Hur djupt bör avloppsröret ligga i avloppsbrunnen, för att inte riskera frysa o bli täppt, bor i Jämtland. Någon som vet? Mycket tacksam för hjälp!!!
 
Beror på flera olika faktorer. Går avloppsröret där det plogas och körs mycket, behöver du nog ner på min 2 meter. Men ligger det under tex orörd gräsmatta med snö, så klarar du dig gått med 1,5 meter.
 
Avlopp brukar man väl anse är fryssäkra. Det förutsätter givetvis att det inte är stopp eller halvstopp. Avloppsvattnet har en värme i sig, och visserligen blir det nog en ishinna i röret, men vid nästa spolning kommer det att tinas ungefär lika mycket is som det fryser på. Förutsättningen är att vattnet verkligen rinner iväg och inte blir stående någonstans.

Sedan är det en annan femma om brunnen kan frysa.
 
Är det ett korrekt fall så borde inte frysrisken vara så pass stor.
 
Hemmakatten
Vår grannes avloppsrör till septiktanken frös för några vintrar sedan. Röret låg under gräsmatta som gick nedför en slänt. Just i slänten hade det frusit. De fick hålla på att elda i en gammal oljetunna som de ställde ovanför stoppet. Bor i zon 3,5 en bit norr om Stockholm.
 
Men då kan det väl inte varit lika djupt ”in i slänten”? Klart nyfiken på detta då vi ska lägga vårt avlopp i slänt också...
 
Isolera ovanpå avloppsröret så håller jordvärmen från jordens inre avloppet frostfritt.
Behöver inte läggas så djupt då.

Protte
 
S
Allt beror på fallhöjd och läckande kranar toaletter
Stor fallhöjd rimfrost i röret går bort vid nästa spolning
Droppande kranar och toalett , små droppar har ingen energi och fryser lätt , där det är som kallast , kan bygga upp en rätt stor isklump över en natt och inte går iväg , fastfrusen i en skarv
Bygger mer och mer sen stopp
 
Hemmakatten
mexitegel mexitegel skrev:
Men då kan det väl inte varit lika djupt ”in i slänten”? Klart nyfiken på detta då vi ska lägga vårt avlopp i slänt också...
Nej, det var inte lika djupt i slänten. Och förmodligen hade lite massor kanat ner innan gräsmattan tog sig.

Numera är avloppsröret ordentligt nedgrävt med frigolitskivor ovanpå som isolering.
 
  • Gilla
mexitegel
  • Laddar…
Stort tack för alla svar. Troligen orsak för stopp: Dottern köpte ett hus oktober 2017 och fick information att avloppsbrunnen var tömd september 2017, men tyvärr var det inte riktig sanning utan den tömdes hösten 2015, ibland är man för godtrogen o "dömer" folk efter sin egna ärlighet, så nu blir det en extra tömning o en dyr lär-penning. (huset hade stått tomt i ca, 2 år och vid kontroll är brunnen full)!!
 
Är det en trekammarbrunn så ser den ju "full" ut jämt. Fungerar avrinningen från den?
 
Hur kom ni fram till att det var hösten 2015? Som Kan säger så "ser" ju brunnen alltid full ut. Föregående ägare borde ju kunna styrka tömning september 2017 genom att visa en betalning annars. Finns ju ofta fler än ett företag som slamsuger.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.