Hej.
Under förra året köpte vi ett hus och vi har hittat en hel del "lustiga detaljer".
Så nu undrar jag;
  1. Får det gå 1,5mm² FK kablar säkrade på 10A och 2,5mm² FK kablar säkrade till 16A i samma rör?
  2. Får man blanda 230VAC och 12/24VDC i samma rör?
  3. Varför kopplar man bara in jordfelsbrytare på EN fas?! Som matar vitt spridda delar av huset...
 
1. Ja, men det kanske inte är lämpligt.
2. Ja. Men ledningen för klenspänningsprylarnamåste klara isolationen för den högre spänningen.
3. Det kan vara så att våtrummet ligger på den fasen.
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
Mikael_L
Som Daniel 109 skriver. Och med tillägget att vid punkt 1 så måste man också tillse att strömvärdet för kablarna klarar sig, dvs att de inte kan bli för varma.

Generellt kan man typ aldrig dra två skilda enfasgrupper i ett VP-rör som ligger i isolering i en träregelvägg.
Generellt klarar sig detta om det är VP-rör ingjutna i betong.

OBS, som jag skriver, detta är generaliseringar, detta är öht så nära gränsfall att man alltid måste kontrollera alla de faktiska förhållandena.

Och så är det generellt inte heller snyggt att dra två olika grupper i samma rör, i en vanlig bostad, men det kan vara motiverat i något speciellt fall.
 
Det där med jordflesbrytare på en fas.

Det är inget ovanligt att det sätts en jordfelsbrytare på en enda grup (=En säkring), som matar ex. ett badrum.

Men om man använder en jordfelsbrytare på en av husets faser, som alltså matar flera säkringar. Då blir det väldigt skumt, och svårt att utföra på ett korrekt sätt.
 
Lite mer info, för att förtydliga :)
Det var, när vi flyttade in, 2st proppskåp för huset med parallelmatning från elmätaren, och en parallelt kopplad ute i garaget, med separara huvudströmbrytare i samtliga skåp. Det är bara den ena fasen i det ena skåpet som har varit kopplad via jordfelsbrytare. På denna låg bland annat ytterbelysning, el i hall och vardagsrum samt hela övervåningen. Badrum, kök, tvättstuga, pannrum, eluttag ute etc var inte kopplade via jordfelsbrytare.
Jag kan dock lugna er med att elskåpen numera är ihopslagna till ett för huset och att allt i huset nu går via jordfelsbrytare. Renoverar rum för rum, så jordkabel kommer också ut till fler rum, sakta men säkert...
Vi har hittat mycket "spännande" lösningar på el, lite var stans.. Bland det mest intressant var nog ett av eluttagen i köket.. Vi stängde ner BÅDA elskåpen för huset och konstaterade att radion i köket inte tystnade. Det uttaget matades från samma säkring som garagets ytterbelysning, i garagets elskåp..

Daniel109
1. Lite så jag känner också. Allt är frid och fröjd till den dagen dessa två trådar får kontakt eller att 1,5mm² nollan får bära matningen från både 1,5mm² och 2,5mm² (som dessutom är olika faser).
2. Är tämligen väldigt skeptisk till att Ikeas LED-spotarnas original kablage har den isoleringsklassen :S
3. På den fasen ja, men inte i det proppskåpet...

Mikael_L
Det är två olika faser som ligger i samma VP-rör i just isolerad trävägg... Börjar kännas som att jag har lite vägg att riva och dra fler rör...

Hempularen
I detta fallet har dom löst det så att den fasen som var kopplad med jordfelsbrytare hade separat nollskena (bara den fasen gick till den skenan), det fanns heller inget som gick på trefas i detta skåp, allt sånt låg i det andra skåpet.
 
Mikael_L
N Nicke_S skrev:
Mikael_L
Det är två olika faser som ligger i samma VP-rör i just isolerad trävägg... Börjar kännas som att jag har lite vägg att riva och dra fler rör...
Det är inte helt enkelt att avgöra exakt var gränsen går, då specialfallet med flera gruppledningar i samma rör inte finns tabellerat. Det finns lite formler att tillgripa, men då tillkommer svårigheten att bestämma den termiska resistivieten runt VP-röret.

I ditt fall har du fyra belastade ledare, 2st 2,5² och 2st 1,5²
Kikar vi på ett utdrag ur elinstallationsreglerna, tabell 53.2 som avser 2 belastade ledare och tabell 53.4 som avser 3 belastade ledare, och vi ska kolla i kolumn A1 som gäller för FK i rör ii isolerad vägg, med röret mot eller nära ytan.
Och då går det snabbt att lista ut att det kan bli för varmt i röret när det går full ström i bägge grupperna. Har du dessutom diazed (porslinsproppar) så ska man också lägga till lite extra ström, en faktor pg.a. dessa säkringarnas överbelastninmgsförmåga.
Det är åtminstone väldigt nära gränsen.
Tabell 52B.2 som visar belastningsförmåga i ampere för kablar med olika tvärsnitt och isoleringstyper vid 70 °C.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Tabell 52B.4 som visar belastningsförmåga i ampere för olika tvärsnittsareor av ledare med PVC-isolering och olika förhållanden.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.