Hej

Jag tänkte byta de flesta/alla mina halogenlampor mot LED, alltså kronljus och klotljus lampor.

Vilka LED lampor håller idag måttet i livslängd, pris och rätt ljus ?
Vart ska jag köpa de, Jula ?

/M
 
Jag har både jula och ica, samtliga fungerar efter ett par, tre års konstanta lysande.
 
De flesta fungerar skapligt. De finns med lite olika ljusnyans. Välj vilken färg som passar bäst. OM någon av lamporna är kopplade till en dimmer blir det genast mer komplicerat. Det finns LED lampor som inte kan dimmas överhuvudtaget, och det finns LED lampor som kan dimmas, men de är väldigt känsliga för kombination av lampa och typ av dimmer. Skall man vara säker på att en dimbar lampa verkligen kan dimmas, så måste man välja lampa och dimmertyp/fabrikat efter vad lamptillverkaren rekommenderar.

De flesta LED lampor lyser i huvudsak frammåt, men det har på senare tid kommit lampor som innehåller en "glödtråd" av lysdioder. Både klara sådana som ser ut som glödlampor med synlig glödtråd, men även matta. De lyser med ungefär samma ljusspridning som traditionella glödlampor. Och passar i många armaturer bättre eftersom de ger den ljusspridning som armaturen är tillverkad för.

Vad gäller kvalitet så har jag haft 3 - 4 LED lampor som gått sönder, av ca 40, de flesta av Clasolssons egna märke, men även en Osram. Två av dem har suttit i samma armatur, så jag är lite fundersam på om det är något fel med armaturen, men jag kan inte förstå vad det skulle vara.

En av de trasiga lamporna sitter i en lampa som lyser ca 15h per dygn, och har lyst i 6 år innan den gick sönder. Så det är nästan godkänt.
 
Jag har märkt att lampor som kan stråla ut värmen uppåt håller mycket längre än de som sitter skruvade upp och ner. Detta hjälper ju inte dig i valet av lampa, men kan vara bra att tänka på. Lampans montering påverkar livslängden.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.