Hej.
Jag undrar om någon vet om det finns en grindlykta med solceller på marknaden? Är i behov av grindlyktor vid den gamla entrégrinden men känns småtråkig att behöva gräva ner el ca 30 m bara på grund av detta... någon annan idé på lösning?
 
problemet är att 98% av alla lampor med solceller inte är anpassade för svenskt vinterbruk. Man bör därför völja en lampa med stor solcellspanel som egentligen är avsedd för flera lampor parallelt men köra med färre lampor. Har dock inte hittat sådana i någon svensk webbutik de senaste åren. I vissa norska webbutiker finns det solcellslampor med större panel och som har en lystid på ca 6-8 timmar/natt vintertid.
 
Och dom lyser mindre än en tändsticka.
 
T Thomas_Blekinge skrev:
Och dom lyser mindre än en tändsticka.
Usch ja det är väl det som är risken. Hm finns det någon annan lösning? Batteri?
 
Solceller och batteri bör väl va bra ladda på dagen och lysa på kvällen vi kör festivalstereon på en kvm stor panel och ett lastbilsbatteri förvisso på sommaren men ett större effektuttag och längre tid antar att en sån belysning ska va igång 5-8 och 17-23 dvs 9 tim drift och 9 tim laddning
 
Vintertid kan du inte räkna med att solceller laddar öht. Mina proffsceller på taket går bara igång när solen verkligen lyser på dom. Ingen effekt under moln.
 
Det är ju alltid bra att göra en snabb rimlighetsanalys. Antag 2 st 12V lampor på 12W. Strömmen blir då totalt 2 A. Lystid 9 timmar ( enligt inlägg 6) ger 18 Ah ! Laddningseffektivitet på kanske 90% ger ca 20 Ah input. Laddtid på 10 timmar , d.v.s inte en svenskt vinterdag, med en medelström på 2 A. Slutsats det behövs både en rejält stor cell och ett skapligt stort batteri! Inte omöjligt, men lite svårt.
 
T Thomas_Blekinge skrev:
Vintertid kan du inte räkna med att solceller laddar öht. Mina proffsceller på taket går bara igång när solen verkligen lyser på dom. Ingen effekt under moln.
Solceller har väldigt hög verkningsgrad vid låga temperaturer runt noll grader, men solstrålningen är svag och man måste ha rejäl kapacitet för att få vettig laddning på vintern, ca 10 gånger mer än på sommaren. De senaste dioderna har hög verkingsgrad och en diod på 1 watt lyser upp väldigt bra. Men den behöver en solcell på minst 20 watt för att få nån laddning på vintern. Vi har 280 watt solpaneler på sommarstugan och de klarar innebelysning och tv även på vintern så länge de inte täcks av snö
 
Hm det låter trots allt som att tanken på att slippa gräva ner el till grindlyktorna just får stan vid en tanke. Solceller tänker vi skaffa på taket framöver men det är ju till hushållselen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.