P
Hur ska ni få ihop rätt storlek på andelarna i en förening utan en förättning? hos oss blev det en förättning då kommunen tidigare skött vägen men ville backa ur den delen. Hos oss är det blandat med skog och sommarstugor med fasta boenden och några olika storlekar på bondgårdar. i slutändan så drivs vägföreningen runt på dom bidrag som går att söka och på dom andelar som nåt av dom stora skogsbolagen betalar ,så hitills har det vart gratis väg för alla privatpersoner. Andelstalen man får är ju olika beroende på en massa parametrar. Men det gäller att det är rätt folk som styr och att folk är beredda att göra lite mindre saker själv för att pengarna ska räcka ihop.
 
Som några redan svarat, för enskild väg finns inget krav på underhåll eller standard. Undantag om du får någon form av statligt/kommunalt driftbidrag för vägen. Då ska den vara farbar året runt. Om vägen blir ofarbar eller i för dåligt skick kan dock kommun post mm vägra att köra på den. Det för isåfall med sig problem med sophämtning slamtömning mm som i många kommuner är obligatoriska
 
Jag hade satt upp en skylt: "Bärgning 300:-"
 
  • Gilla
RiKr och 1 till
  • Laddar…
Jag har raderat otrevliga inlägg och svar på dessa.

/Moderator
 
  • Gilla
-MH- och 2 till
  • Laddar…
pacman42 pacman42 skrev:
Jag har en tomt där lakalgatan gör en 110-graders sväng runt tomten, innan den går väldigt brant uppför en backe. Vägen har ingen vägförening, men den används av ca 20 hushåll ovanför mitt hus. Häromdagen så hade jag en bil i diket mot min tomt för sjätte gången på ett år, denna gången sopbilen, men oftast handlar det om taxibilar (färdtjänst). Jag börjar vara rätt less på att dels hjälpa dem upp ur diket när det går (de spärrar vägen för alla längre in på vägen) och att behöva återställa diket efteråt.

Oftast hamnar fordonen i diket för att (inkompetenta) chaufförer inte klarar av att köra uppför/nedför backen när det är halt ute. Jag själv har inte ens dubbdäck och har aldrig haft problem här, men vissa verkar ju inte kunna köra bil. Att det just är Taxi och sopbilar som oftast ligger i diket säger rätt mycket faktiskt, men någon gång per år är det även grannarna som (miss)lyckas.

Min fråga rör nu vilken form av ansvar vi har för att hålla den (enskilda) vägen farbar i halka? Det finns mängder av vägar liknande denna i området, så det är inte bara hos oss problemet uppkommit. Jag har noterat att på några av de andra vägarna har man börjat med täckta diken där bilar ofta går av. Frågan är om detta är av ren självbevarelsedrift, eller om det beror på att de vill skydda sig mot något.

Den största orsaken till att jag vill veta är dock att jag är väldigt less på att gräva ur och återställa diket efter varje dikeskörning. Därför skulle jag vilja tvinga fram att alla som nyttjar vägen hjälper till med att betala för en täckning av det, jag är beredd att göra hela arbetet själv men vill att de betalar för grus och rör. Jag har redan föreslagit detta till grannarna, men det är många som är emot och då vi inte har en vägförening så kan man inte dra detta till ett beslut. Att tvinga fram en vägförening är en lösning, men det föll inte väl ut förra gången jag försökte mig på det (ville inte kräva förrättning pga kostnaderna och risken att bli ovän med grannarna över dessa).

Faktum är att jag på egen bekostnad täckt diket högre upp i backen och fått en hel del skit för detta (där gjorde jag det för att undvika svallis på min parkering och på vägen, men grannarna hävdade att jag hindrade vattnet att rinna av vägen - i en backe med som mest 15 graders lutning).

Att kunna använda sig av ansvar för vinterväghållning skulle kunna vara ett sätt att få till ett bättre ansvarstagande för vägen, det är därför jag nu postar detta i juridikforumet...

Vad gäller egentligen?
Du skriver att vägen används av 20 hushåll ovanför ditt hus, men vem äger vägen?
Är det du och dina grannar som äger vägen gemensamt så se till att det bildas en förening/samfällighet.
 
...och vem äger diket?
 
Nyfniken Nyfniken skrev:
...och vem äger diket?
Det är en bra fråga. Delar av det ligger på min tomt, delar av det ligger på stamfastigheten. Så det beror på vart de kör av om jag skall klaga eller den icke existerande Vägföreningen...
 
Redigerat:
Baserat på vad ni säger så verkar det som att på något sätt tvinga fram en samfällighet är den framkomliga vägen. Det blir dock ingen rolig resa.

Bra att ni påpekade detta med att den som skadar diket också skall återställa det. Hädanefter så får vi ta bildbevis på bilarna i diket. Intäkterna därifrån kanske till och med kan betala en täckning av diket.

Tack för alla goda råd.
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
Vad får du för intäkt av att de ska återställa diket?
 
