S skyisthelimit skrev:
Hej, oj de har jag inte sett... snyggt hus på instagram... får dock inte riktigt känslan att de jobbar med helhetsåttaganden, de verkar "bara" ha omsatt en miljon förra året. Får kolla mer med dem, de verkar iaf ha specialiserat sig på lite finare snickerier som jag vill ha.
Har följt dem ett tag, dom är ganska nya men jag tror att dom kan leverera trots den låga omsättningen. Vet att dom jobbar på en helhetslösning sen hur långt dom har kommit vet jag ej

Men skickar med en till länk till insta, där förklarar han planerna och visionen lite granna. Kan vara värt att dricka en kopp kaffe med dem iaf

https://instagram.com/p/BYVUPacndxS/
 
Finns det ens någon som bygger i närheten av sådana hus nuförtiden? Misstänker att det skulle kosta många gånger mer än att köpa motsvarande hus på flertalet orter i landet, och skulle man ändå ha råd är det nog svårt att få bygglov för den typen av högt hus inom detaljplanelagt område.
 
Höga resliga hus, med sockel och rejäl våningshöjd är ju så mycket vackrare än många moderna pastischer på sekelskifteshus, med platta på mark, 240 i takhöjd och fönster med tjocka bågar och små rutor så det ser ut som en jätte har satt sig på huset...

Hoppas du både lyckas hitta nånstans att bygga där planen som sagt tillåter det samt hittar någon som ritar åt dig...

Nu är det ju inget villaprojekt, men det verkar ju som "sekelskifteshusen" i växjö blir verklighet nu... Kanske den arkitekten även gör villor?
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/it-entreprenor-vill-bygga-sekelskifteshus-i-vaxjo
 
Vilket trevligt initiativ i Växjö!
 
S
Kollat efter arkitekter nischade mot äldre/befintlig bebyggelse som är vana med äldre stilar?

Fredriksson arkitektkontor i Norrköping är ett sånt.
Jag har erfarenhet av dem i en mindre tillbyggnad.

https://www.fredrikssonarkitektkontor.se
 
Som jag skrev i ett tidigare inlägg så är direktörsvillan i Ronneby Brunnspark (huset som inleder tråden) imponerande och fantasifull. Den känns som hämtad från en Disneyfilm. Invändigt är den inte alls lika rolig. Skulle man rita ett likartat hus idag skulle det uppfattas som en ren pastisch. Det gäller att ta fasta på fantasifullheten, men ge den ett modernt uttryck. Att dessutom ge ett sådant hus ett bra och fungerande innehåll, kräver en mycket duktig arkitekt.
 
Från Facebook.

Lantbruksarkitekten Charles Emil Löfvenskiöld (1810-1888) har ibland kallats snickarglädjens fader. Han utgav flera skrifter med typritningar till torp, större och mindre bostadshus, ladugårdar, stallbyggnader, hönshus och annat som hör landet till. Först med snickarglädje var han förstås inte - men däremot var Löfvenskiöld en av dem som såg till att popularisera dekorativa trädetaljer ute på den svenska landsbygden. Det som vi idag kallar för ”Schweizerstil” (men som ytterst sällan har något att göra med den faktiska träarkitekturen i Alperna) fick därmed sitt verkliga genombrott.

Nu finns Löfvenskiölds "Landtmannabyggnader hufvudsakligen för mindre jordbruk" från 1868 att ladda ner högupplöst från Kungliga bibliotekets hemsida. Där finns massor av inspiration till snickarglädje och andra vackra detaljer. Ladda ner och njut!

https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.ne...=ce73ecf84956cb1ddd9942d84657d8c6&oe=5ADBF013

http://libris.kb.se/bib/13518417

https://www.bokus.com/bok/9789187755040/lofvenskiolds-arkitektur/
 
Jag har lånat på biblioteket boken (jag tror det var) några hem, och Villor och sommarstugor eller nåt sådant, tror de nämns på sidan nedan.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Jacob_J:son_Gate

800px-Jjsongate.jpg

Där finns en mängd ritningar på vackra hus som nog går att "utgå" från, även om rummens användning inte är så tidsenlig idag...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.