Nja skulle tro det faktiskt.
Och jag trodde gipset inte var bra ?
 
Lite renoveringsgips gör knappast ngn skada. Jag skulle blåsa väggarna m cellulosaull (om det inte finns luckor för påfyll på vinden?), sen satta på renoveringsgips och sen tapeter. Brukar dessutom bli bra mkt snyggare då tunngipsen foljer väggarna och det ser mer naturligt ut i gamla hus.
 
Så här då:
Golvet: ta ur trägolvbrädorna, ta ur spånet, lägga i cellulosaull, lägga på golvspånskivor.

Väggarna: ta ner brädorna, ta ur spånet, lägga i cellulosaull, spika upp nya träbrädor. Tunt gips.
 
Glas-/stenull utan fuktspärr/plast är inget bra. Glöm det.

Om du ska byta ut spånet så är det cellulosaisolering du ska ha. Den är hygroskopisk, och det är lämpligt när det inte finns ngn fuktspärr. Gäller både vägg och golv.
Spån är utmärkt, men har lite sämre isoleringsegenskaper än ny cellulosaisolering, (som har samma isoleringsvärden som glas-/stenull).
För gamla hus är det viktigaste att de är vind-/dragtäta. Är de det så funkar det ok med den gamla spånisoleringen.

Ska du ha ett flytande innergolv så behöver undergolvet jämnas till. Hur det görs beror lite på hur ojämnt det befintliga golvet är. Spånskivor (22 mm) är klart klenare än rejäla massivträplankor om >35 mm, och spån är gjort för max 60 cm cc.

Om golvet är för ojämnt så kan det vara att det är enklare att ta upp det gamla golvet, (som du säljer på blocket el motsv), och jämnar av bjälkarna samt antingen breddar dem för att få ner cc till 60 cm/spännvidden till max 55 cm eller kortlar cc 60 cm.
 
Japp så här vill jag göra.
 
Har pratat med en som blåser cellulosa. Och ska få ett pris på det.
Någon med erfarenheter kring prisbilden ?

Hur är det att hälla ut och kratta själv ?
För kompakt då väl ?
 
Tror att prisbilden på blåst cellulosa varierar med uppdraget/huset så det är svårbedömt.
Ska det ändå ut med bil och gubbar och toppa upp väggfacken så kan de lika gärna ta golven. Det är ju ett snabbt och enkelt jobb när golvet är öppnat.

Glöm bara inte att vind- och gnagarsäkra innan det isoleras.
 
Hur gnagarsäkrar man menar du ?

Vindsäkrar med duk utåt och inåt väl.
 
Gnagarsäkring görs med massiva mtrl och drevning. Det får inte finnas ngt som ger en inbjudan till gnagare. Dvs inget luftläckage, ingen lukt, inget ljus, ingen värme, och inget lättgnagt mtrl.
Plast, väv, duk, papper, och kartong är helt odugligt. Skivmtrl såsom gips, spån, plyfa etc kan fungera hyfsat under förutsättning att de är absolut helt felfria i ytan, dvs inga skador/jack och inte en enda felspikning/skruvning, sedan måste alla kanter drevas hårt och tätt, samt ha lister, reglar eller läkt runtom att spikas/skruvas mot eller att klämmas fast med.

Allra bäst är tegel, murbruk, betong och lera/lerbruk.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.