Har en strömbrytare som tänder/släcker två lampor. Idag helt plötsligt så slutade båda lamporna att lysa samtidigt (när de var på).

Jag har kontrollerat glödlamporna och dom fungerar. Provat både lågenergi och vanliga. Har även gått igenom alla säkringar men inget konstigt där. Allt annat i huset verkar fortfarande fungera.

Kan själva strömbrytaren ha gått sönder eller vad kan vara fel? Den som sitter där nu är bra gammal. Det är en vanlig vippbrytare (en knapp).
 
Strömbrytare kan gå sönder även de.
Om lamporna är hela och du har provat dem någon annan stans så har det blivit ett avbrott i kretsen. Om ALLT annat fungerar i huset så är det troligen ingen säkring. Det kan naturligtvis släppt i någon koppling i lampkretsen men det sannolikheten är nog att brytaren givit upp. En brytare är billig att köpa och prova att byta.
Ta en bild innan du kopplar isär så kan du få hjälp om du får problem. Är det inte brytaren så bör någon elkunnig felsöka.
 
Kan vara en huvudsäkring som har gått med, men om ALLT annat fungerar i huset och inte någon säkring gått låter det som glapp eller brytaren.

Om du har lite kunskap om el så tipsar jag om att spänningsprova i lamputtag, tryckknapp och se vart det slutar att "fungera"
 
Skulle byta strömbrytaren idag, då upptäckte jag att det ser ut som två av kablarna ser lite brända ut. Se bild. Den blåa har också samma märken som den vita.

Har testat mig fram med en spänningsprovare och den lyser rött överallt förutom på dom vita kablarna.

Öppen eluttag med brända kablar och en strömbrytare, synliga skador på blå och vit ledning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Eluttag med synliga kablar där några ser brända ut, infällt i vägg med grov öppning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Gamla elledningar inuti en eldosa med tecken på överhettning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Det ser ut som att du har en gammal plåtdosa isolerad med tjärpapp. Det är nog därifrån det svarta på kablarna kommer ifrån.
 
  • Gilla
MultiMan och 1 till
  • Laddar…
Håller med useless.
Det svarta är tjäravlagringar från isolerpappen i apparatdosan.

Det är inget som är elfarligt!
 
har du ett vägguttag under tryckknappen? Jag tycker det ser ut som att vit är fas, och sen grön är tändtråd.

om du slår till, lyser den någon gång mot vit kabel?

Jag är allergisk mot spänningsprovarna som lyser(phaser) har kablarna tvinnats kan den lysa trots spänningslös. och lyser inte alltid trotts spänning för att man håller den fel.

kan ju ha fel att vit är tändtråd, om den alltid lyser på grön kabel. då bör du byta ut tryckknappen.
 
Vit _borde_ vara inkommande fas om det ska stämma överens med någon gammal färgstandard plus att det är den och den blåa som är vidarekopplad.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.