N
Hej!

Jag har 8 spotlights (12V 10W halogen) infällda i apparatdosor över köksbänken. För ett tag sedan la en av lamporna av och jag trodde såklart att lampan hade gått sönder. Köpte då en ny och provade, men det fungerande inte. Testade med en av de gamla, inte heller den lyste i det här uttaget.

Jag plockade ner apparatdosan och mätte spänningen och fick då mellan 1.2 - 4V beroende på dimmerläget. Satte lampan direkt på kablarna vilket inte hjälpte, lyste fortfarande inte.

Jag förstår verkligen inte vad som är fel, de andra 7 lyser. Kan det vara så att det krävs över 4V för att tända lampan och att det är något annat fel vid matningen eftersom det bara verkar ge max 4V?

Sådana här lampor pratar jag om: https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/21yrkpgfT+L.jpg

Och detta är vad jag kallar apparatdosa: http://media.hidealite.se/img/content/produkt/li_apparatdosa.png
 
Lampan matas säkert av en elektronisk trafo och den kan du ej mäta spänningen på med en vanlig multimeter, du får inte rätt värden.

Prova din nya glödlampa i en av de armaturerna som funkar och vis versa.

Troligen har lampan gått sönder av ditt pillande, de är mycket sköra.
Du kan kontinuitetsmäta lampan för att kolla om den är hel.

Jag tror att problemet ligger i sockeln på armaturen där lampan ej funkar, sockeln glappar.
Man får böjja stiften lite på lampan för att det ska bli kontakt.
 
Drivdonet kanske använder en högfrekvent fyrkantvåg även vid max styrka vilket gör spänningen svår att mäta. Men du kan ju göra jämförande mätningar i andra armaturer som du vet fungerar för att avgöra. Om armaturen är matad en en kabel utan vidarekoppling till andra så kan felet ligga tidigare, troligen i anslutningen till drivdonet.
 
N
Det förklarar varför det kanske var svårt att mäta, men det gav ju ändå lite skillnad i spänning då jag dimmrade. Så ström lär det ju gå hur som helst.

Jag har provat med lamporna i andra armaturer och de funkar bra. Så det är inte fel på lamporna.

Det tråkiga är att jag måste skruva ner delar av köksluckorna för att ens se hur kablarna går. Men det är kanske bara att bita i det sura äpplet och felsöka vidare.

Tack för input!
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.