Vill minnas att en fyrpolig jordfelsbrytare även bryter nollan? I så fall, är den konstruerad så att nollan bryts sist och kopplas in först? Annars kan det bli otrevliga spikar på enfaslaster om nollan bryts först / sluts sist.

När jag sluter jordfelsbrytaren går min garageport upp, trefas med nolla till styrningen.
 
Ja, nollan bryts. Man kan nog med säkerhet utgå ifrån att jordfelsbrytare i alla fall inte bryter före resp sluter efter. Har inte dissekerat någon JFB och det står ingenting om det hos Hager. Man kan tänka sig att brytarna mekaniskt är utformade så att nollblecket sluts före och bryts efter.

Får du samma symptom med garageporten om du rattar huvudbrytaren? Den bryter ju inte nollan.
 
Bumpar en gammal tråd.
Satt och klurade på precis samma sak. Har också sett att JFB normalt bryter även neutralledaren vilket man alltid kan diskutera. Men det har väl sin orsak i att behålla femledarsystemet intakt i hela anläggningen, jämte att betrakta neutralledaren som spänningsförande del (dumt ord förresten)

Hursom: Samma fråga som för 7 år sen :thinking:
Någon som dissekerat JFBs eller läst tillverkningsspecifikationer? Är ju rätt väsentligt att faserna bryts först och kopplas in sist. Är detta löst på mekaniskt sätt eller antar man bara att kopplingen sker så snabbt att skaderisken ändå är låg?
 
  • Gilla
Leif i Skåne och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.