Har sett att man förser braskamin med uteluft genom ett rör ner i grunden och ut, men finns det även system där man kan ta uteluften genom kanal i skorstenen. Vilket är att föredra?
Erfarenheter och tips emottages vänligen.
 
Från grunden är bäst...du vill ju inte på något vis få in rök från skorstenen.
Om du har en eldstad med fläkt, typ en braskamin, kan du ju få en fattigmans aircondition om du blåser upp sval luft från grunden en varm sommardag.... :)
 
Hur kan det vara luften sval när golvvärmen ska vara på åretom ???
Vi ska ha uteluft genom grunden till öppnaspisen.
 
???
 
Men värmen är inte på, på sommaren....eller vad menar du?
 
Enl vad vi har hört från grundgubben och golvvärmespecialisten säger dom att har man platta på mark med golvvärme ska man aldrig stänga av golvvärmen, att man kan sänka den men inte stänga av.
Detta därför att det ska inte vara så stora temperaturskillnader i platta för att den kan spricka. :-/
 
Nä det är sant men på sommaren är den varm ändå. Det löper inget varmvatten i golvvärmerören då inte, då skulle det bli olidligt varmt ändå.
Däremot är värmen på i meningen att den är stand-by och inte avstängd. När det blir tillräckligt kallt går den igång utan att man behöver trycka på knappen.

Röret till eldstaden löper alltid ut i friska luften, Har man en tropargrund eller liknande hämtar man luften under huset, och där är oftast svalt. Blåser man in den luften... då blir det ju som en fattigmans aircond. I en platta däremot brukar röret till eldstaden mynna ut i sockeln nånstans...då blir det inte samma effekt.
 
Vi har förbered bjälklag för skorsten, det rekommenderade hustillverkaren. Det är svårt och mera kostsam att göra det efteråt.
Tillluft från grunden är också med.
Nu tänker vi göra den öppnaspisen så fort vi är klara med resten av huset.
Det låter billigt för skorsten för 10000 inkl material.

Min dotter och hennes man köpte en för bara några dagar sen.
Priset 13500.
Huset är 2 planshus och skorstenen är utanför fasaden och redan isolerat.

Vi tittade själva på Nibes och deras prisexempel är 10000 för ett planshus utan installation.
 
Jag har funderingar på att beställa en braskamin modell Contura till ett tänkt hus med torpargrund. Contura har den möjligheten att man kan/ska? dra in uteluft genom golvet. Men om man nu har ett system som Älvsbyhus har där man drar luften genom huset från ett antal intag. Hur fungerar det då med en braskamin när man inte eldar? Drar man inte ned en massa luft genom skorstenen? eller genom luftintaget i grunden?

??? ??? ???
 
Alldeles riktigt.
Man måste ha spjäll.... ;)
 
Jag måste bara berätta!

Har köpt en Contura 460 med uteluftstillsats.

Tillsatsen gick på c:a 500:- och vad innehöll den tro?

* en halvmeter förvärmarrör till volvo 240, två rörklämmor och en halvmeter rörformad skumisolering.

Kostnad för den smarte: under hundringen!!!
 
:)
Tack för tipset!
Tänkte också köpa en Contura om inte något vackrare dyker upp. Har håltagit leca-fundamentet för spisen så att jag kan dra "Volvo-röret" eller något annat där!

Helena med...
Sverige Stugan
 
Vi ska ha en täljstenskamin så jag diskuterade detta med husleverantören idag. Han säger att det är en riskfaktor att dra in luft genom plattan eftersom man får in fukt och kyler plattan.

Istället rekommenderar han en ventil i väggen (vi har ventilationsvärmeväxlare så vi har inga ventiler) eller att man helt enkelt öppnar balkongdörren medans man tänder upp en brasa.


 
:)
Har nu köpt ett 125 mm spirorör i en meters längd med en 90 graders spiroböj till. Detta sitter nu fast i och genom golvbjälklaget på den plats min tänkta och så småningom inköpta kamin.

Jag blir riktigt varm bara jag tänker på den!
Kaminen alltså, inte böjen !
:-[

Helena med...
Sverige Stugan
 
Diskuterade detta med en snickare som menade att det inte ska vara några problem med att dra in luft genom plattan om man isolerar spiroröret. Nån som har gjort en sån lösning ?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.