D Daniel 109 skrev:
Vad får du för intäkt av att de ska återställa diket?
Kommunen (sopbilen) kommer att erbjuda en slant för återställningen istället för att göra det själva. Detsamma när det gäller taxibolagen.Jag har nämligen råkat ut för liknande inne på min tomt tidigare då en budlastbil backade in på min infart för att vända och körde sönder min asfalt. Då var det ju ingen tvekanom ansvaret i alla fall...
 
pacman42 pacman42 skrev:
Kommunen (sopbilen) kommer att erbjuda en slant för återställningen istället för att göra det själva. Detsamma när det gäller taxibolagen.Jag har nämligen råkat ut för liknande inne på min tomt tidigare då en budlastbil backade in på min infart för att vända och körde sönder min asfalt. Då var det ju ingen tvekanom ansvaret i alla fall...
Realistiskt tror jag inte kommunen kommer betala en krona. De kommer hänvisa till sitt försäkringsbolag som kommer bedöma skadan på diket som ringa. Sedan kommer kommunen vägra köra på vägen såvida den inte är halkbekämpad och lättframkomlig. De kommer därför även kräva att ni flyttar ut soptunnor till allmänna väg så de kan tömma dem. Skulle inte pröva att gå sen vägen om det inte är stora värden det rör sig om.

Att få ersättning för komsmetis skada på mark är svårt.
 
  • Gilla
maxmsm
  • Laddar…
Funderar över vad du egentligen har för anledning att hjälpa dikeskörarna upp och återställa diket? Det låter iofs som att diket kan förklaras av att diket delvis ligger på din tomt, är det helt enkelt så att du fixar diket av estetiska skäl, att din tomt ska se prydlig ut? Likadant med bärgningen av bilarna kanske? Fullt förståeligt i så fall.
Om du inte har något personligt att vinna på kan du ju helt enkelt sluta hjälpa dina klantiga grannar och låta dem klara sig själva. Som jag förstår så hindras du personligen inte att komma ut med bil om någon kört i diket? Gör det, så kanske de klantiga grannarna fattar poängen med förrättning...

edit: Om kommunen vägrar köra upp för backen kan ju också få den effekten att grannarna fattar. Kan sopbilen vända någonstans utanför dig? Antar det eftersom ni haft tunnor utanför er...? I så fall är ju det inget som drabbar dig men drabbar grannarna som måste gå längre med soporna.
 
  • Gilla
maxmsm
  • Laddar…
Vilken konstig inställning vissa har.

I går hjälpte jag en herre som fått stopp i en korsning. Det behövdes ingen större anledning än att jag vill ha ett samhälle för man hjälper varandra. Att knuffa undan bilen till en lämplig uppställningsplats och ge personen lift var en liten insats i förhållande till nyttan för den drabbade. Det är ju inte så att folk kör i diket för att bråka med TS.
 
  • Gilla
AndersOhrt och 4 till
  • Laddar…
D Daniel 109 skrev:
Vilken konstig inställning vissa har.

I går hjälpte jag en herre som fått stopp i en korsning. Det behövdes ingen större anledning än att jag vill ha ett samhälle för man hjälper varandra. Att knuffa undan bilen till en lämplig uppställningsplats och ge personen lift var en liten insats i förhållande till nyttan för den drabbade. Det är ju inte så att folk kör i diket för att bråka med TS.
Nej men om det händer gång på gång så är uppenbarligen inte lösningen att med ett leende hjälpa dem upp och önska lycka till på färden.
 
  • Gilla
Anna_H och 2 till
  • Laddar…
Jag grävde idag ur diket efter senaste dikeskörningen, inte för att jag måste utan för att jag inte vill att vägen skall förstöras ännu mer. Som det var så tryckte dämmet som skapats av dikeskörningen in vatten i vägkroppen och jag noterade att denna redan börjat få lite sättningar (sprickbildningar i asfalten). Om vägen blir ännu sämre så drabbas ju även jag, så jag vill ju att vägen skall må bra...

Tyvärr så visade det sig dock att vägkroppen redan nu fått rätt kraftiga skador, senaste dikeskörningen hade tryckt ut en hel del av de stenar som agerat stabiliserande i vägkroppens kant (det är en gammal skogsväg, bitvis så är det bara en decimeter material ned till berget, men där skadorna finns så är det ett-tre par meter lera ned till det sluttande berget), så nu är jag rädd för att vägens skick kommer att försämras rätt snabbt. Ett par vintrar till och denna del av vägen måste troligen grävas upp och få en bädd av makadam istället för den stenbotten som de som byggde bostadsområdet (som då var ett sommarstugeområde) lade för sextio år sedan....

Jag testade er argumentation rörande att skapa en vägförening på några grannar som bor nedanför backen (när de gick förbi under tiden jag grävde idag). De såg inte fram emot att jag skulle tvinga fram en förening, farmförallt därför att det kommer att bli så stora bråk om betalningar, vilket skick vägen skall hålla, hur ofta den skall plogas mm. Samtidigt så förstår de ju problemet, men de tycker att de som är beroende av vägen (de 20 fastigheter som använder vägen för att passera mitt område plus jag och två nära grannar till) kan få lösa problemet i kurvan själva. En av dem tyckte att jag inte skulle laga vägen alls utan låta den förfalla till dess att de som är beroende av den tog initiativet (men jag är ju delvis beroende av den själv också).

Det känns nog som att jag borde kontakta Lantmäterien och begära en förrättning direkt, det går nog inte att komma fram till något tillsammans med grannarna jag har...
 
  • Gilla
Nötegårdsgubben och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.