jordvarme.jpg

Pga utbyggnader så blir det ett himla eldandes. Missar man att elda blir det svängningar i temperaturen, inget varmvatten osv. Finns förvisso andra lösningar, men det känns som detta är det mest ekonomiska och smidigaste på sikt. Jag har egen grävmaskin och gott om lerig skräpmark att lägga slang i.

Tanken är att sätta in en jordvärmepump i huset och ha vedpannan kvar som värmekälla till garaget, men även som tillskott till jordvärmen.

Jordvärmen skall alltså enkom förse bostadshuset med värme.
Vi gör av med ca 40 kubik ved per år för både garage och bostad.
Huset har FTX-ventilation.

Hur stor pump kommer troligtvis att behövas?
Hur långa slangar?
Ska man ha 750-literstanken som arbetstank från pumpen, och i så fall med eller utan vvb?
Ska man ha låg temp i 750-tanken så lär väl vvb skippas?

Ska ta ut offerter så nån firma får kolla, men firmorna här i närheten har jag svagt förtroende för så opartiska ideér är välkomna!
 
Redigerat:
L
Storleken på pump är enkelt att säga. Man kan säga att en 4 eller 5a är för små hus.
Sedan är nästa steg ofta 10 eller 12. Om du har ett bra isolerat hus och du inte bor i Norrland så klarar du dig på en 10a och absolut på en 12a om du inte har ett stort garage med mycket värme där.
Dock tror jag jordslang blir jobbigt till ett så stort behov. Bättre du borrar 180-190 meter.
De nya pumparna är frekvensstyrda.
Så en frekvensstyrd pump utan beredare och vatten. Som jobbar mot en tank som har beredare.
Den bör vara upp till 10 eller 12 i storlek. Bygg ett eget system till garaget med egen tank och vedpanna till detta. Går kanske koppla samman systemen men blir bökigt.
 
En 12 kw vp med inbyggd beredare 750 liters tanken som arbetstank kulverten bör gå att använda för att värma garaget bakvägen. Eftersom du har plats lägg ner 2*400 meter slang så får du bra temp.
 
Tillskott till jordvärmen är inte helt okomplicerat även om det är lösbart.
VP är ett lågtempsystem som vill jobba med så låg uttemp som möjligt, medans en panna gan gå upp i 90-100 grader.

Vettiga lösningar här är att shunta in hetvatten efter VP och flytta ut tempgivaren på stigaren. En annan lösning är att förvärma tappvarmvatten innan det går in i VP.
 
Nu är det väl inte fråga om tillskott utan om en till värme källa som i stort sett ska ersätta veden.
 
"...men även som tillskott till jordvärmen..."
skriver KMolinder i #1
 
Ett nytt jordvärme system ska normalt inte behöva tillskott men visst det finns ju dom som dimensionerar så det behövs. Bör gå att koppla vp mot 750 liters acktanken som arbetstank låta en separat anslutning mata ut värmen till garaget från acktanken då kan man om man vill elda i garaget och hand shunta ut lämplig temp som går tillbaka till husets arbetstank och då värmer huset vp kommer att starta stoppa och reglera tempen som tidigare så länge man inte shuntar ut för mycket.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.