9 012 läst · 50 svar
9k läst
50 svar
Matlagning till 100 ungar ;)
Flera tips.
Allmänt om grönsaker.
Lök behövs inte så mycket för att få effekt. Några strimlor bara.
Viktigt med lök som skalas och skivas i förväg. INGET VATTEN. Skölj inte. Ha inte kranen spolande för att nå¨gon inbillat er att det svider mindre i ögonen. Ha cyklop på er när ni gör jobbet. Ser löjligt ut men fungerar . Lägg i burkar med lyfttätt lock inför servering.
Tomat far illa av att ligga länge. Ha en mindre mängd färdigskuren och se till att någon har som uppgift att bevaka åtgången och skära mer efter behov.
Isbergssallad är det som är enklast att göra i förväg. Väldigt viktigt att gå igenom allt man skär så det inte är en enda brun fläck på den bara.
Tricket är att lägga ner den strimlade salladen i iskallt vatten. Salladen pumpas upp och blir krispig och käns helt fräsh. Ju kallare desto bättre. Kan ni skaffa en påse partyis så blandar man i isbitar. Som en bonus blir salladen så kall att den inte behöver ställa i kyl inför serveringen.
Lyft upp en näve i taget ur vattnet och låt den rinna av en stund innan den skall användas.
Isbergssallad är inte dyr. Skär upp 4 medelstora huvuden så räcker det troligen.
Reflektioner om montering
I gatukök monterar man hamburgare i ficka som man håller i handen. Regeln är att hela tiden använda en korvtång till allt. Att aldrig ta i maten med händerna. Samt att prata med kunderna hela tiden (de kommer tro attni är magiska gudar med ofelbart minne om ni sköter snacket snyggt).
Den metoden kräver en del övning så jag föreslår att ni monterar på bricka eller pappersassietter.
Har ni möjlighet att rosta bröden är det ett stort plus. Reservera stekbordet till köttet. Det är ansträngt nog. Ett par vanliga brödrostar för fyra skivor duger. Den första omgången tar lite för lång tid, men när rostar är varma så går det snabbt nog. Kolla först om elen räcker till. Trist att behöva springa omkring i panik och leta säkringar mitt i alltihopa.
Lägg upp ett bröd. Lägg lagom med sallad och en klick dressing (dressingen på salladen. Annars blir brödet upplöst) på underdelen. Ställ åt sidan tills hamburgaren kommer. Ovanpå hamburgaren en tomatskiva, någon/några lökringar, senap och ketchup på med locket och ut.
Upprepa... ligg lite före hela tiden så går det ut ca två hamburgare i minuten. Att det inte blir fler beror på att klienterna vill snacka och ha åsikter. Dessa tar man upp och bollar lite fram och tillbaka. Det tar tid och de flesta kommer att ta standardalternativet.
Organisation för fyra personer.
Stekslav:
Det finns säkert någon som ser sig själv som gud vid grillen. Låt denna göra det den tycker att han/hon kan bäst
Frontfigurer:
Snackar med klienterna och serverar över disk. Stressigt men kul.
Ledare / städare:
Håller koll på kö och åtgång. Skär upp nytt vid behov. Tar fram och levererar till fronten.
Blandar saft.
Dricka borde även barn kunna ta själv. Men det kommer ta slut. Ha beredskap...
Hoppas mina reflektioner varit till nytta. Lycka till.
Mvh Findus
PS: Har stekt ca 30000 hambugare på tre år i gatukök. Det var en jobbig tid. Alla som påstår att det är lönsamt mmed den sortens verksamhet ljuger eller vet inte vad ordet betyder. Man jobbar dygnet runt för småpengar. Efter några år kommer en annan idiot och köper verksamheten av en. I bästa fall så betalar de så mycket att man kan gpå därifrån skuldfri. DS
Allmänt om grönsaker.
Lök behövs inte så mycket för att få effekt. Några strimlor bara.
Viktigt med lök som skalas och skivas i förväg. INGET VATTEN. Skölj inte. Ha inte kranen spolande för att nå¨gon inbillat er att det svider mindre i ögonen. Ha cyklop på er när ni gör jobbet. Ser löjligt ut men fungerar . Lägg i burkar med lyfttätt lock inför servering.
Tomat far illa av att ligga länge. Ha en mindre mängd färdigskuren och se till att någon har som uppgift att bevaka åtgången och skära mer efter behov.
Isbergssallad är det som är enklast att göra i förväg. Väldigt viktigt att gå igenom allt man skär så det inte är en enda brun fläck på den bara.
Tricket är att lägga ner den strimlade salladen i iskallt vatten. Salladen pumpas upp och blir krispig och käns helt fräsh. Ju kallare desto bättre. Kan ni skaffa en påse partyis så blandar man i isbitar. Som en bonus blir salladen så kall att den inte behöver ställa i kyl inför serveringen.
Lyft upp en näve i taget ur vattnet och låt den rinna av en stund innan den skall användas.
Isbergssallad är inte dyr. Skär upp 4 medelstora huvuden så räcker det troligen.
