håller på att planera för att gjuta en betonggrund till vårat husbygge, vi ska göra markarbetet själv och har lite funderingar..
har tillgång till grävare, hjullastare osv men har aldrig gjort en grund eller liknande..

1. "Tjälisolering", isolering utanför grunden. Här ser jag att många som bygger hus inte har någon alls medans vissa har massor, behövs det? och hur mycket? bor i luleå

2. dräneringsrör, om man inte har någonstans att leda vattnet t.ex. dagvattenbrunn osv, ska man ändå lägga dräneringsrör? hur/vars läggs dessa , ska man bara avsluta rören ett visst avstånd bort i marken?

3. dom olika stenlagrena under grunden, vilken typ ska respektive lager vara av, och kan jag beräkna kostnaden för dessa på något sätt?

4. på respektive lager av sten, hur "jämnt" måste det vara före/efter paddningen ? hur mycket får det diffa på rotationslasern, 10cm? 1cm? 30cm?

5. när använder man fiberduk under grunden? och vars ska den ligga isåfall?

tacksam för alla svar !
 
Ordet "betonggrund" är egentligen lite för svävande för att du skall kunna få några bra råd. En betongplatta på mark är ju något helt annat än en utgrävd källare, till exempel. Av det du skriver i fortsättningen drar jag slutsatsen att det är en platta du tänker på.

En viktig utgångspunkt är vad marken består av. Det måste du ta reda på först. Eftersom betong är ett extremt köldledande material måste en betongplatta kantisoleras. Det kan du göra med isolerade kantelement av olika slag, kantbalkar av lecasten eller en liten mur av lecasten. Detta är ju särskilt viktigt i Luleå. De som isolerar marken kring grunden gör det för att förhindra att tjälen tränger in under grunden.

Finns det ingen dagvattenbrunn drar du dräneringen till en stenkista. Behovet av dränering beror på marken. Bygger du på en grusås behöver du ingen dränering (fast vattnet från stuprören måste ledas bort).

Under plattan (inte kantbalkarna) behövs ett kapillärbrytande lager om minst 15 cm makadam, som paddas. Lämplig fraktion kan vara 8-16. Makadamen ska vara så jämn att du kan lägga cellplast ovanpå i flera lager, utan att det ser tokigt ut. Någon cm diff på sin höjd.

Fiberduk använder man när det finns behov av att förhindra att ett lager med mindre fraktion rinner ner i ett med större. Det behovet inträffar normalt inte under en betongplatta.
 
S
Lägger man inte fiberduk mellan jord och makadam? Alla bottnar väl inte med ett bärlager?
 
På 16 rader skriver man inte ett komplett recept på anläggandet av en grund. Fiberduk bör man använda när det är olämpligt att olika lager blandas, är kanske en bättre generell beskrivning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.