Hur löser jag detta?? Det är nån gammal rötskada under gluggen på bilden.

Fattar inte riktigt hur grejerna håller ihop. När jag rev ner panelen rörde ju sig hela den övre delen av timmret även det friska alltså som hela åsen, taket vilar på... Känns ju inte som att gaveln tar så stor takbelastning eller??


image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Är det ruttet hela vägen genom timret? Om inte kan du hugga/ såga ur det dåliga virket tills du kommer in till friskt och sedan slå på nytt utanpå så du kommer ut i liv med de andra timmerstockarna. Alt såga bort det dåliga, ställ stående reglar motsvarande tjockleken på timmret, och fyll mellanrummen med isolering.
för själva bärigheten i konstruktionen skulle du troligtvis inte behöva göra någonting.
 
Redigerat:
Timret ligger ju bara staplat på varandra, (+ ev dymlingar), alltså blir det instabilt. Det är därför man låser ihop väggarna i knutarna, och om någon har sågat bort den utstående knutraden (för att dölja att det är ett timmerhus när det panelas) så kan väggarna glida isär.

Nu iom att huset är gammalt så bör timret ha satt sig och då kan du fästa ett par vertikala reglar som styvar upp gaveln, på samma sätt som panelen gjorde det tidigare.

Om skadan inte går rätt igenom timret så kan du såga och stämma ur det dåliga och sedan skarva i med gammalt timmer.

Edit: Tvåa på bollen.
 
just där är det väll ruttet rätt igenom timmret, lika stort som gluggen är, sedan blir det friskt på sidan om.

Om man nu sätter en reglar på gaveln vilket jag tänkt pga mittendelen där fönster har suttit är dålig och skruvar fast den i timmret så känns det ju som man "rätar upp" timmret längs regeln och på så sätt ändrar sättningen som skett. Är det ok eller ska man skruva fast regeln och sala emellan så man drar så lite som möjligt i timmret?

Funderar dessutom på vad som håller ihop det hela om man kapar förbindelsen mellan knutarna på gaveln genom att regla upp typ 2 meter... har haft uppe detta i en annan tråd men nu när det kommer till kritan att man ska börja grejja med det så börjar man ju fundera...
 
Vad menar du med två meter, är det så mycket som är ruttet. På bilden ser det ut att vara ganska lokalt under fönstergluggen.
 
Det är även ruttet mellan fönstren på över och undervåningen samt 10-20 cm åt ena sidan av nedre fönstret. sedan blir det friskt hela vägen upp förutom denna röta under gluggen
 
Det bästa är att timra upp (byta ut det ruttna) med begagnat (gammalt) timmer, och skarva halvt i halvt med dymlingar för draghållfasthet.

Har du bild på det större/värre angreppet?
 
Lägger upp det imorgon!
 
Den dåliga sidan om fönstret på nedervåningen

image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Värsta biten mellan fönstren

image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Seda blir det ok upp till rötan under gluggen
image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



Andra sidan är i bättre skick, stenhårt när man slår med yxan
image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
2014 men blev nyfiken på hur det löstes? (Har själv en norrgavel som säkert kan se ut så där också. Har inte inspekterat än men det läckte in slagregn bakom panelen så det droppade in innanför självaste fönsterglaset så befarar det värsta. )
 
Högg bort allt ruttet. Bytte syll + lite till och efter det va det 10ggr mer virke kvar än i nybyggda hus så i samråd med timmerman gav vi oss och regla på, tlläggsisolera och smäckte upp panel. Lär stå i 200år till :)
 
  • Gilla
Blwrgrl
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.