Status
Tråden går ej att kommentera.
Den här tråden visade sig vara spam och har stängts.

/Moderator

----------------------------------------------------------------------------------------------

Hej,

Jag har en fundering om att ansamla pengar snabbt som läkare. Jag har jobbat som allmänläkare i region Östergötland en lång tid, och det har blivit markant sämre villkor för i princip all vårdpersonal i regionen, vissa värre än andra.

En kollega som jobbat länge som hyrläkare har sedan länge lämnar regionen (som har stopp gentemot hyrläkare. (raderad länk./moderator)

Hon menar att jag borde jobba som hyrläkare en tid, i annan region, eftersom jag då på kort tid kan ackumulera mer pengar på kortare tid, och även med friare schema, t ex: (raderad länk/moderator)

Jag söker råd från fler husbyggande läkare med eventuell erfarenhet avseende denna fråga. Vad förlorar man på att jobba som hyrläkare?

/Kalle
 
Redigerat av moderator:
Är inte läkare, men väl ssk och arbetar som arbetsgivare. Som inhyrning får du inte kontinuiteten med patienterna. Min erfarenhet är att inhyrning få ta enklare och tråkigare ärenden som inte kräver uppföljning, dvs mycket halsflussar, UVI etc. Även kompetenseutvecklingen kan plana ut - du är ju där när andra är borta. Om man, som jag, uppskattar att vara en del av ett sammanhang är det inget alternativ att arbeta som inhyrning.

Den positiva sidan är att du slipper vara en del av konflikter, ha ansvarsområden och jobba med övriga administrativa uppgifter.

Du har inte upparbetad jour som du kan ta ut och åka iväg en vecka eller två till ett opopulärt ställe? Då kan du äta kakan men ändå ha den kvar.
 
Du förlorar kontinuiteten med patienterna, du får hoppa runt där det finns störst behov för stunden. Värmland är tvingat att använda rätt mycket hyrläkare, kostnaderna skenar. I min kommun har de sedan flera år stängt den ena vårdcentralen pga läkarbrist och då är det ändå mindre än en mil från huvudorten Karlstad.

Själv vill jag helst se ett totalförbud mot hyrläkare i hela landet, det är ett gigantiskt slöseri med skattepengar, då en hyrläkare kostar lika mycket som två fastanställda.
 
  • Gilla
Corneliatt och 6 till
  • Laddar…
engs
Var väl något avsnitt av Husdrömmar på SVT där en läkare jobbade i norra Norge eller så och drog in pengar till husbygget?

Edit: Husdrömmar hette det visst, inte drömhuset.
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
tommib
Välkommen till forumet!

Jag kan börja med att jag är läkare själv, ST inom Ane/IVA. Jag är fast anställd av SLL och har ca 6 mån kvar på min ST.

Jag har många kollegor som arbetar som hyrläkare och även många vänner som fakturerar via eget bolag när de är ute och arbetar. För att kunna ge någon rekommendation måste du säga var du befinner dig i din utveckling. Är du specialist? Om inte så skulle jag starkt avråda från att jobba som hyrläkare i nuläget. Se till att bli klar först eller se till att du kan tillgodoräkna dig tiden som hyrläkare mot din ST (extremt svårt).

Det du tappar som hyrläkare är pensionsavsättningar. Du kan inte heller stirra dig blind på vad landstingen betalar på fakturan. Det är arbetsgivaravgifter och skatt som ska betalas innan det kommer som lön till dig. Med det sagt så är jag väl medveten om att hyrbolagen betalar bättre än många landsting. Mycket bättre i vissa avseenden. Fakturerar du via egen firma så blir det ännu mer pengar, men du har då problemen ovan. Detta kan vara ett större eller mindre problem beroende på var i livet du befinner dig. Om du är i ett läge där du inte har barn och snabbt vill ackumulera stora mängder pengar så är hyrläkarjobbet bra, speciellt om du kan avstå pensionsavsättningar nu och fakturera via egen firma. Det kan vara ett vettigt alternativ för att bygga upp en grundplåt för ett hus.

