Minsta motståndets lag, prioritering utifrån risk för lukt. Det som går att stänga eller få rent med en snabb sköljning hamnar i plast, resten bland hushållssoporna. Nästan all plast hamnar i rätt kärl men det finns några undantag. Vårt kärl är ca 20-25 liter och fylls på en vecka ungefär.
 
Fyrfackskärl funkar mycket bra.
imagehandling
 
  • Gilla
Sylvestris och 3 till
  • Laddar…
Samlar i plastpåsar som passar i kärl jag.köpt på coop tror jag.
Funkar bra.
Renhållningen hämtar brännbart och kompost resten måste.förbi återvinningsstation eller central men det gar varit tal om flerfacks sopkärl till husägarna en tid. Får se om det införs.
Annars tycker jag vissa människor är riktigt slarviga och gnälliga.
Det ska vara så bekvämt och vissa blir så provocerade att måsta sortera ist för att elda allt.
Snacka om flumfolk ich dom kallar dom som värbar om miljön för flummfolk
 
hsd
Vi sorterade i IKEA lådor med delat lock som man tog med för tömning 3-4ggr per år, funkade hyfsat bra
Numera har vi skrotat lådorna eftersom vi blev med två fyrfackskärl som sopbilen tömmer med olika intervall, och just plastfacket är det som blir fullt så man får trycka ner plasten i facket
Plastkassar från affären är det länge sen vi använde, kör med papperskassar som faktiskt håller flera gånger
Kuvert vill de inte ha i pappersåtervinningen eftersom klistret fastnar i maskinen som tuggar pappret
 
harry73
Plast trycker vi ner i gamla brödpåsar. Dessa är tillräcklig tjocka för att komprimera plasten.
Det blir en full påse varannan dag.
Sedan slängs det i 4 fackstunnan
Komprimerad plastavfall i brödpåsar inne i en återvinningscontainer.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
David-O och 1 till
  • Laddar…
Johan Gunverth Johan Gunverth skrev:
. Hela syftet är att det skall vara enkelt, så exvis kuvert med fönsterplast kan egentligen åka i både papper- eller plaståtervinningen.
Här skulle jag hävda helfel. Kuvert ska varken i papper- eller plaståtervinningen utan sorteras som brännbart om inte din lokala sophanterare uttryckligen sagt någonting annat.

Å andra sidan blir det ju då ännu lättare. VJS på kuverten alltså.
 
  • Gilla
JustDoIt och 3 till
  • Laddar…
Beträffande återvinning av plast:
"Plast som kommer från tusentals återvinningsstationer runt om i landet har samlats in av återvinningsbolaget Swerec och, enligt DN, sedan gått till Cementas fabrik i Slite där den eldats upp."
"Enligt granskningen visar Cementas egen transportstatistik att det under 2014 och 2015 skickades drygt 50 000 ton plast till fabriken från Swerec. När DN besökte Cementa visade det sig att transporterna fortsatt även efter hösten 2015.

Varje vecka kommer det, enligt DN, ett tiotal lastbilar med plastförpackningar till anläggningen. Under 2016 rörde det sig om drygt 18 000 ton från Swerec, uppger DN
."
http://www.helagotland.se/samhalle/atervunnen-plast-har-eldats-upp-pa-cementa-13916015.aspx

"Enligt DN:s granskning har Swerec lovat att återvinna 80 procent av den insamlade plasten, men bara cirka 35 procent återvinns i praktiken."
http://www.helagotland.se/samhalle/den-gotlandska-plasten-aker-farja-tur-och-retur-13917715.aspx

Låter ju sådär lagom engagerande att plastförpackningarna, i stället för att brännas upp och ge energi i det lokala värmeverket skall gå med långtradare tvärs över landet och sedan med fartyg till Gotland.
Energivinst?

I min kommun, Laholm, byter man snart ut alla soptunnor mot två dubbelt så stora, vardera med fyra fack, dvs tillsammans åtta fack per hushåll.
Ändringen kostar naturligtvis stora pengar för nya kärl, hanteringen blir krångligare, sophämtningsfordonen måste byggas om och renhållningstaxan kommer att höjas rejält.
Allt detta i stället för det enkla, att man tar med påsen med plastförpackningar, plåt- papper- och glasdito då och då i stället och slänger på återvinningsstationen på väg till stormarknaden.
 
Vi hade inte velat vara utan fyrfackstunnorna, nu ska de bara ändra hur ofta de tömmer dem.

Just nu är det tunna1 varannan vecka, och då är det "VJS", matavfall, tidningar och färgat glas.
Var fjärde vecka så är det tunna2 med plast, papp, ofärgat glas och metall.

Hos oss hade de gärna fått vända på tömningarna, plasten och pappen är alltid full. Tunna1 gör inget om vi glömmer ställa ut ett par gånger.

EDIT: Detta innebär att vi slipper köra till återvinningsstationen en massa gånger, rätt skönt.
 
Dan_Johansson Dan_Johansson skrev:
Hur funkar det? Vad hämtas, hur ofta, vilken typ av kärl?
Vi har två kärl med 4 fack vardera. Matrester, restsopor, färgat glas och papper i det ena som hämtas varannan vecka. I det andra går plast, kartong, ofärgat glas och metall och hämtas var 4e vecka.
Funkar faktiskt bra. Plasten och kartongen tenderar att bli knökfulla men så sorterar vi i princip allt. Det tar ju lite plats att ha mellanlagring inne men det beror ju också på hur ofta man giter gå ut till tunnan...
 
