Jag är i färd med att bygga trappa till farstun och altanen.
Jag tänker använda färdiga vagnstycken och sedan använda tryckade brädor till stegen.

Men hur skall jag fästa trappan i marken?
Plintar? Gjuta egna eller färdiga?
Andra tips?

Jag vill inte ta dit en grävmaskin, så hur skall jag enklast gräva mig ned för att sätta dit gjutrör?
Visst finns det ngn form av "borr" för gjutrör? (länk)
Hur djup borde eventuella gjutrör vara?

Många funderingar och jag hoppas förståss på massor med tips och gärna bilder.
 
Nu vet jag ju inte hur många steg trappan kommer att ha... Är det få steg, upp till fem kanske så räcker det att du lägger ut typ betongplattor på marken och ställer vangstyckena på. Det förutsätter att de fästs ordentligt i ovankanten.

Räcker inte det så går det utmärkt att gräva ner färdiga plintar, de har ju samma funktion som egengjorda opch är betydligt smidigar att få till. Var nogrann nrä du ställer dem så blir det bra. Gräva får du gör aför hand om du inte vill ha grävmaskin... eller hyra hordborr om du tror att marken är relativt fri från rötter och sten.
 
Jag har i och för sig litet motsatt känsla när det gäller att gjuta själv kontra färdiga plintar. Dels är det lätt att ge plinten en rejäl sula genom att hälla en bottensats betong i hålet innan man ställer dit röret - särskilt bra om marken är litet lös. Och dels så tycker jag att det är lättare att väga av höjden när man gjuter själv, själva plintarna behöver bara hamna i ungefär rätt nivå och sedan finavväger man hur man sätter fästbeslagen i dem, vilket man har gott om tid till innan betongen börjar härda.
 
Ja det var skurupsborren jag tänkte på ;)

Trapporna kommer betså av 4 - 5 steg. Jag var inne på att endast ha en stenplatta på marken där vagnstyckerna kan vila mot.

Och själklart skall de förankras ordentligt i altan/bron.

Tackar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.