Hej. Funderar på att anlägga en thujahäck på ca 30 m nu till våren. Tänkte ta hit en grävare som ska gräva ca 40 cm djupt och 60 cm bred. Min fråga är hur vi ska göra med jorden vi gräver upp. Kan vi återanvända all jord och lägga tillbaka den när vi planterat plantorna eller måste vi köra bort den och lägga den nån annanstans? Eller rättare sagt, hur mycket av det vi gräver upp måste man räkna med att man måste ha bort?
/Niklas
 
S
Det blir väl mellanrum mellan plantorna när en grävare drar en ränna , bara lägga tillbaka och stampa ner , ska vara kompakt omkring rötterna , kan inte bli mycket kvar ,lägg en liten uppförsbacke runt dom .
Dom ska ha massor med vatten i början
 
BirgitS
Hej Niklas!

Normalt behöver man jordförbättra i samband med plantering eftersom jorden kan vara utarmad och ha en olämplig struktur. Om man behöver mycket jordförbättring kan det bli en del gammal jord över. Man behöver lägga på så mycket jord att ytan är lite högre (typ 5 cm) än den önskade eftersom jorden kommer att sjunka ihop när det regnar och när du vattnar.

Om en del av det som grävs upp är gräsmatta idag kan man ta bort det översta lagret med gräs och kompostera det på annat ställe så får man bra jordförbättringsmaterial till nästa år.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.