• Gilla
clobar
  • Laddar…
@JPW det finns till exempel den här:
https://eu.bioliteenergy.com/products/campstove-2
Om man tittar på specifikationen så kan den koka en liter vatten på 4,5 minuter. Och den kan maximalt generera tre watt el. För att ge tre watt el måste den alltså producera över 1300 watt värme. Mindre än 0,2% verkningsgrad. Det går att göra dem effektivare än så. Är huvudsaken att få ut el kanske man kan komma upp i en halv procents verkningsgrad. Av den orsaken ser man inte den tekniken för höga effekter.

Det finns många metoder att göra el av ved. Ångmaskin, stirlingmotor och gengas till exempel. Alla dessa är fungerande och väl beprövade. Men det är inte enkelt, praktiskt och billigt att bygga till en villa. Av de tre tror jag att gengas är den lättaste att få till. Äldre bensinmotorer är lätta att få tag på och det krävs måttlig ombyggnad för att få dem att gå på gengas. Stirlingmotorer är inte så vanliga även om de dyker upp ibland i lösningar där man skall få ut både el och värme. Ångmaskiner har sämst verkningsgrad av de tre.
 
  • Gilla
SimonThn och 1 till
  • Laddar…
Men alla teknikerna genererar enorma elvärk i förhållande till hushållets behov.
Även en gammal Volvo på gengas ger ju tiotals kW på gengas. (30 hp = 20 kW)

Kanske något för grannsamverkan? Blir mindre jobb att hålla på och mata in ved i pannan också :)

Tar man bort el till värmepump, varmvatten och spis minskar elförbrukningen minst 90% och då blir det en förbrukning som räknas i enstaka 1000 kWh/år. Och då kan ungarna fortfarande titta på film i datorn, läsa böcker i LEDlampors sken (viktigt! mörker är inte bra för humöret)

Enkla TEG är för små, vanliga elverk är för stora. Kanske vindkraftverk, solceller och ackpack i källaren på 5kWh (10 bilbatterier ca) och en hyfsat stor växelriktare är lösningen.

Slänger man över lite förlängningskablar till grannarna så de också kan ha lite ljus hemma i mörkret (förutsätter att de också har kamin och kan laga mat UTAN el) har man kommit en lång väg till grannsamverkan och god känsla i en krissituation. Poolar man sin mat ett steg till...

just my 5 cents.
 
R Rickard Ohlin skrev:
Enkla TEG är för små, vanliga elverk är för stora. Kanske vindkraftverk, solceller och ackpack i källaren på 5kWh (10 bilbatterier ca) och en hyfsat stor växelriktare är lösningen.
En powerwall på 14kWh kostar fortfarande för mycket om man inte har korta avbrott mest hela tiden (60kSEK+ ?), men kombinerat med solceller är det annars en rätt bra lösning.
 
harry73 harry73 skrev:
Man borde kanske ha gasolkylskåp i reserv?
Har funderat på, om man har tillgång till rinnande vatten, en bäck eller liten å, borde det inte gå att bygga ett kylskåp som inte kräver el?

En isolerad låda, eller en gammal kyl/frys-box, kopparrör och anslutning för vattenslang. Fäst kopparrören i en spiral inne i boxen längs väggarna i boxen. Anslut en slang som du dragit till vattendraget och låt vattnet rinna igenom slingan och ut på andra sidan.

Har inte provat men är lite sugen.
 
@Carl-Jo-han det borde fungera. Dock blir det inte kallare än vattnet i bäcken. Ett alternativ som är tillgängligt även för dem som inte har tillgång till en bäck är att gräva en jordkällare. Det behöver inte vara en stor källare som man kan gå in i. Gräver man en grop någon meter djup så är det svalt därnere om än inte lika svalt som i ett kylskåp. För att få upp och ner kylvarorna har man en stor hink med ett rep på. Man bör även ordna ett tättslutande lock på hinken för att hålla skadedjur borta. Och så ett isolerat lock att lägga över gropen.
 
Frågan var nu inte om man behöver el, utan hur man fixar den el som behövs. Alla förslag om hur man klarar sig utan el är givetvis bra, men inte föremål för denna tråd. Här var frågan mer hur man fixar den el som inte går att komma ifrån.
T ex cirkulationspump, eller vattenpump.
 
C
C Carl-Jo-han skrev:
Har funderat på, om man har tillgång till rinnande vatten, en bäck eller liten å, borde det inte gå att bygga ett kylskåp som inte kräver el?
Behövs inte ens rinnande vatten. Jordkällare kallas det. ;)
 
B
Man kan lösa det genom att använda en växelriktare som drivs av en bil. Jag har drivit två pumpar, lite elektronik och två lampor via en växelriktare från en bil som stod och gick i fem dagar om jag minns rätt. Har även drivit kapmaskin etc i nödfall, även om det vid större strömuttag kräver att tomgången hålls på en högre nivå. (En 750W kapmaskin gick bra, men en 2kW kap i betong gick inte på 500rpm. Motorn stannade. Men vid 2000rpm gick det fint. Många bilar har idag generatorer upp mot 160A, och en sådan kan leverera 100A vid 2500 generator-rpm. Med tanke på utväxlingen kan det motsvara 1200-1500 motor-rpm.

Idag går det att få tag på ganska kraftiga växelriktare utan för stor kostnad. Även användbart om man vill kunna använda solceller etc och vill hålla sig till vanliga batterier etc.
 
Mm, omndet är viktigt att kunna köra vinkelslipen med 230 mm diamantklinga i kristider :)
Eller menade du vedkapen? ;)

Annars räcker en mindre växelriktare för kyl /frys o belysning/radio/mobilladdning så man vet vilket håll man skall köra för att inte få nerfallet över sig...

Är det skymningsläge så är det.

Vi kan säkert diskutera i fem sidor till exakt hur stor växelriktare som behövs för kyl/frys map startströmmar osv...
 
B
Det beror ju på hur tjock betong det är där man ska in... eller ut... Ellerjagmenarvedkapengivetvis.
 
  • Gilla
Rickard Ohlin
  • Laddar…
Köra en bil i fem dagar? I denna kommunen får vi inte tomgångsköra ens i fem minuter...
 
  • Gilla
Rickard Ohlin
  • Laddar…
Som krislösning kan man kanske unna sig att köra bilen på tomgång i mer än en minut. Men fem dagar kanske är lite i mesta laget. Färddatorn i min bil anser att den drar 0,5 l/h på tomgång. Så fem dagar på tomgång borde kräva 60 liter diesel. Och skall man sedan använda någon el också så blir det ännu mer. Det kan vara bra att veta att möjligheten finns. Men man bör nog inte ha som första alternativ att låta bilen gå i fem dagar.
 
  • Gilla
Rickard Ohlin och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.