Hej,

Vi köpte vårat hus ca två år sedan, det är sålt som ett småhus som man kan bo i året runt. Efter att familjen växt valde vi att bygga ut huset, då märkte vi att huset inte är isolerat enligt fakmässiga regler utan taket är helt utan plast. Huset är byggt 2011 så reglerna om att man skulle bygga ett småhus med plastad isolering fanns även när huset byggdes. Vad fan gör vi nu? Vi har lagt ut ett brutal summa för ett hus vi trodde va byggt som en villa men som visar sig byggt som en stuga? Plus att vi byggt ut en sommarstuga som vi trodde va en villa vi skulle bo livet ut? Vad har vi för rättigheter? Vi hade ju aldrig lagt samma summa på ett hus byggt som en sommarstuga ifall vi vetat, vi hade förmodligen aldrig ens köpt det.
De värsta av allt är att är att den nybyggda delen och den gamla delen nu inte klaffar för att den nya delen har plastisolering o gamla delen saknar, så det har blivit fuktskada mellan delarna. De vill ju självklart inte byggfirman står för. Detta är verkligen en mardröm.
 
Plasten i den nya delen kan inte orsaka de problemen. Dessutom märkte ni ju att fuktspärrsaknades vid bygget. Det är definitivt inget ni kan kräva byggaren på.
Att fuktspärr saknas skulle eventuellt kunna gå dom dolt fel. Men det beror på vilken information som fanns vid köpet.
 
  • Gilla
Atom och 1 till
  • Laddar…
Vad är det för fuktskada? En ny del med plast kan öka fuktbelastningen på gamla delen, men det så snabbt?
Hur gammalt är ursprungshuset? Och vad har det för typ av isolering?
 
Nej det är nu efteråt när vi fick problem med fukten som hantverkarna berättade att de inte va inplastat och att huset saknade plastisolering på gamla delen därav fukten enligt dem. De visste vi inte förens nu i efterhand. Informationen vi har på papper är

taxeringskod: 220 småhusenhet, helårsbostad 1-2 familjer.

Byggnadstyp: strandtomt bebyggd med 1-plansvilla med sovloft byggt 2011

Vad kan fukten bero på då? Det är hantverkarna som säger att de beror på att gamlabygget är byggt som en stuga utan plast.
 
Snön smälter mellan nya och gamla delen, fukten tar sig in på yttertaket och undertaket har börjat mögla.
 
  • Röd stuga med vita snöbeklädda tak, varvid smältvatten formar en röd linje där takdelen möts.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Byggt 2011, nya delen blev klar 2017 i december.
 
A
Det måste vara otätt och läcka värme före att det ska bli sådär. Saknas isolering?
 
  • Gilla
Workingclasshero och 4 till
  • Laddar…
Ja där är det ju ett rejält värmeläckage. Som sagt kan det ju bli en fuktbelastning mellan nya och gamla delen, men värmeläckage som det där verkar inte normalt.

Ni behöver få dit en duktig besiktningsman. Något måste vara fel med anslutningen mellan byggnadsdelarna.
 
  • Gilla
dennisson och 1 till
  • Laddar…
Där det läcker, är det öppet till nock eller vind?
 
Är det öppet till nock inne i huset? Att det smälter på det viset i skarven är fel. Men det har ingenting med plast på isoleringen att göra. Det där är en bild på något som hantverkarna gjort galet när de byggde ut. Saknas det plast kan det också vara fel. Men de två felen har inte med varandra att göra i så fall.
 
  • Gilla
dennisson och 3 till
  • Laddar…
Det är öppet till nock.
 
Här kommer en gissning. Taket har en remsa utan isolering i skarven mellan nya och gamla delen. Innertaket är inte lufttätt utan fuktig inomhusluft kan passera innertaket och träffar då det kalla yttertaket så att det bildas kondens. Om det bara är i skarven som det är blött så innebär det att både det gamla och det nya taket fungerar tillfredsställande. Men skarven är bristfällig.

Sedan verkar det ganska oseriöst av hantverkarna att bygga på utan att påtala att de upptäckt något som de anser är fel. Har du någon bild på fukten?
 
  • Gilla
dennisson och 4 till
  • Laddar…
Med den smältningen på taket så går ju varmluften rakt upp i undertaket. Det där är byggfusk av de som byggt ut huset! Kan inte vara något annat.

Om jag skall gissa så har man inte fått tätt i väggskarven, vilket är väldigt svårt många gånger.
 
Detalj av träkonstruktion med röd takplåt, mögel på undersidan av taket och till synes fuktskada.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Där läcker det ut mycket varm luft! Men var är detta på byggnaden, ser ingen 45graders anslutning...
 
  • Gilla
Atom
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.