Hej är i slutet av en köksrenovering och har idag fogat det sista på kakeln.

Jag kommer att montera 3 vägglampor direkt på kakeln och funderar på om man kan limma dessa. Jag är inte glad i att borra 6 hål i kakeln då jag kan tänka mig att risken att spräcka en platta kan bli ganska stor.

Lamporna är som klassiska glaskupor ala toalettbelysning så de vägar ca 0.5-1kg .

Mvh
 
Du kan kanske leta upp lite lättare lampor.
Ett kilo på en liten 15x15 cm kakelplatta tycker jag (amatörmässigt) låter lite mycket.
Men bortsett från det: Var har du tänkt att göra av el-kablarna?
 
Om kakel är fixat riktigt är det inga problem med 1 kg. Att borra borde inte vara ett problem alls om man gör rätt. Det finns en del trådar här i forum. Det gäller att ha rätt kakelborr och tålamod.
 
Där bör ligga en bild, ja det är helt nyfixat å platto4na är 30x15 kablarna är ju bakom allting kmr in i lampan från väggen.

Jag är inte direkt orolig över kakelns bärighet utan snarare limmet som ska hålla lampan på kaklen.

Ngt tips vad för typ av borr? Har en borr jag köpt ser ur som en pil typ. Men känns som hur bra borr man än har så är en platta lite dåligt bränd så spricker den nog väldigt lätt och då står man där..
 
  • Nyrenoverat rum med vita kakelplattor, elledningar framme, och en hink spackel på en skyddad byrå.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
tommib
Om den skulle spricka så kan man ju byta plattan. Men jag ser inte riktigt varför den skulle spricka. Jag har själv en sådan kakelborr som ser ut som en pil och har gjort många hål utan att ens se en tillstymmelse till spricka. Kör utan slag och lugnt och försiktigt så går det bra. Lim är ett annat alternativ. 1-2 kg är inga problem för t.ex. PL400 eller andra varianter. Troligen skulle du kunna fästa lamporna med silikon om du ville det.
 
Ja det var ett litet dilemma detta. Självklart hade jag helst haft skruv bakom men är så drygt att behöva göra om igen dessutom är det inte världens bästa vägg bakom mkt puts innan det kmr betong vilket innebär antingen väldigt lång eller behiv av grov skruv.

Har använt pl400 mkt det enda jag är rädd för är att det härdar och sen får dålig vidhäftning på det blanka kaklet. Det är ju ett grymt lim men blir ickså väldigt stelt. Ngn som använt sikabond?

Mvh Sebastian
 

Bästa svaret

Jag använde detta för att sätta upp hyllor i duschen; sitter som berget. :) enklare att jobba med än pl400, blir som en väldigt trög massa.
 
  • Hållande hand visar en tub Tack Pro1 lim, använd för att montera hyllor i duschen.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Tack för alla svaren! Ess tack låter som det jag behöver, läste lite snabbt om de och verkar vara idealiskt i våtutrymmen vilket borda passa perfa till applikationen
 
Ja, det är ju fukthärdande och så. Jag körde hängsle och livrem och tejpade fast monteringsbeslagen på duschhyllorna, men det hade nog inte behövts för det hugger helt suveränt bra. Man skulle punkta ut limmet, eller lägga det i strängar.
 
Låter idealt för mitt ändamålska köpa en tub å testa! Tack för tipset
 
Med rätt teknik är det inga problem att limma lamporna, men jag tror inte att det ät godkänt.
Nån elektriker här borde väl kunna svara på det.
 
Ja detta är totalt offtopic vet inte ens varför det diskuteras i denna tråd, hur orkar man påpeka helt orelevanta saker...

Men blir svårt med dagens bestämmelser att montera en lampa i toa om det inte finns lampor godkända för limning.. så jo för de som undrar det finns..
 
Isakare Isakare skrev:
Med rätt teknik är det inga problem att limma lamporna, men jag tror inte att det ät godkänt.
Nån elektriker här borde väl kunna svara på det.
Varför skulle det inte vara godkänt?
 
whork whork skrev:
Varför skulle det inte vara godkänt?
Jag har inte en aning, det var därför jag skrev ifall nån elektriker kunde den saken.

Vi får inte limma kabelkanaler i mitt jobb, nerslag av elbesiktningsman " fan, folk limmar alt möjligt idag, elmaterial ska skruvas fast, kablar klamras el buntas, inte limmas"
Där av min undran.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.