A
Mörk bild på en krypgrund med stående vatten och synligt avloppsrör omgivet av en vattengrop.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Vattenfylld grop med synliga rör och sprickor i krypgrund under hus, indikerar möjlig vattenläcka.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
En bild som visar vattenansamling runt ett avloppsrör i en mörk och fuktig krypgrund.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Vattenfylld grop med ett avloppsrör och ett skadat rör i en krypgrund.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Vattenfylld grop runt avloppsrör med synliga sprickor i krypgrund.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Mörk bild av vattenfylld grop i krypgrund med synligt avloppsrör och möjliga sprickor.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Första inlägget på forumet och har såklart stora förhoppningar om att få hjälp. Är grymt imponerad av den generella kunskapsnivån och känner mig helt lost själv när det kommer till vvs, avlopp osv.

Vi har problem med vatten i krypgrunden och försöker nu lokalisera källan. Hittills utan framgång. Det handlar om ett friköpt radhus från 60-talet av engelskt stuk med högre marknivå på baksidan (suteräng). Vi vet att inga rör eller ventiler läcker och det är helt nydränerat på baksidan med installerad dräneringspump. Inga problem där så vitt vi vet. Grannarna på båda sidorna har snustorrt i sina krypgrunden och vi ligger alla på samma marknivå. Krypgrunden är uppdelad i 3 fack däremot det just nu är ca 10cm vatten i det mittersta. Mot framsidan är det fuktig sand men inget stående vatten. Mot baksidan är det stående vatten in mot mitten och inget mot yttervägg. Vattnet luktar inget så det innebär väl till inkommande vatten?

För ett par år sedan relinades tydligen avloppet och det grävdes då runt avloppsröret som går från vårt hus. När jag kröp ner tidigare idag såg jag att det är en rejäl grop runt avloppsröret och 30-40cm vatten i gropen. Gropen är ca 2.5x1.5m och 1-1.1m djup. Dessutom går det ett rör bredvid som jag inte har en aning om vad det har för funktion. Vet någon av er?

Som framgår av bilderna ser det ut som att det röret är av på flera ställen eller åtminstone har sprickor. Det stående vattnet når upp till halva det röret. Bredvid röret finns en liten "grotta" som går längs röret vidare in en bit, även den vattenfylld.

Det krångliga är att inkommande vatten går i en kulvert under husen längs hela längan. Vi har inte fått tillgång till den än och vet därför inte om det är fel eller läcka där. Vad tror ni om eländet?

Fler bilder och filmer finns om ni behöver!
 
Det ser ut som ett tegel dräneringsrör.
1200px-R%C3%B6rtegel_2013x.jpg
Troligen täppt och därför inte fyller sin funktion.
 
L
Dom rör som syns verkar som thomas33 säger vara en gammal typ av dräneringsrör
röret på sidan om , upp och ner är det ett i plast och vet du var det kommer ifrån
Inte för att skrämmas , det med grop under avloppsrör kan tyda på att det läcker där , om det är sprickor i avloppsröret är inte bra ( men då är det säkert i betong och inte plast ) , sen det med andra rör får du kolla upp hur du kommer åt att inspektera ,
Har du koll på att dränpumpen pumpar som den ska , det är en flotör på den , finns med en s.k vippa som hänger i en sladd och där sladden kan gå av inuti sig själv ( syns inte ) , och en typ som sitter i ett rör på sidan om pumpen , sistnämnda kan kärva till sig , och då stiger nivån bra i brunnen , du får lyfta upp den och kolla så den fungerar
Angående reliningen när gjordes den
 
A
Röret som går uppifrån och ner är avloppsröret som relinades för ungefär 2 år sedan enligt vad vi fått till oss. Det är i gjutjärn. Det andra ser onekligen ut som att det kan vara dräneringsrör av tegel men borde dom inte gå på utsidan av grunden? Det här är ju ca 2 m in. Kan dom ha annan funktion? Typ dagvatten? Hur som ser dom ut att vara igentäppta eller trasiga . Hur kan man fixa det i så fall? Gräva upp och lägga nytt? Problemet är att de i så fall går under samtliga hus i längan. Frågan då är om det är vårt ansvar eller samfällighetens/föreningens då dom har ansvar för vatten.
 
L
Är det någon som rostskyddsmålat det , det ser rött ut , men var är det läck på det röret ?
Dom tegelrör som går där verkar riktigt gamla , dom ligger tätt mot varandra , då kan man frilägga och lyfta lite försiktigt på ett rör och se om det är lera i dom , och sätta tillbaka det igen
Kanske det är någon mening med dom från början , eftersom du har en dränbrunn , kommer det en del vatten genom marken ( grundvatten ) som måste bort när dom byggde .
troligtvis finns liknande i dom andra husen , prata med grannarna först och framför det ni har under huset ,
Det rör som är på sidan om är det betong eller tegel
 
A
Tack för svaren!

Pumpade bort vattnet i gropen runt avloppsröret idag och såg då att det rinner rätt mycket vatten från det som verkar vara dräneringsrör. Det finns en större spricka i ett av rören och det är därifrån vattnet strömmar. Det handlar om 1liter på 90 sekunder. Med konstant flöde blir det ju över 900liter per dygn vilket gör mig lite orolig. Gropen fylls alltså upp rätt snabbt igen. Vattnet är kristallklart och luktar ingenting.

Frågan är om det verkligen är dräneringsrör och vad vi kan göra åt det?

Det skumma tycker jag är att rören ligger 1 meter ner och 1.5-2 meter in från grundmuren, dvs en bra bit in under huset.
 
L
Det är mycket vatten i marken på vissa ställen nu , så troligtvis grundvatten , vart pumpar du vattnet ?
 
A
Ut ur huset till en dagvattenbrunn vid gatan.

Röret läcker bara vid den sprickan, ingen annanstans. Marken runt om är rejält vattenmättad vilket jag antar beror på just den här läckan. Hittar iaf inget annat.

Hur kan man åtgärda läckan tror ni?
 
L
Om du sätter handen över sprickan är det stort tryck då , om inte se nedan
det som förundrar mig varför det inte rinner ur röret kan det vara stopp någonstans , vet du om ditt dagvatten går ut till gatan eller är det någon form av stenbrunn eller liknade som det kan gå till
Hur ligger huset till i förhållande till övriga hus omkring dig , på lägsta punkten ? Är det ett villaområde ?
Hur mycket vatten finns i kommunens dagvattenbrunn , kan du se det ? tomt eller hög nivå
 
A
Några fler filmklipp....
 
A
Nästa
 
L
Det verkar inte vara tryck där utan bara rinner ur röret
Lite akutvård behövs till att börja med enligt nedan
Pumpa ur gropen , gräv ur så du kan komma under med händerna , har du någon gummiduk eller annat liknande som räcker runt röret 4-5 varv och är så bredd att den är min ca 10 cm bredare än sprickan , dras till så det sitter hårt , sedan spännband eller massa snören som dras till hårt . börja ca 5 cm på ena sidan om sprickan och sluta lika på andra sidan , då kommer vattnet att pressa ihop omslaget och bli tätt .
Då har du fått en tidrespit på flera månader för att göra det bättre senare
Har du ingen gummiduk så köp en i morgon , det går inte med vaxduk , den är för stel ,
kanske du har en där klar plastduk man lägger på bord som skydd , den duger
Återkom hur det blev
 
A
Tack för svaren! Låter som en bra idé. Ska ordna med det imorgon och återkommer efter det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.