Värt att köpa Kompostkvarn i stället för att elda ris ?? har mycket gran tall på tomten när jag fäller träd det blir ett jävla eldande ....
 
Inte läge att istället hyra en släpvagn och köra iväg det till en avfallstipp för grönavfall?
 
  • Gilla
rickardsjogren
  • Laddar…
Nej det är inte aktuellt.
 
Vi köpte en kompostkvarn Ryobi rsh2545Bnär vi fällde ca 20m ca 5m hög bokhäck. Det gick utmärkt att flisa. Allt över 4cm sparade vi som ved. Den tyckte det var jobbigt och begade igen när det blev för mycket löv men lät man dom ramla av först gick det bra. Fick fila lite på knivarna två/tre gånger under tiden med en vanlig metallfil.
 
Inte så att din kommun har fri hämtning av trädgårdsavfall typ 2ggr/år? Vi har det.
 
Om det står mellan elda upp hemma och mala ner, så är det miljömässigt och tekniskt mest korrekta att mala ner. Det kräver mer av dig, men ger avkastning på sikt. Istället för att riskera eldsvåda och därtill få svårhanterlig aska som restprodukt, är det vettigare att mala ner det organiska materialet och låta det förmultna på platsen.

Fördelarna är många, men dels är det dekorativt i rabatter och runt träd, dels förhindrar det avdunstning och ogrästillväxt, dessutom gynnar det mikrobiota som insekter och svampar. Notera att barrträdsflis är lämpligast på växter som gillar sur jord.

Nackdelen är att det kräver lite mer jobb (och en maskin), men om du som de allra lataste, eldar rakt på backen på valborg, så har du en ful fläck på platsen resten av säsongen sen. Eldar du i tunna lägger du nog ner mer tid än det tar att mala ner det.

Kort sagt det egna träfliset är ett väldigt bra gödsel, men det tar ju förstås ett tag att producera. Har man fällt lite sly i en halvtimme kan man få stå rätt länge med kvarnen sen, men det jobbet kan man leja ut till andra arbetssugna i hushållet. :) Det är inte lika farligt att köra kvarn som att handskas med sågen. Och mycket riktigt som det är sagt redan, det som är för grovt för att malas ner blir bra vedämnen.

Vi köpte en gammal stiga med malverk (lågvarvig) begagnad för runt femhundringen. Morsans kompis står för malandet och jag står för sågandet. När jag fällt ett par träd och kvistat av dem, har han jobb för ett par dagar (han är inte världens snabbaste). Har så gott som alltid ett gäng ikea-kassar redo att strös ut. Det är ju något av en färskvara, men jag har inget emot lite svampmycel i min rabatt och det behöver ständigt fyllas på.

"Det som är extra bra, får man jobba extra hårt för, lycka till!" :)
 
Redigerat:
  • Gilla
fahlis och 1 till
  • Laddar…
Kompostkvarn är bra att ha. Fast färskt granris är lite besvärligt, det blir gärna lite för tjockt av allt barr när man ska mata i det. Ska man rensa upp efter trädfällning så blir det ju även rätt mycket som är "lite för grovt" för kvarnen men som inte riktigt är värt besväret att göra ved av.
 
C
Kvarnen är en av de bästa köp vi gjort, men då är vi i och för sig lite för mesiga för att våga elda när det är torrt så riset blir gärna liggande på hög istället. Men skall du fälla träd, köp en stor modell. En vanlig trädgårdsmodell klarar bara av de mindre grenarna.
 
C cpalm skrev:
Kvarnen är en av de bästa köp vi gjort, men då är vi i och för sig lite för mesiga för att våga elda när det är torrt så riset blir gärna liggande på hög istället. Men skall du fälla träd, köp en stor modell. En vanlig trädgårdsmodell klarar bara av de mindre grenarna.
Det är faktiskt inte så dumt att låta riset ligga, precis av samma anledning som det är en bra idé att mala ner det i kvarnen!

På sikt blir även helt omalt ris, nedbrutet av mikroorganismer till fin mylla, även om det tar mycket längre tid. Samtidigt utgör rishögen ett bra habitat för många olika djur. En rejäl rishög rymmer till och med små däggdjur. Detta förutsätter att man inte tänder eld på rishögen efter ett halvår eller så, utan låter den få vara.

Det är långt ifrån alla grenar och ruskor som vi orkar mala ner. Därför har vi även en "kvistkompost" på tomten, där dumpas allt ris och övrigt avfall från trädgården. Högen är placerad precis vid en brant slänt, så man kan lätt dumpa avfallet nedför backen. Men det är klart, det krävs nog en lite större tomt för att man ska anse sig ha plats för något så otilltalande som en rishög.:)
 
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.