Vi behöver rådgivning i den situation vi nu har hamnat i med vår hyresgäst. Sedan augusti 2017 hyr vi ut ett hus till en ensamstående person. Inför att vi skrev på hyreskontraktet kom det fram att individen hade ett antal betalningsanmärkningar. Individen hade dock, ansåg vi då, en rimligt god förklaring till dessa och vi gick vidare med kontraktet. Problemen började dock redan efter någon vecka då första månadsinbetalningen skulle in. Den kom sent och först efter påminnelse. Problemen med för sent inkomna hyror har fortsatt. Utöver det har individen inte kunnat visa upp en giltig försäkring med ansvarsskydd ännu. Detta har oroat oss mycket och vi har efterfrågat denna försäkring vi ett antal tillfällen.

För en tid sedan fick vi indikationer på att något var fel och att hyresgästen var häktad. När vi försökte reda ut omständigheterna och hur det egentligen var fick vi inte kontakt med hyresgästen. Tingsrätten kunde senare bekräfta att individen sitter häktad. Utan att gå in på detaljer framgår det av stämningsansökan att det förvarats både narkotika, dopingpreparat och stöldgods i vårt hus.

Vi anser att kriterierna för omedelbar uppsägning är uppfyllda, främst med anledning av saknade månadsinbetalningar, men även avsaknad av försäkring med ansvarsskydd. Hyreskontraktet stödjer detta. Om det betecknas som ”grov oaktsamhet” att förvara narkotika, dopingpreparat och stöldgods i huset som man hyr kan inte vi inte bedöma med vår förförståelse. Dock känns det i allra högsta grad rimligt att det borde vara så och således också vara skäl för omedelbar uppsägning. Om man kan betrakta läget så, vad är ”omedelbart”? Ett par dagar eller mer/mindre?

Beroende på hur det utvecklar sig ser vi framför oss ett antal situationer som måste hanteras. Den första är ju att hyresgästen inte accepterar en omedelbar uppsägning utan lutar sig på den normala tre månader. En annan situation som kan uppstå är att vi inte får tillbaka nycklarna till huset. Vi har heller någon kontakt med hyresgästen i dagsläget då hon vägrar tala med oss från häktet.

I detta skulle vi behöva råd. Vi vill så snabbt det bara är möjligt av, skäl som förhoppningsvis framgår, säga upp hyreskontraktet med omedelbar verkan och i avhysa henne från huset - helst med respekt för hyresgästens situation i behåll.

Tacksam för råd / H
 
Att förvara olagliga prylar är ju inget som skadar fastigheten. Så jag tror inte att det går att klassa som grovt oaktsamt.
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Hyran är det som är den angrepps punkt du störst nytta av. Om det funnits narkotika och andra olagliga preparat och prylar är värt att nämna.
Ev hemförsäkring hjäper inte er. Om hon bränner ner huset så är det ändå er försäkring som täcker det.
Hemförsäkring ersätter den boendes lösöre

Är det så att hg ligger efter med en hyra?
Skicka en uppsägning till denna
 
Sen hyra, häleri eller försäljning av narkotika (om lägenheten använts för de två senare) är alla grund för omedelbar uppsägning. Alla fallen kommer dock med vissa begränsningar.

Vad gäller hyran är det bara om hyresgästen är sen nu. Att det har skett tidigare spelar ingen roll. Det finns också vissa tidsfrister samt möjligheter för socialen att gå in och garantera hyran.

Vad gäller stöldgodset och narkotikan gäller alltså att det är försäljning inblandad, inte bara att hyresgästen tjålat något till sig själv eller har droger för eget bruk. Det finns också ett väsentlighetskrav inblandat.

Vad som är grund för omedelbar uppsägning från värdens sida är reglerat i 12:42 jordabalken.

Med omedelbart menas just det. Med stöd av 12:7 skulle man kunna hävda att hyresgästen måste vara ute ur lägenheten innan nästa dag. Men det är aldrig så enkelt, utan det krävs delgivning och det måste bevisas att det är så som värden beskriver det. Det finns några spännande trådar om det här på byggahus – spännande ur ett utifrånperspektiv, för fastnar man med en förslagen hyresgäst kan det bli både tidsödande och dyrt att komma ur situationen, och att ni kan komma att behöva byta lås är ur det perspektivet en liten kostnad.
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
Man bör kanske betänka att personen är häktad, inte dömd. Rent formellt har jag svårt att tro att en häktning, som kan visa sig vara felaktig, skulle kunna ligga till grund för en uppsägning av hyreskontraktet.
 
  • Gilla
Nötegårdsgubben
  • Laddar…
Nä enbart det faktum att man sitter häktad lär inte fungera som anledning. Eftersom ännu är personen "oskyldig". Jag skulle bli rädd om en häktning skulle innebära en orsak att bli av med kontraktet. Tänk om man själv skulle hamna där. Och om man visar sig vara oskyldig så vill man gärna kunna åka hem igen.

Dock funderar jag på hur det fungerar med hyran. Den måste betalas i tid varje månad och i häktet är det svårt att tjäna pengar å kunna betala hyran.

Det enklaste sättet å bli av med en hg är om människan inte betalar. Teoretiskt så borde det väl räcka för att säga upp hg? Men här är jag ute å svävar..
 
Det handlar ju, om jag förstår rätt om privatuthyrning av en villa. Där gäller i praktiken ingen besittningsrätt. Och det har gjorts ännu tydligare i senaste versisnen av hyreslagen. Jag har dock inte koll på detaljerna. Som jag förstått det så kan du som äger villan säga upp din hyresgäst med motivering, i stil med att du själv eller en släkting skall flytta in, du behöver den själv alltså. Eller att du skall sälja huset. Men kolla med en jurist så att du sköter uppsägningen på ett korrekt sätt.

Skillnaden ligger i om du driver verksamhet, och kanske har 10 hus du hyr ut. Då har hyresgästerna besittningsrätt.
 
Delgivning lär i alla fall vara enkelt om personen är häktad.. Så passa på innan personen är ute och kan göra sig oanträffbar..
 
  • Gilla
Ingper och 3 till
  • Laddar…
O andra sidan, om personen är häktad med restriktioner så får den inte ta emot några brev.
 
K knipo skrev:
O andra sidan, om personen är häktad med restriktioner så får den inte ta emot några brev.
Delgivningen sker genom häktespersonalen, förr eller senare så hävs restriktionerna.
 
  • Gilla
Nötegårdsgubben
  • Laddar…
Man får visst ta emot brev om man har restriktioner.


Om åklagaren misstänker att bevis kan förstöras eller att utredningen av brottet hindras om klienten har kontakt med omvärlden kan restriktioner vara nödvändiga.


Det kan innebära att:


  • Brev till och från den häktade granskas av åklagaren
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.