BirgitS
Kan rekommendera FTI:s sida om myter i samband med återvinning: http://www.ftiab.se/176.html

P-plats P-plats skrev:
Vår har hyfsat stora plastbehållare för återvinning av plast, metall, papp och papper.
Tyvärr har det blivit betydligt svårare att tömma dessa i återvinningsstationen då dom bytt ut till containers dör det inte går att lätt tömma våra behållare.
Det ska vara lätt att återvinna för annars gör inte människor det men jag förstår även att dom måste göra något då allt fler missköter sig på återvinningsationerna.
När det gäller hålen i containrarna så är det en barnsäkerhetsfråga. Det hände i början att barn kröp in i containrarna och riskerade att inte upptäckas innan containern tömdes.

T Thomas_Blekinge skrev:
Ända tills jag blir överbevisat är jag övertygat att all insamlat plast går till förbränning. Det finns många olika plastsorter (ABS, PVC, PE, PET,...) som inte går ihop i omsmältningen. De bränns därför.
Plasten sorteras i sorteringsanläggningarna. Det som bränns är utsorterat till att vara högeffektivt för just förbränning, ersätta olja, till skillnad från förbränning av de vanliga hushållssoporna.

KnockOnWood KnockOnWood skrev:
Låter ju sådär lagom engagerande att plastförpackningarna, i stället för att brännas upp och ge energi i det lokala värmeverket skall gå med långtradare tvärs över landet och sedan med fartyg till Gotland.
Energivinst?
Ja, eftersom plasten då ersätter olja eller liknande. Medan när det blir minskande förbränning av hushållssopor så ersätts det inte av olja eller kol i första taget. Sen är ju Sweroc bara ett av flera företag som tar hand om plastförpackningar.

harry73 harry73 skrev:
Plast trycker vi ner i gamla brödpåsar.
Det är inte så bra att göra det:
Låt olika förpackningar av plast och metall ligga separerade från varandra i respektive behållare. De sorteras maskinellt innan det är dags för återvinning.
http://www.ftiab.se/286.html
 
BirgitS BirgitS skrev:
Plasten sorteras i sorteringsanläggningarna. Det som bränns är utsorterat till att vara högeffektivt för just förbränning, ersätta olja, till skillnad från förbränning av de vanliga hushållssoporna.
Har du info om hur dessa funkar? Hur skiljer de PE från ABS? Vad är det för produkter som kan göras av återvunnen plast?
Och hur stor andel av den insamlade plasten återanvänds?
 
BirgitS BirgitS skrev:
Ja, eftersom plasten då ersätter olja eller liknande. Medan när det blir minskande förbränning av hushållssopor så ersätts det inte av olja eller kol i första taget.
Förstår faktiskt inte vad du menar!
Nog är det väl bättre att elda upp avfallet i närområdet än att transportera det över halva Sverige?
 
Fairlane Fairlane skrev:
Vi kör med Ikeas samlingskärl Sortera för detta. Vi har fyra kärl som staplas på varandra. Ett kärl märkt plast, ett märkt kartong och ett märkt glas och metall. Det sista är för övrigt som inte passar in, exempelvis batterier etc som man inte tömmer lika ofta.

Blir det mer än en låda så kör jag också med sorterade plastpåsar. Platspåsarna går inte in hela, men river man sönder kanten så brukar det gå att trycka in med lite lirkande.
Vi har gjort nästan likadant med skillnaden att vi har en för papper och tidningar också.

Under diskbänken har vi ett vjs-kärl, ett kompost och en övrigt (plast, metall, kartong, papper, tidningar). Övrigt-kärlet bärs ner och sorteras upp i Ikea lådorna.

Mjölk-, filpaket etc och mjukplast åker i vjs-kärlet.

Vi är två vuxna och två barn, har varannanvecka tömning och soptunnan är sällan ens halvfull.
 
Här i kommunen ska det i höst bli flerfackskärl för villorna. Blir spännande att se hur det fungerar.
Jag blev dock besviken när jag i veckan såg sopbilen. De tömde först ett par villor sedan åkte de till nästa fastighet som är en restaurang. Då såg jag hur restaurangens välsorterade avfall hanterades. Allt var fint sorterat i olika kärl och wellpapp och plast i vagnar.
Hela rasket. sopor, samt wellpapp och plast åkte i sopbilen och jag blev nyfiken så jag frågade sopåkarna hur det fungerar med flerfackstömning i sopbilen. Fick svaret att den här bilen har bara en binge. Allt går till förbränning iallafall.
Då blir man fundersam på vad man håller på med.
Nåväl jag försöker sortera. Det jag är noga med är tidningar, pappersförpackningar och glas. Samt farligt avfall.

Men jag funderar också på varför det ska vara så mycket plast idag. Alla vet om plasten i havet. Så varför förbjuds inte plast i livsmedelsbranschen. Det finns alternativ, papper, glas, och metall. De är enklare att återanvända och är inte lika miljöfarligt om de hamnar i naturen.

Och varför ska det vara plastkapsyl på tex mjölken. Det fungerade utmärkt innan.
 
  • Gilla
Lärospånet
  • Laddar…
Mitt tråkiga tips är att försöka konsumera så liten mängd förpackning som möjligt. T.ex. sallad finns i både plastlåda och en tunn påse. Tömmer väl ica maxi påsen med plast varannan månad
 
  • Gilla
JustDoIt och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.