Hej har just köpt fritidshus och har upptäckt röta eller vad det är på vinden. Som ni ser på bilderna så är det fuktigt ca 1m upp längs taket (kristaller) och i hörnorna mörka fläckar som ev kan vara mögel eller något. Skruvarna som går genom taket är isiga. Vag göra? Tacksam för tips.
DSCF0015.JPG
DSCF0014.JPG
 
Det är sannolikt en konvektionsskada, men på undre bilden ser det även ut som en läcka.

Hur gammalt är huset och är det tilläggsisolerat ?

Hur luktar det på vinden ?

Hur ser taket ut på utsidan ?
 
Hallå
Jo huset är byggt 1977 och det är sparsamt isolerat i både väggar (10cm) och tak. Det luktar inte mögel någonstans och ytterst ligger det takplåt.
 
Är det kring en takstol eller är det på många ställen.
 
Det är bara kring takstolarna 2st.
 
På bilden ser det inte ut som det finns någon luftspalt vid takfoten, dvs du får dälig ventillation. Det skulle kunna förklara kondensskadorna som det ser ut som.

Det som är tydligt fuktigt på den undre  bilden ser som sagt ut som en läcka, men det skulle kunna vara kondens även det.

Om du har möjlighet att komma ut på taket (kanske är svårt med snö etc) så skulle det vara bra att försöka lyfta några takpannor och undersöka underlagspappen.

En annan ledtråd skulle kunna vara om du kan hitta en tänkbar läcka i yttertaket på eller ovanför denna fuktfläck. Titta efter trasiga pannor, finns det någon genomföring högre upp i närheten, ex, ventialationsrör, så kan man undersöka om det verkar rinna in vatten ner till underlagspappaen. För även om underlagspappen är dålig/trasig, så skall taket igentligen inte läcka om allt annat är OK.

 
Finns det bara 2 takstolar, eller är det bara problem runt 2 takstolar?

Ser det liakdant ut på båda ändarna av takstolarna?
 
Vad är det för typ av rum under de skadade partierna ?

Har du studerat under isoleringen om det finns någon avloppsventilation eller något annat som kan släppa upp fuktig luft ?

Ligger där plast under isoleringen ?

Hur verkar isoleringen ? Fuktig ? Missfärgad ?

Är där några skador på bjälkarna längre ner i isoleringen ?
 
Det är angripet vid en takstol på båda sigorna.
 
Jag kan dess värre inte undersöka ytterligare förrän 2maj då jag får tillträde till huset. Men vad jag kunde se så var skadorna likartade i båda hörnen. Under skadan som vissas nederst så ligger köket och under den övre skadan sovrum. Vet ej om det ligge rplast under isoleringen. Skall det göra det?
 
Ja plasten skall förhindra fuktig luft att komma upp på den kalla vinden och kondensera.

 
Det är alltså att rekomendera att ordna med luftspant och plast under isoleringen om det inte finns. Tror ni att det är en bra idé att lägga på ytterligare isolering?
 
Nej alltså du skall ha luftspalt längst in(ut) sk vindavledare. lämpligt är att köpa färdiga i papp eller ta masonit och läkt så att du får en liten luftspalt mellan taket och isoleringen, så att vinden inte kan blåsa rakt in i isoleringen har du bara stenull så bör du ha plast under för att förhinda diffusion. Alltså du skall ha en liten öppning längst ut där du typ kan se ut i det fria och där skall sedan sitta ett insektsnät
 
Den åldersbeständiga plasten fungerar som lufttätning och förhindrar konvektion det vill säga sådana skador du antagligen har på ditt tak. Den fungerar även som diffusionsspärr med det anses vara av underordnad betydelse.

En luftspalt skall ordnas mellan yttertak och isolering.

Det lan du göra med färdiga eller egentillverkade.

Jag föreslår att du tittar på isoleringstillverkarnas beskrivningar av vindsisolering.

www.isover.se

eller

www.paroc.se

samt även denna mycket bra sida

http://www.sp.se/energy/sv/teknikomraden/Fukt-mogel/fuktsakra_konstr.htm
 
Du säger att du skall få tillträde till huset 2a maj, antar att det betyder att du just köpt det. Har du inte låtit en besiktningsman titta på det här?

Är det fö1r sent för besiktning, dvs. har du ingen villkorsklausul i kontraktet om fel?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.