Hej alla,

En bekant till mig har köpt ett fritidshus utanför Stockholm, av ett äldre par, via mäklare.

Allt verkade mycket fint och köpet gjordes i befintligt skick.

Pumpen var borrad, med en ny hydropress kopplad till en äldre trefas pump av ejektortyp. Vattentrycket var dock lite lågt. Efter några veckor upptäckte köparen att en av pumpens proppar var trasig. Han satte i en hel propp, varpå pumpen lät mer, men efter någon minut stannade den helt.

Vid koll visade det sig att det inte gick att starta pumpen utan den tredje fasen, men den måste kopplas ur med en gång, annars löste motorskyddet ut. Något var rejält fel, med andra ord.

Således måste pumpen ha gått hela tiden, under visning och de veckor som gått efter köpet. Om den fyllt upp hydropressen och stängt av sig hade den inte kunnat starta igen.

Det verkar som att någon startat pumpen och sedan kopplat ur den trasiga fasen.

Gäller verkligen "i befintligt skick" när funktionen är så noga iscensatt?
 
L
Om en säkring går drar den mer ström få den fasen
Är det en 3 fas ejektorpump måste alla faser vara med annars löser den ut . att då koppla bort en fas är förkastligt , då går den på 2 faser och låter illa ( brummar ) men kan snurra .
Det kan få en effekt att motorn brinner upp i lindningen , skyddet ska säkerställa brytning så det inte sker , i bland så bråkar tryckströmbrytaren med att inte ge kontakt ordentligt
 
Säljaren har en upplysnings skyldighet. Om de aktivt dålt ett fel så har de ett ansvar.
 
Befintligt skick betyder ju att man friskriver sig från fel och brister. Även från kända fel och tillfälliga lösningar. Köper man något i befintligt skick, kan man inte komma och gnälla över att något är trasigt, i efterhand.
Om det sedan är moraliskt rätt/fel att iscensätta en funktion, är en annan sak.
 
  • Gilla
Liteavvarje
  • Laddar…
Om man aktivt dål fel så har man definitivt ett ansvar. Om säljaren inte vet om felet ha de inget ansvar.
 
Tack!

Ja, hur långt sträcker sig befintligt skick?

Klart man inte ska ”komma och gnälla” för rimliga fel, men om säljaren aktivt dolt elfel borde det vara en annan sak.

D Daniel 109 skrev:
Om man aktivt dål fel så har man definitivt ett ansvar. Om säljaren inte vet om felet ha de inget ansvar.
 
Prata med mäklaren vettja och se vad hen säger om saken (de är till viss del måna om att de gjort rätt och bevarar sitt rykte..)

Annars kan det vara lite lurigt att bevisa att de uppsåtligt vetat om allihopa.. och bevisa att felet fanns innan tillträdet (och inte uppkommit efter). Säger inte att det är rätt, säger bara att det kan vara svårt att ta det vidare.
 
Jag tolkar det som att ni fann en trasig säkring, inte att en tråd kopplats bort från motorn. Eller hur?
Säkringen kan ju ha brunnit när som helst. Har motorn sen gått på 2 faser är det inte förvånande om säkringen smäller när den byts ut.
 
L
Det som är av vikt är , har det fungerat efter tillträdet med vatten , rätt tryck i kranarna

Lite lurigt , om pumpen fungerade vid visningen , så har den startat själv , den gör inte det utan att koppla in sista farten och sedan koppla ur den säger TS
Har säljaren gjort något med pumpen för att få vatten , är det före tillträdet så har säljaren ett ansvar att åtgärda felet som nog inte varit okänt , normalt ska det städas lite vid avflyttning och då behövs vatten
Men bevisa den tesen med vattnet är det är nog svårt att framföra
 
Gammalt säkringsskåp med proppar, två tomma platser indikerar de nämnda faserna.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Tack för kommentarer. Teoretiskt kan pumpen ha gått på tre faser när en propp gick. Sedan gick motorn på två faser under lång tid utan att någonsin komma upp i tryck och stänga av sig. Om ingen stängt av huvudströmmen kan den ha stått så väldigt länge. Det konstiga är att två proppar aktiverar den tredje fasen, den som gick sönder, uppe till vänster, och en till uppe till höger. Sedan ligger två faser till i den högra kolumnen.
 
Vi ska kolla hur det är kopplat.
 
Tänk på att du troligen har spänning på pumpmotorns skadade 3e fas som matas bakvägen till säkringen.
 
  • Gilla
Liteavvarje
  • Laddar…
B Bjober skrev:
Tänk på att du troligen har spänning på pumpmotorns skadade 3e fas som matas bakvägen till säkringen.
Aha, så kan det vara. Ska tänka på det. Tack!
 
L
Som Bjober säger , man kan bli lurad
Om man mäter med ett universalinstrument så kan den tredje fasen komma tillbaka genom motorn som full spänning , det finns igen belastning i instrumentet , man måste ha ett annat för att se det
 
Någon full spänning blir det inte så man blir inte lurad om man mäter korrekt vilket kan göras även med ett universalinstrument som mäter spänning - tre mätningar mellan varje kombination av fas, 400 V.
 
  • Gilla
Metafor och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.