Reflektioner om montering
I gatukök monterar man hamburgare i ficka som man håller i handen. Regeln är att hela tiden använda en korvtång till allt. Att aldrig ta i maten med händerna. Samt att prata med kunderna hela tiden (de kommer tro attni är magiska gudar med ofelbart minne om ni sköter snacket snyggt).
Den metoden kräver en del övning så jag föreslår att ni monterar på bricka eller pappersassietter.
Har ni möjlighet att rosta bröden är det ett stort plus. Reservera stekbordet till köttet. Det är ansträngt nog. Ett par vanliga brödrostar för fyra skivor duger. Den första omgången tar lite för lång tid, men när rostar är varma så går det snabbt nog. Kolla först om elen räcker till. Trist att behöva springa omkring i panik och leta säkringar mitt i alltihopa.
Lägg upp ett bröd. Lägg lagom med sallad och en klick dressing (dressingen på salladen. Annars blir brödet upplöst) på underdelen. Ställ åt sidan tills hamburgaren kommer. Ovanpå hamburgaren en tomatskiva, någon/några lökringar, senap och ketchup på med locket och ut.
Upprepa... ligg lite före hela tiden så går det ut ca två hamburgare i minuten. Att det inte blir fler beror på att klienterna vill snacka och ha åsikter. Dessa tar man upp och bollar lite fram och tillbaka. Det tar tid och de flesta kommer att ta standardalternativet.
Organisation för fyra personer.
Stekslav:
Det finns säkert någon som ser sig själv som gud vid grillen. Låt denna göra det den tycker att han/hon kan bäst
Frontfigurer:
Snackar med klienterna och serverar över disk. Stressigt men kul.
Ledare / städare:
Håller koll på kö och åtgång. Skär upp nytt vid behov. Tar fram och levererar till fronten.
Blandar saft.
Dricka borde även barn kunna ta själv. Men det kommer ta slut. Ha beredskap...
Hoppas mina reflektioner varit till nytta. Lycka till.
Mvh Findus
PS: Har stekt ca 30000 hambugare på tre år i gatukök. Det var en jobbig tid. Alla som påstår att det är lönsamt mmed den sortens verksamhet ljuger eller vet inte vad ordet betyder. Man jobbar dygnet runt för småpengar. Efter några år kommer en annan idiot och köper verksamheten av en. I bästa fall så betalar de så mycket att man kan gpå därifrån skuldfri. DS
Redigerat:
Allt gick svinbra
Grabben gjorde mål.
Ja just det.. maten
Fungerade grymt bra
Vi stekte upp hamburgare och la i en plåt med lite vatten som vi sedan placerade på spisplattan med 2:ans värme.
Sen stekte vi upp dom hastigt vid servering och allt fungerade grymt bra.
140 hamburgare mindre =P
Stort tack för all hjälp
Grabben gjorde mål.
Ja just det.. maten
Fungerade grymt bra
Vi stekte upp hamburgare och la i en plåt med lite vatten som vi sedan placerade på spisplattan med 2:ans värme.
Sen stekte vi upp dom hastigt vid servering och allt fungerade grymt bra.
140 hamburgare mindre =P
Stort tack för all hjälp
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Bjuder på ett mål från matchen och lite målspex för publiken
Tror summeringen blev 140 hamburgare och bröd.
Till detta räckte det med 3 st stora ketchup, 3 st dressingflaskor. 5 gurkor, 20 tomater, 2 lökar. 1 flaska senap ( den kan nog utgå )
2,5 dunke saft varav varje genererar ca 12 liter.
1 salladshuvud.
Rostad lök gick knappt åt.
Ca 100 ungar samt ca 15 ledare.
Alla mätta och nöjda.
Köpte på mig för mycket för...
Kvar blev 3-4 flaskor ketchup, lika många dressing, 1,5 dunke saft, 5-7 gurkor, säkert 20 tomater, någon lök.
Nästa gång det är dags så tar jag fram den här tråden igen.
Till detta räckte det med 3 st stora ketchup, 3 st dressingflaskor. 5 gurkor, 20 tomater, 2 lökar. 1 flaska senap ( den kan nog utgå )
2,5 dunke saft varav varje genererar ca 12 liter.
1 salladshuvud.
Rostad lök gick knappt åt.
Ca 100 ungar samt ca 15 ledare.
Alla mätta och nöjda.
Köpte på mig för mycket för...
Kvar blev 3-4 flaskor ketchup, lika många dressing, 1,5 dunke saft, 5-7 gurkor, säkert 20 tomater, någon lök.
Nästa gång det är dags så tar jag fram den här tråden igen.
Liknande trådar
-
Ersätter FTX en frånluftvärmepump till 100% vid nybygge?
Ventilation -
Övergång dräneringsslang/avloppsrör till 100/125mm spiro
Ventilation -
Hur mycket begränsningskabel till 1000 kvm?
Robotgräsklippare -
Kvalitetsgräsklippare till 1000 kvm
Trädgårdsmaskiner -
Offert för utbyte av FTX aggregat rexovent till AceTec EvoAir A100S
Ventilation