Hej!
Är rätt så ny medlem i en Brf-förening där man verkar sakna tradition på att ta upp frågor utöver ny styrelse etc på årsstämman. Samtidigt märker jag bland grannarna att man har en massa åsikter. T ex har jag en granne som vill att vi beslutar att sluta renovera befintliga fönster och istället köper nya. Vilken typ av frågor brukar man ta upp på en årsstämma?
 
Frågor kan man ställa vad som under "övrigt". Vill du ha beslut om något behöver du lämna in en Motion.
 
Obligatoriska punkter står i stadgarna och där står också tidsgränsen för medlemmarna att lämna in en motion om .t.ex. fönsterbyte.
 
I Lag om ekonomisk förening stadgas bl.a

Vid årsstämman ska beslut fattas
1. om fastställelse av resultaträkningen och balansräkningen ,
2. om dispositioner av föreningens vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen,
3. om ansvarsfrihet gentemot föreningen för styrelseledamöterna
4. i andra ärenden som föreningsstämman ska behandla enligt denna lag eller stadgarna.
 
Är det bra ordning på mötet ska ev frågor skickas in i förväg för att minska oredan som uppstår om man har en öppen punkt om "övriga frågor".
 

Bästa svaret

En fråga om att byta fönster kan inte beslutas under punkten övriga frågor. Men man kan väcka tanken, och få fram att många tycker det vore en bra sak genom att ta upp det under övriga frågor.

Just fönsterbyte är till sin natur en underhållsfråga, och det är ett område där styrelsen bör besluta, utan att låta sig styras av ett stämmobeslut. Styrelsen förvaltar fastigheterna, och anser styrelsen att det bästa är att renovera (det finns en enorm massa saker att ta i beaktande), så gäller det. Styrelsen har ex. ett visst personligt ansvar för ekonomin. Vill föreningen byta fönster så får de byta styrelsen i det läget. Om en stämma efter motion beslutar att byta fönster mot styrelsens uppfattning så bör styrelsen överväga att avgå.

Sedan är det vanligt att en styrelse vid väldigt stora underhållsåtgärder som stambyte, kanske fönsterbyte, väljer att göra det till en stämmofråga. Man vill ha föreningens bekräftelse på att det stora beslutet är riktigt. Och i många fall finns det detaljer, ex. val av fönsterprofil etc. som man vill ha medlemmarnas uppfattning om.

Men som sagt, väck tanken på en stämma. Om man vill motionera om det, så skulle jag föreslå att motionen skall vara att uppdraga åt styrelsen att utreda huruvida ett fönsterbyte skulle vara bättre än nuvarande renoveringar. En fråga av den digniteten bör inte bara beslutas, det måste utredas om kostnader, ev. för o nackdelar med nya fönster. Och beroende på hurpass entusiastisk nuvarande styrelse är över sitt uppdrag, så skulle jag också föreslå att den som vill driva detta kan antyda att man kan tänka sig hjälpa till med utredningen (så blir du nästan säkert nominerad till styrelsen, nästa gång).
 
  • Gilla
freter och 1 till
  • Laddar…
Håller med om att det kan vara lämpligast att motionera om utredning av fördelar med fönsterbyte. Styrelsen kommer ju lämpligen att lämna sin rekommendation av bifall eller avslag i stämmohandlingarna. Det är ju möjligt att de redan gjort en sån utredning och isåfall redovisar resultatet av den som stöd för sina fönsterbyten, med rekommendation om avslag på motionen.
Eller så gör de en snabbutredning före stämman, dvs jämför hur utvecklingen av den årliga renoveringskostnaden står sig mot en nyinvestering och de besparingar de hade gjort (renovering och ev. värmekostnad).
 
  • Gilla
freter
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.