Godmorgon! Då kör vi igång i nutid! :)

Som ni sett i något inlägg lite längre upp så gjorde vi en budgetfix av vårat badrum. Men sedan dess har vi hunnit få stopp i avloppet 2 ggr (gamla gjutjärnsrör) så nu har vi tröttnat på detta och valt att återgå till de planerna som var bland de första när vi flyttade in!

Därför presenterar jag nu:

Projekt Badrum

Det vi kommer göra är att blåsa ALLT! Ytskikt, golv, vattenrör, avlopp, el.... Garderoberna i sovrummet kommer till viss del tas bort för att kunna bygga ut badrummet och ett nischutrymme med dusch modell stor kommer byggas upp.
Tanken är att det ska se ut såhär:
Handritad skiss av ett badrumsrenoveringsprojekt med mått och layout.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Det enda som kommer få behålla sin placering är toalettstolen i den nya designen. Detta då vi har takfönstret direkt ovanför den idag och jag är lite för mycket detaljmänniska för att kunna leva med att toaletten inte är centrerad mot detta :crysmile:

Standarden då? Jo det kommer bli klinkers på golvet samt bakom kommoden, vitt kakel på väggarna. Golvvärme av elektrisk modell dels för att det är mycket billigare, så jag har svårt att motivera merkostnaden för vattenburen golvvärme då den totala uppvärmda ytan kommer bli ca 3m².

Mycket har redan blivit inhandlat, det som är kvar är egentligen byggmaterial så som gips, plyfa, golvspån och liknande.

Så det som redan blivit inhandlat/beställt är följande:

Grohe Smartcontrol 360 Duo
grohe-rainshower-system-smartcontrol-360-duo-shower-system-thermostatic-mixer-chrome-moon-white-fg-26250000_0b.jpg

Hansgrohe MySport Large
37__hpa01603_TIF.jpg

Ifö Spira 6260 Rimfree
7856902_1.jpg

Smedbo Fk710
fk710.jpg

Bathlife Glädje 800
gl%C3%A4dje-800-tv%C3%A4ttst%C3%A4llssk%C3%A5p-bathlife-80-cm-225191.jpg
Malmbergs MD-540 (4st)
Malmbergs-MD-540-Downlightset-Vit-9974373_Velltra.se_.jpg
Sen har även tätskikt inhandlats!
Hyllor med byggmaterial för badrumsrenovering, inklusive säckar med kakelfog och saneringsmassa, samt rengöringsprodukter och verktyg.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Utöver detta har klinker blivit beställt i 30x30 och 15x15 men kakel är ännu lite osagt. Vacklar lite mellan 20x40 eller 30x60 vitt och om det ska vara blankt eller ej. Storleken beror lite på vad klinkersen har för faktiska mått.

Tidsram?
Ja tanken är att dra igång i början av februari och då framförallt med sådant jag kan göra utan att påverka badrummet allt för mycket. Tex riva garderoberna, regla upp för den nya väggen. Samma gäller toastolsväggen, denna kommer jag åt från kattvinden och kan i praktiken förstärka upp bakifrån.
Sen är tanken att sätta badrummet ur drift helt från mitten av februari fram till påsk då jag får hjälp(?) med att sätta kakel/klinker.

Budget?
Jadu.. det är den tuffaste nöten att knäcka känner jag! Allt som allt inräknat med alla möbler, byggmaterial etc. så räknar jag med att landa på ca 65-70k. Vissa saker kommer vi avvakta med att inhandla som duschvägg, dels för att hålla ner kostnaderna under byggnationen men även för att vi är lite osäkra på vad vi vill ha. Tänker att det kan vara bra att beställa denna efter att man har de slutgiltliga måtten för öppningen också. Dock så är duschvägg medräknat i budgeten ändå! :)

Så detta kommer bli en tuff utmaning minst sagt! Inte bara att hålla tidsramen men även att hålla budget :crysmile:

Så nu kör vi!!
 
Godkväll!

