Hej,

Vi köpte hus (1,5-plan) för några år sedan och funderar över hur vi bäst får till fler sovrum på övervåningen. Vi har två sovrum och en större hall där samt ett badrum som ryms i en kupa på baksidan. Snedtaket ligger direkt på grundplanet, vilket i sig inte är så stort, så vi har mycket snedtak och inte mycket fullhöjdsutrymme på övervåningen = övervåningen är liten och sovrummen i princip inte delbara.

Vi är villrådiga över om vi ska försöka bredda kupan (på båda sidor) för att på så vis få några fler kvm i fullhöjd eller om vi ska göra en tillbyggnad i två plan på baksidan, dvs göra en frontespis (osäker på terminologin).

Vilket är mest "ekonomiskt" skulle ni säga? Byggnadstekniskt, är det inte ett ganska stort jobb redan vid att bredda en kupa, att kostnaden per extra kvadratmeter blir "dyr"? Det lär inte bli så många extra vid breddningen av kupan, tror att vi kanske vinner 2-3 m i bredd totalt. Vi ska inte höja taket. Hur vi än gör behöver vi göra om och troligtvis flytta badrummet, så det läggs på kostnaderna.

Om vi istället skulle göra en utbyggnad hamnar den sannolikt på 2 m x 6 m och i två plan och vi ska kolla med kommunen om hur de ser på det, om vi skulle kunna få bygglov, vilket givetvis är en förutsättning.

Vi bor i en attraktiv inflyttningsort så vi troligen tillbaka investeringen på sikt.

Tacksam för era råd om hur vi kan resonera och tänka.
 
Hej, och välkommen..
Jag tror ni är helt riktigt inne att kostnaden per m² blir betydligt högre med breddade kupor. I synnerhet om det drar med sig flytt av badrum. En utbyggnad lär ju också ge mer tillfört utrymme.
 
Det känns som att en enkel ritning skulle kunna klargöra förutsättningarna på ett bra sätt. Det är ju inte bara totalkostnaden som är intressant utan också vad ni får för pengarna.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.