Hej!
Den nedre raden tegel ovanför våra källarfönster har börjat hänga lite beroende på sprickor i bruket ovanför, samt rostigt armeringsjärn. Är det någon här som har erfarenhet av detta? Antar att man måste ta hem en murare för att åtgärda det, men vore tacksam för synpunkter på tidsåtgång, omfattning och vad man kan tänkas behöva betala.
/J
 
Det här är ett klassiskt problem. Förr i tiden murade man snygga valv ovanför fönster och dörrar, och då låste stenarna mot varandra. Sedan skulle det vara raka linjer, förmodligen för att det var enklare att montera fönster i ett rektangulärt hål. Nästan alla halvgamla hus har det här problemet. På senare tid använder man dock färdiga tegelbalkar (stenar som är hopsatta med betong och armering) för att slippa det här problemet.

Om du är rimligt händig så kan du nog fixa det här själv. Den enklaste lösningen som kanske håller 5-10 år, är att plocka bort löst bruk och gravrost från armeringen, och sedan foga med ett bruk i klass A (som blir i det närmaste vattentätt och med lite tur bromsar vidare rost). Ett lite krångligare alternativ är att frigöra hela armeringsjärnet och byta ut det mot rostfritt bistål. Då kan du använda normalt murbruk till fogarna eftersom det inte finns någon risk för vidare rost. Slutligen kan man plocka ned alla stenarna och gjuta ihop dem till en tegelbalk och återmontera, men det är nog lite överkurs. Det krånligaste sättet är att bygga ett valv där stenarna låser mot varandra. Det går att använda den här principen även om man har en rak ovankant. I samtliga fall så bygger du ett stöd av lite reglar för att hålla stenarna på plats under tiden som du murar/fogar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.