Då jag helst vill ha mer eller mindre allt hemma innan jag startar för att undvika så många onödiga avbrott som möjligt. Känns lite som en nyckelgrej när man kommer vara föräldraledig under perioden och tiden lär vara minst sagt begränsad varje dag.

Men för att kunna göra detta så kände jag att en liten städning/organisation av garaget var ett illa ont... fattar inte hur det lyckas bli sån röra där ute hela tiden :thinking::thinking:

Då jag inte är färdig än så har jag bara tagit en förebild so far! Men det finns allt lite att rota rundor i :sweat:
Oorganiserat garage fyllt med verktyg, byggmaterial och diverse föremål, sedd från dörren.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Organiserat garage med verktyg på hyllor, cyklar hängande och en röd domkraft på golvet.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Nu börjar det bli ordning i garaget igen! :)
 
  • Gilla
saiter
  • Laddar…
Har en fundering som ni kanske kunnat hjälpa mig med!

Tanken är att ha väggavlopp till handfatet och dolda vattenrör, så dessa kommer gå i väggen där bakom. Men det som fått hjärnan att börja snurra nu är att det är väggen in i sovrummet och jag hade nog retat mig lite i efterhand om det väsnas allt för mycket där inne.

Så nu funderar jag på att bygga den sektionen i 45x120 istället för 45x95 som jag ursprungligen tänkt. Detta för att kunna få in ännu tjockare isolering.

Sen till nästa tanke. I o med att jag kommer montera våtrumsskivorna liggandes (för det blir mindre spill så) så kommer jag behöva ha 3 kortlingar per fack, ska man då ha dessa i 45x120 också eller ska jag gå ner i dimension, säg 45x70 för att kunna lägga isolering även bakom kortlingarna? Allt för att minska eventuella ljud?

CC mått på den väggen kommer bli ca 46cm, så det hade ju varit möjligt att göra så :)
 
Hoppas på att någon kan ha några synpunkter på ovanstående, men tänkte komma med en till fråga!

Denna gången gäller det bjälklaget.
Reglarna är 100x230 med cc60, dessa är även krysskolvade. När jag tittade på .. säkravåtrum el om det var gvk så står det att vid 45x220 C24 så rekommenderas en maxspännvidd på 3,4m, har man mer än så, så ska man regla tätare än cc60.

Jag antar att spännvidd är den bit som reglarna hänger fritt mellan väggsektioner, i vårat fall rör det sig om 4m isåfall.

Rent spontant tycker jag det känns som om jag kan ha kvar det som det är utan att regla upp men jag är inte superkunnig inom detta så jag vill gärna ha lite input!
 
Vissa av er kanske sett att jag gjort en fristående tråd kring badrummet.

Kan ju säga även här att pga en bortglömd faktura både av mig och hantverkaren så pausar vi badrumsbygget i en månad eller två.

Men rastlös som man är så fortsatte jag nu med hallen, tanken var att målaren skulle fixa detta men jag hade spackel hemma så vafan, jag spackla själv! :D
Ej färdigspacklad vägg i hall, med två strömbrytare och en spackelhink på pall.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Men så har jag en liten fråga!

Det sitter 2 strömbrytare där idag, båda går till lamporna i trapphallen (2st lampor) vilket jag retat mig på ett tag då jag tycker det känns onödigt.

Den övre är trappkopplad till en brytare vid trappan och den andra är den enda brytaren till den lampan.

Den nedre delar fas med den övre med har en egen tändtråd. Då jag vill att den övre ska tända båda så funderar jag på om det är så simpelt som att bara koppla in tändtråden i den övre brytaren och ta bort fasen från den nedre helt?

Kan tilläggas att den övre har fas samt trapptråden? Den har alltså inte tändtråden direkt till taklampan. Gör det någon skillnad?

Mvh
 
Fortsatt slipa/bättra på spacklet idag. Tyckte inte det var värt att fotografera!

