Har ca tio år gammal el och behöver nu byta ut någrn dimmers och sätta dit några nya uttag. Utgår ifrån att det bör vara samma märke så det ser konsekvent ut. Hur hittar jag märke och modell på eluttag? Tror det är elko eller eljo.
 
Mikael_L
Kolla t.ex. elbutik.se och jämför med bilderna där.


Någonstans på uttaget/strömbrytaren brukar det kunna finnas någon märkning så man vet vilket fabrikat det är.
Men det är inte helt säkert, samt att det kan vara lite förvillande också lite beroende på vilka fabrikat som använder andras grejer, eller hur de är uppköpta eller samarbetar med varandra.
Kan .t.ex. stå Jussi i ett ABB-uttag.
 
  • Gilla
tombe691
  • Laddar…
tommib
Mikael_L Mikael_L skrev:
Kan .t.ex. stå Jussi i ett ABB-uttag.
Det är inte konstigt alls. Jussi är en serie från ABB som är extremt vanlig i Finland. Annars håller jag med dig. Speciellt när t.ex. Biltema plagierar Trend.

TS, du kan också ta ett foto och lägga upp här. Det finns garanterat någon som känner igen det även om det är en udda serie.
 
Absolut, fixar det ikväll, är på jobbet för tillfället :(
 
Stod elko innanför ramen, hur vet jag att det är rs?
 
  • Eluttag märkt med "elko" och en ansluten strömkabel, undran om RS-modell.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Eluttag av märket Elko med övre strömbrytare monterat på gul vägg, fråga om det är RS-serien.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
tommib
Det är Elko RS, eller en väldigt bra kopia.

Inte helt oväntat heller eftersom det tillsammans med Eljo Trend troligen är de absolut vanligaste apparatserierna de senaste 20 åren.
 
  • Gilla
tombe691
  • Laddar…
Tack, har beställt det mesta nu. Någon som har bra koll på dimmers? Har haft 11 50w halogen i badrumstaket. Men nu går det nästan bara hitta led. Och dimmern gör inte så stor skillnad då. Ett ställe sa att det går att justera dimmern, ett annat sa att jag måste byta dimmer. Någon som har bättre svar?
 
Vad pratar vi om för system nu? Om det är 230 V ljuskällor så är det troligen så att du behöver byta dimmer. I vilket fall behöver du byta alla ljuskällor till LED. Om jag tolkar dig rätt har du redan provat att byta några lampor till LED och fått dåligt reglerområde för LED? Det låter normalt för LED och halogen reagerar helt enkelt olika. Om du byter alla till LED finns en chans att de går att reglera 0-100, ev efter att ha justerat min-nivån om det finns en sådan i dimmern. Men det finns även en risk att de inte tänds alls pga att dimmern har en minsta belastning som inte uppnås, eller att dimringen fungerar dåligt. Då behöver dimmern bytas. Fråga i affären efter en dimmer som de vet fungerar med det fabrikat på LED som du väljer, det finns inget universal som alltid fungerar med LED.

Om det är ett 12 V-system så ska dimmern fungera mot drivdonet, men frågan är om drivdonet kan dimra LED. Det går inte att veta utan man får prova. Det kan liksom för dimmer finnas en minsta belastning som drivdonet kräver.
 
  • Gilla
tombe691
  • Laddar…
Mikael_L
Bo.Siltberg Bo.Siltberg skrev:
Men det finns även en risk att de inte tänds alls pga att dimmern har en minsta belastning som inte uppnås,
Hrmm, ja det vanligaste är nog att LED-lamporna aldrig släcks helt om min.belastningen är för hög.

Dvs dimmern släpper alltid igenom en viss liten minimiström (för dess egen elektronik) och på t.ex. en ELKO märkt 20-400W så får den lilla strömmen inte en 20W vanlig glödlampa att glöda det minsta, men däremot kan en 5W LED dra igång i rätt ordentlig ljusstyrka.
 
tommib
LED är svårt att dimma. Man måste i princip testa varje enskild lamptyp med dimmern man tänker sig.
 
Tycker att det verkar som att leverantörerna börjar att få bukt med dimningsproblemen i LED.
De senaste två LED-lamporna jag har köpt, från Jula och Ikea har fungerat ua tillsammans med enkla NEXA-dimmers.
Kolla noga att lev. anger att lampan är dimbar.
 
Lite klokare och många nya frågor, men helt klart så är det inte en blandning av halogen och led som är att föredra om dimmern ska fungera. Surt att fylla skåpen med gamla lampor som bara ligger, har fortfarande ett 20-tal 60w kvar efter alla lågenergi och senare led. Just nu är 3 av 11 led, avvaktar nog lite till på den.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.