Angående den förlorade kontinuiteten med patienterna så är det tråkigt om man är lagd åt det hållet. Andra kan tycka att det är skönt. Du kommer precis som SysterNett skriver primärt hålla på med tråkiga fall och sådant som andra tröttnat på (räkna med att de skickar de kroniska sjukskrivningsfallen och smärt/psykpatienterna till dig, om dina kollegor slutat bry sig). Om du inte bryr dig så mycket om patienterna och hur det går för dem så funkar det bra. Om du bryr dig kommer det gnaga på dig. Hur stort problem det är beror på din personlighet.

Angående hyrläkarförbud så är det idioti (och off topic). Hyrläkare är ett symptom, inte problemet i sig. Grundproblemet är att landstingen är så kassa arbetsgivare att de inte klarar av att skapa en arbetsmiljö där folk vill vara kvar. Om nu hyrläkare (och hyrsyrror) kostar dubbelt mot fast anställd personal, varför finns det pengar till det men inte till att höja grundlönen? En stor anledning till att många (framför allt ssk) byter till hyrfirmor är också att de kan välja vilja pass de jobbar och styra sin tid själva istället för att tvingas till dubbelpass och liknande av arbetsledningen. Många som jag känner trivs egentligen bra med sina kollegor och vill gärna arbeta fast men är uppgivna inför ständiga omorganisationer och korkade påbud från arbetsledningen.

Att säga att vi ska ha ett totalförbud mot hyrläkare duckar för hela problemet att folk helt enkelt inte vill arbeta under vissa förutsättningar. Om man säger det och samtidigt vill ha en fungerande sjukvård får man löpa linan ut och medge att det kräver tvångsarbete för vårdpersonal. Detta har gjorts på åttiotalet enl äldre kollega. Det kallades visst "solidarisk läkarförsörjning" och innebar att man schemalades att arbeta i annan del av landet (företrädesvis norrland) med viss regelbundenhet (typ 1v/mån) utan att ha något att säga till om. Jag, och många med mig, skulle inte ställa upp på det utan säga upp oss.
 
  • Gilla
CeciliaPepe och 3 till
  • Laddar…
Varför inte söka jobb i annat land och bygga ditt hus där!? När även läkarna har det så illa ställt med att kunna ansamla skattemedel!

Vården och läkarnas villkor lär inte bli bättre med tiden!
 
  • Gilla
Rickard Ohlin
  • Laddar…
tommib
D DLC skrev:
Varför inte söka jobb i annat land och bygga ditt hus där!? När även läkarna har det så illa ställt med att kunna ansamla skattemedel!

Vården och läkarnas villkor lär inte bli bättre med tiden!
Hur menar du nu? Att läkarna inte ska få tjäna pengar eftersom våra löner betalas av skattemedel?
 
B
Min sambo är också inom vården men som ssk. Hon övergav Region/landsting för statlig anställning inom försvaret. Mycket bättre betalt, mycket bättre arbetsmiljö (arbete kontorstider) och mycket bättre förmåner. Kanske ett alternativ till hyrläkare kan vara ett statligt jobb tänker jag?

Jag skulle aldrig i livet jobba inom region/landsting. Bara av att ha sett sambon jobba på diverse sjukhus och vårdcentraler får en att tappa hakan. Och det gäller privat såväl som offentlig.

Gällande själva sakfrågan, hur mycket pengar har du tänkt spara ihop? Ska de räcka till kontantinsats för en ny villa och vad är isåfall budgeten?
 
tommib tommib skrev:
Hur menar du nu? Att läkarna inte ska få tjäna pengar eftersom våra löner betalas av skattemedel?
Givetvis ska läkarna få tjäna pengar och allt inom vården är systemfel och måste förändras genom politikerbeslut.
 
M
Oavsett vad du jobbar med i Sverige så går det inte att försöka samla ihop en rejäl hög med pengar på kort tid genom att jobba extra. Progressiviteten i skattesystemet gör det helt olönsamt då du får behålla så lite av det extra du jobbar ihop.
Eget AB hjälper lite då du kan ta en del av vinsten som utdelning men det är inga jättepengar om det är ett bolag med bara en anställd. Att tillfälligt jobba i ett annat land med bättre skattesystem och högre löner är nog enda sättet.
 
