hur vet man hur stor panna man skall ha finns det kalkylprogram som räknar ut vad man skall ha
 
Ok, det finns alltså en luftluftvärmepump som står för en stor del av uppvärmningen idag. Att det känns som elementen inte räcker till kan bero effekten på pannan inte riktigt räcker och att det är dimensionerat som högtemperatursystem med t.ex. 70 eller 80 grader framledningstemperatur vid dimensionerande utetemperatur? Värmepumpar vill oftast inte ge mer än 55 grader framledningstemperatur för att ha bra verkningsgrad även om de kan pressas upp lite till. Viktigt att reda ut om högtempsystem innan man väljer värmepump.
 
Jo precis, det finns dimensioneringsprogram för de olika värmepumpstillverkarna och det är där man kan se om en viss modell klarar sig ner till t.ex. -9 grader i ett visst hus innan el-tillskottet behöver börja gå in och stötta uppvärmningen.
 
så då skall man ringa några tillverkare typ nibe, ivt finns säkert flera och fråga dom om när går tillsatsvärmen in från vilken temp
 
Det är inte tillverkaren du ska fråga. Du ska kontakta en installatör som kan göra en beräkning som är relevant för ditt hus.
 
ok har ni någon erfarenhet av märken vilka är bra
 
  • Gilla
Runtrunt
  • Laddar…
Väljer du nåt av de större fabrikaten så är dom bra. Det är viktigare att välja en installatör som projekterar och installerar på rätt sätt och som kan tänkas finnas kvar om 5-10 år när det kan börja krångla.

Ta in offerter från några olika ställen.
 
Jag har en Mitsubishi Ecodan 14kw och den går ner till ca - 15 innan elpatronen får hjälpa till. Den är egentligen överdimensionerad men då den är frekvensstyrd så är det inga problem
 
Några fabrikat:

Nibe/ctc
Bosch/ivt
Thermia
Panasonic
Mitsubishi
Daikin
Viessmann

Kan vara värt att fundera på ditt element system också. Förbättra radiatorerna? Är det förtäckt något så dom inte får tillräckligt med luftomsättning?
Har huset någon uppenbar värmeläcka?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.