på det! Min egen trapp har lite sprickor här och där, nya för i år. Men för protokollet, hur långt har du till sprängning?
 
Jag har cirka 200 meter till sprängning. Det var stora berg dom sprängde och det är inte precis "Kina puff" dom använde. Konstigt att grannar klagar på att man fått sprickor i väggar, sprickor i grund, Mao måste sprängningen vara kraftig och orsakat skada. Jag hade velat höra om det uppkommit skador på husen som fått mätare installerade. Sedan vet inte jag troligen allt som hänt mitt hus. Kan finnas skador som jag tyvärr inte ser nu men som kommer uppdagas en vacker dag.Firman skyllde på gamla hus och vintern. Men konstigt att vintern slog till just nu mot många hus. Vi i GBG har mild vintrar, vi har inga Norrland temperaturer, och jag ser inte sambandet med att en vinter där 2-3 dagar varit mellan 8-10 minusgrader skulle kunna orsaka en skada/spricka på vägg och grund.

Men det som är tragiskt i vårat land, som jag uppfattar det nu är: Vem som helst kan göra vad som helst, skada ditt hus utan att behöva stå för konsekvenserna.
Upplever lite att man kan rasera vårat hus men ingen kommer bry sig. Finns inget som reglerar detta.
När vi klagade var det ingen som tog detta i akt. Man borde stannat upp med bygget. haft möte med oss och kommit överens med oss. Nej, det viktiga var att en myndighet som tillhandahåller tillstånd har gett lov att spränga That´s it! Lite som: Vi har tillstånd vi får spränga. I lagen står det tydligt: Man får inte spränga om det stör grannarna. Men det sket dom i.

Jag har inget emot att dom bygger hus, men det får inte gå på bekostnad av andra.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.