Däremot hade jag verkligen uppskattat lite input på strömbrytarfrågan! Så jag kan lägga igen ena uttaget till brytaren :)
 
Efter att nu haft loss brytarna så inser jag att det inte går att fixa så lätt som jag hoppats på. Därför får det bli ett elektrikerjobb istället! :)

Har ni däremot tips på bra murdosor som är sammankopplingsbara så är det verkligen av intresse! Dosorna är inte centrerade mot varandra så brytarna diffar ca 7-10mm i sidled vilket retar gallfeber på mig :crysmile: Vill ha en 2facksram istället och då får jag ju så snällt knacka ur och flytta ena dosan, så då känns det lönt att byta båda mot dosor med fästskruv istället.
 
Spacklingen fortsätter! Går förbannat trögt för det är ju så otroligt tråkigt!!! :(:(

Får dessutom blåsor i spacklet så det tar längre tid än vad jag kanske velat egentligen också...
Spacklad vägg med ojämnheter och luftblåsor nära en dörröppning, arbete under föräldraledighet.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Sen har jag upptäckt två saker med att vara föräldraledig!

1. Man hinner knappt få gjort någonting överhuvudtaget. Jag hinner la spackla kring en öppning om dagen ungefär.

2. Man får tid att tänka på framtida projekt och spåra iväg fullständigt! Idéerna i detta huvud nu hade förvisso blivit sjujädrans bra men ack så dyra! :rofl:
 
  • Gilla
kalle55
  • Laddar…
Kan ju faktiskt delge var mina tankar är just nu! Ledtråd.. de involverar inte spackling av tambur :crysmile:

Men med barn 2 på väg så börjar man ju klura lite på hur man ska göra huset så optimalt som möjligt. Vi har idag 3 sovrum så den biten räcker, men när barnen blir lite större så hade det varit trevligt med ett utrymme för dem där de kan vara utan att för den delen alltid behöva ha kompis på sina rum. Sen har vi dessutom snackat om att dels flytta tvättstugan men även att göra om köket som kocken (jag) fullständigt avskyr att arbeta i!!

Såhär är vår planlösning idag
Svartvit ritning av en planlösning för ett hus före ombyggnad med markerade rum och möblering.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Min tanke är att flytta köket till nuvarande vardagsrum/matrum, ett relativt enkelt ingrepp då det är uppreglat golv där, så det är lätt att dra avlopp. Avloppsstammen från ovanvåningen kommer dessutom uppe i högra hörnet i pannrummet så även den biten är lätt löst.
Tanken jag sen har är att bygga ut en vinkel där det nya vardagsrummet får husera. Om jag dessutom utnyttjar öppningen jag får där fönster/dörr sitter idag så slipper jag att mucka med något bärande alls vilket varit skönt!

Såhär ser alltså mina tankar ut just nu:
Svartvita ritningar över husets nuvarande planlösning inklusive en fasadvy.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Tror ni det kunnat bli något bra? :)
 
Och så fortsatte vi lite till!
Nyputsad vägg i ett rum under renovering med synlig fönsterdörr och en hink spackel på golvet.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
fia_mstd
  • Laddar…
Då har jag gått över tamburen en vända till med spackel. Blir till att slipa av imorgon och bättra på nåt ställe där jag såg att det inte blivit helt bra. Tog även och limmade fast ett hörnskydd för att få ett rakt mothåll när jag spacklar där.
Nyspacklad vägg i tambur med hörnskydd och spackelhink, redo för slipning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Vägg i en tambur med nyligen applicerat spackel och fastlimmat hörnskydd.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Så lite framsteg har man allt gjort :)
 
  • Gilla
Appendix
  • Laddar…
Spackel bilder är ju lika roligt som det är att utföra, så här kommer en till!

Renoveringsarbete i kök med pågående spackling av vägg och hörn.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Nu äntligen börjar man se resultat! Dock tog färgen slut... :oops:

Nymålad vit hall med dörr, stege och målarfärg som tar slut, pågående renovering.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Greatstomp
  • Laddar…
Då var tamburen färdigmålad! Enda som saknas nu är golvlister... och ena brytarknappen, den finns, ska bara komma på vart fanken jag lagt fjädrarna så att dimmern fungerar som den ska :crysmile:

Nyfärdigmålad tambur med dörr och hexagonalt golv utan lister, och närbild av vägg och brytare.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.