Jag har bytt köksfläkt, monterat ny imkanal och satt en ny huv och jag upplever att när det blåser väldigt mycket ute så viner det mycket i kanalen och kallrasskyddet/"backventilen"" slår. Precis som det blir ett baksug som lyfter kallrasskyddet och släpper ner det igen.

Finns det något jag kan göra för att det inte skall slå i locken på kallrasskyddet? Har funderat på att sätta dämpkuddar på locket men är rädd arr det inte blir tätt. Och oxå funderat om man kan göra något med huven för att det inte skall blåsa igenom den och skapa detta baksug. Någon som har en bra lösning?
 
  • Svart köksfläktskåpa, av utomhustyp, med synlig imkanal och skydd mot kallras.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Nyinstallerad köksfläkt av märket Siemens med synlig imkanal ovanför.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Spjäll?
 
ricebridge ricebridge skrev:
Spjäll?
Hur menar du? Finns det någon typ av spjäll som kan hjälpa som man inte manuellt måste ändra?
 
Nej, jag menar ett vanligt vridspjäll, som man öppnar när man ska använda fläkten.
 
Vad är det för ventilationssystem i bostaden?

Är det självdrag så används oftast imkanalen som en av flera frånluftskanaler, om då kallrasskyddet är för tät så slår det.
 
ricebridge ricebridge skrev:
Nej, jag menar ett vanligt vridspjäll, som man öppnar när man ska använda fläkten.
Okej, då förstår jag. Jag vill gärna slippa de manuella momenten då det finsn risk för att andra i familjen glömmer öppna. Men det finns så klar motor spjäll som man kan automatisera i hemautomatiken. :)
 
Demmpa Demmpa skrev:
Vad är det för ventilationssystem i bostaden?

Är det självdrag så används oftast imkanalen som en av flera frånluftskanaler, om då kallrasskyddet är för tät så slår det.
Jag har satt in FTX aggregat i bostaden som är injusterat. Sen kör då imkanalen separat rätt ut genom taket.
 
Tror på spjäll och/eller dämpande tätningslister etc.
 
Någon har sagt att man kan "modda" takhuven med en plåt på insidan som göra att det inte blåser rakt igenom lika lätt. Detta kanske skulle kunna göra att baksuget som då skulle lyfta och släppa ner kallrasslocket, men hittar inget konkret förslag. Har även funderat om det finns andra takhuvar som är konstruerade på annat sätt för att slippa detta.
 
Redigerat:
A
Limma fast en bricka eller mutter på spjällbladen så det blir mer tyngd, då öppnas de inte av självtaget men de öppnas när du sätter på fläkten.
 
  • Gilla
Mr L och 1 till
  • Laddar…
Wow, hade precis tänkt skapa en likadan tråd. Har samma förutsättningar - Samma takhuv och monterat ny imkanal efter FTX installation...och så klart samma problem.

Förslaget att lägga på extra vikt är ju klockrent!Gäller bara tt inte lägga på så mycket att det inte öppnar ordentligt.
 
M Mr Lorentz skrev:
Någon har sagt att man kan "modda" takhuven med en plåt på insidan som göra tt det inte blåser rakt igenom lika lätt. Detta kanske skille kunna göra att baksuget som då skulle lyfta och släppa ner kallrasslocket. men hittar inget konkret förslag. Har även funderat om det finns andra takhuvar som är konstruerade på annat sätt för att slippa detta.
Hittade en gammal tråd där man är inne på samma sak, tyvärr utan lösning.
https://www.byggahus.se/forum/threads/blast-ute-skapar-oljud-och-utsug-foer-koeksflaekt.188982/
 
  • Gilla
Mr L
  • Laddar…
Tror det är svårt att genom takhuvsutförande eliminera tryckförändringar vid byvind. Vinden genererar rätt stora över- resp undertryckskrafter över ett hus. Om inte huset är bomtätt som en gummistövel så blir det under- och/eller övertryck i huset med påföljande luftrörelser. Ett övertryck i köket trycker upp spjällen en aning, och vips så slår det i dem.
 
Alternativet är att byta det medföljande kallrasskyddet till ett fjäderbelastat. Dom flesta kåporna har ju dessa medföljande av plast som av sin egenvikt faller ner på sin "plats".

Googlea "backspjäll 125" alt. "Backspjäll 160" så lär du hitta en luft butik som har dessa i lager :)

Knepet eliminerar inte när det blir ovanligt hårda vindar/sug men det minskar ju det irriterande dunset...
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.