Vi ska ha en frihängande fläktkåpa i vårt nya hus med öppen planlösning. Ska man satsa på takfläkt då? Vi har fått olika uppgifter om hur underhåll etc sker. Rensas takfläkten regelbundet eller behöver man bara komma åt den om något går sönder? Hur klarar den sydsvenskt kustväder? Har förstått att ljudnivån blir lägre men skaffar man sig andra problem istället??
 
Hejsan

Har haft köksfläkt på taket i de två senaste husen, sammanlagt ca 20 år och inte behövt göra något med dem. Annars är de lätt att komma åt för rengöring från taket, men sköter man fettfiltret så håller de sig helt rena. Dessutom blir ljudnivån i köket lägre och du får en kraftigare fläkt på köpet. (Kolla bara så att det inte drar in från öppen spis eller kamin om du kör fläkten för fullt!) ;)
 
Vi ska ha en vindsfläkt istället. Låter tydligen mkt utomhus med takfläkt.
 
Vi skall bygga nytt (Trivselhus) med frihängande fläktkåpa som ansluter till tak på höjden 3,20 taket lutar dessutom 18°. Vi är inne på Fjäråskupans ”modul” (bredd=80) och med en motor på taket. Nu fick vi höra från en återförsäljare av annat märke att Fjäråskupan kanske inte har ”den bästa kvalitet” utan kan blir rätt ”vinglig”!? Klart att konkurrenten säger så ::) men är det någon som har erfarenhet av frihängande fläktar från Fjäråskupan?
 
Vi har oxå ett Trivselhus med 3,20 i takhöjd och 13° taklut. Där vår fläkt sitter är det ca 3 m i tak. Vår frihängda fläkt från Fjäråskupan vinglar inte. Det är en Modul i alu, 95 cm bred.
 
Tackar för svar då var det som jag misstänkte, "konkurrenten" kändes inte riktigt seriös för övrigt heller! ;) Det får bli en Fjäråskupa!
 
För att slippa en "vinglig" köksfläkt, se till att du har bra med trä att fästa kökskåpan i (i innertaket alltså).
Har sett montage där kåpan är fäst med några plugg i taket, blir inte direkt stabilt.

Lägg även gärna några kronor på en ljudfälla, "mellan" kåpa och tak/vindsfläkt. Så slipper du lyssna på fläktljudet när du står och lagar mat.
 
Fjäråskupan har "enligt uppgift" bättre kvalitet på fläkt/fläktmotorn jfrt med den stora konkurenten från samma stad.

Gör gärna en jämförelse på kapacitet och ljudnivå på de olika fabrikaten. ;) (Värdena som anges är i och sig för  friblåsande fläkt, så du får aldrig samma flöde i verkligheten.) Om du vill vara riktigt noga ska du begära ett tryckfallsdiagram för fläkten i fråga.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.