Hej,

Jag behöver lite input angående val av uppvärmning.

Vi har nyligen köpt ett äldre hus i mellan Alingsås och Vårgårda. Huset är c:a 160 kvm. Till Huset hör en inred och isolerad lada med vatten och el (också c:a 160 kvm). Den har varit loppis, café och restaurang innan vi tog över den. Den värms endast upp med direktverkande-el och Kamin. Samma sak gäller för uppvärmningen av huset. Idag står ladan ouppvärmd när vi inte använder den, vilket inte är så ofta, eftersom vi vill spara pengar. Vi skulle vilja har en grundvärme i Ladan (c:a 10-15 grader) under vintern och slippa värma den med Direktverkande-el. Även huset skulle vi vilja värma upp på annat sätt än Direktverkande-el.

Nu till frågan, vad skulle ni rekommendera istället för dagens uppvärmning? Vi funderar antingen på Bergvärme eller flera Luftvärmepumpar. Vi vill gärna ha bergvärme men vi har idag inget vattenburet värmesystem att koppla på det på. Vi misstänker att det skulle bli oerhört dyrt med Bergvärme i.o.m. att vi vill ha det både i ladan och huset samt att det skulle behövas sättas in en massa element som värms upp m.h.a. vatten. Vad tror ni?
 
Luft-luft värmepump värmer snabbare upp utrymmet än ett vanligt element eller golvvärme. Undantaget är då fläktkonvektor (element med fläkt)
Så för sällan använt utrymme som skall få upp värmen snabbt är en luftfläkt bra.

Har ni öppen planlösning funkar luft-luft bra men annars bör man lägga in vattenburet system. Golvvärme är bra om man ändå skall lägga om golven annars blir det billigare med element.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.