Åk till Danmark ett tag. Pratade med en rekryterare nyligen och de erbjöd 83000:- efter skatt för 75% arbetstid med betald bostad. Om jag inte redan passerat 50 och haft familj hade jag skolat om mig till läkare...
 
Frågan är ju inte så yrkesspecifik egentligen, läkare arbetar på många olika sätt, en del med väldigt oregelbundna tider andra mer 9-5. Det beror på vilken spec. du har. Allmänmedicin väljs ju i regel av läkare som inte vill ha jourbördan.

Det finns nog yrken med mycket jourarbete på orgelbundna tider som gör att man får bra ekonomisk utdelning. Så detta behöver ju inte gälla läkare bara.

Ett förslag är följande: Starta ett AB som du jobbar i några år, ta ut så lite lön du kan och periodisera resten i indexfonder. Under tiden planerar du ditt husbygge noga och lär dig allt du behöver, och det är väldigt mycket.

Se till att du skaffar en fast tjänst som du kan ha som halvtidstjänst eller ännu mindre, är du läkare är det nog inget problem på rätt ställe.

Skaffa tomt, och när det är dags bygglov och allt du behöver i verktygsväg.

När du startar bygget så kan du ta ut lön som du redan jobbat ihop i ditt AB genom att dina periodiserade fonder + att du jobbar kanske 25%. Ta så mycket kostnader du kan löpande och resten på kreditiv. ANSTÄLL någon, det är mycket billigare än att hyra in hantverkare för 600kr +moms/h. Elektriker och lite annat kan du dock behöva ta på entreprenad.

Lycka till!
 
Redigerat:
  • Gilla
Dan_Johansson
  • Laddar…
Bara jag som får spam-vibbar......?????


Samma inlägg på fler sajter: (jag redigerade bort länkarna)

"Hej,

I någon slags 40-årskris har jag börjat köpa på mig äldre modeller av VW-bubblor, som jag betalar en verkstad för att fixa till både in- och utvändigt. Jag har nu 4 stycken, och tänker inte stanna där.

Jag har arbetat som läkare på halvtid de senaste åren, eftersom jag även tar hand om en handikappad familjemedlem delar av varje dag. Det inverkar så klart på min totala lön, och även om staten ger ett visst bidrag så funderar jag nu på hur jag kan få mer lön fast ändå inte jobba så mycket mer än 50%.

En vän som jobbat som läkare i region Östergötland lämnade sagd region 2017 för att jobba som hyrläkare. Det blev sämre arbetsklimat i regionen efter att de skar ner på hyrläkare www.www.www). De som jobbade fast fick då en jäkla massa mer arbete att hinna med, på samma tid.

Min vän tipsade mig om att arbeta som hyrläkare, och menar att jag kan få nästan dubbel lön och få bra möjligheter att påverka mina tider och arbetsplats (t ex www.www.www).

Det är ibland lite känsligt att tala om hyrläkarjobb på sjukhuset jag jobbar, så jag undrar om det finns bilfantaster med vårdbakgrund här som kan tipsa om detta? Finns det nackdelar med det?

Vänligen /Karl Vidar"
 
  • Gilla
Anna_H och 2 till
  • Laddar…
M
H Hutton skrev:
Skaffa tomt, och när det är dags bygglov och allt du behöver i verktygsväg.

När du startar bygget så kan du ta ut lön som du redan jobbat ihop i ditt AB genom att dina periodiserade fonder + att du jobbar kanske 25%. Ta så mycket kostnader du kan löpande och resten på kreditiv. ANSTÄLL någon, det är mycket billigare än att hyra in hantverkare för 600kr +moms/h. Elektriker och lite annat kan du dock behöva ta på entreprenad.
Lycka till!
Det upplägget lär skatteverket ha en hel del synpunkter på om de upptäcker det!

Jag antog i min enfald att TS ville ha förslag på lagliga sätt att gneta ihop en binge pengar...
 
tommib
Hmm.... Intressant där från Holmspel.

Jag svarade på frågan här eftersom den ställdes här.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.