vi har hittat ett hus, byggt på 50-talet, som behöver omfattande renoveringar. Inte bara ytskickt, utan vi skulle behöva "blåsa ut" huset och göra om det mesta på nytt. Men vi har inte kunskapen för att "rita upp" det nya som behöver göras. Vi kan göra en grovskiss över önskad planlösning, men resten behöver vi hjälp med. Vart vänder vi oss? Till en arkitekt? En byggfirma (hjälper de till även med förarbete?)? Eller en husleverantör (hjälper de till även med renoveringar)? Någon som har erfarenhet av lämplig kontakt i närheten av Skövde?
 
Hej, och välkommen..
En arkitekt är rätt väg. Liknande hjälp erbjuds även via större byggfirmor.
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Ta det försiktigt.

Arkitekter har ju ett stadgat rykte för sin förmåga att hitta på lösningar som gör renoveringar omfattande och tekniskt komplicerade och flerdubbelt dyrare än nödvändigt. Det blir så när allt med tvång skall anpassas till arkitektens eget formspråk och konstnärliga visioner.

Ett skräckexempel som vi i branschen skrattar åt i smyg är en lokal mycket känd arkitekt vars eget hus har byggts om bit för bit så att det inte finns någon vettig bärning kvar under tegeltaket. Bärande konstruktioner var i vägen för hans visioner om en slank konstruktion så byggarna som gjorde arbetet fick inte lämna kvar någonting bärande. Det var han som var den stora arkitekten och visste allt fast han inte kan hållfasthetslära.
Vi väntar alla sadistiskt på en storsnövinter........

Jag skulle rekommendera någon liten enmans planeringsbyrå som drivs av en byggnadsingenjör med bra tekniskt kunnande.
Ni vet tydligen själva ungefär hur ni vill att det skall se ut och vilka utrymmen ni vill ha. Det är arkitektens kunskap så varför betala för den.
Om ni gör er grovskiss så bra ni kan och verkligen försöker mäta och tänka så allting fungerar praktiskt då behövs bara en genomgång och anpassning så att allting fungerar tekniskt och uppfyller bestämmelserna och går att bygga och till slut en renritning av resultatet. Där passar det perfekt med en planeringskunnig byggnadsingenjör.
 
BirgitS
Nåja nu kommer det ju ut några hundra arkitekter varje år på arbetsmarknaden och det är ju ytterst få dem som blir kändisar, utan de flesta jobbar på i bra samförstånd med uppdragsgivare och hus utan stora konstnärliga visioner och utan att förstöra något.
 
  • Gilla
MetteKson och 1 till
  • Laddar…
Microkatten
Många arkitekter har säkert koll på hur man får ihop bostäder som både är bärande, yteffektiva och billiga. Det sägs ju ibland att en arkitekt kan spara in sin egen kostnad genom att finna (kostnads-)effektiva lösningar. Men det finns säkert också byggnadsingenjörer som kan fungera.

I detta fall så gäller det ett äldre hus, så oavsett titel behövs en person som på plats kan se och förstår förutsättningarna just ni har. Som alltid gäller det att hitta rätt på personnivå.

Vill ni ha mer fokus på det byggtekniska, leta i första hand efter en ingenjör. Vill ni ta ett helhetsgrepp, sök upp en arkitekt, som möjligtvis i ett senare skede får lämna över till en ingenjör. Jag hade nog undvikit byggfirmor i detta läge, om jag inte själv har bra koll.
 
  • Gilla
MetteKson och 1 till
  • Laddar…
Vi anlitade arkitekt och han fick ihop det kanon! Inflyttning i utbyggnaden nästa vecka.
 
  • Gilla
MetteKson
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.