BirgitS BirgitS skrev:
Jag vill vare sig skrämma upp dig eller inkräkta på ditt privatliv men jag undrar om du har kollat upp din syn så att det inte är ett tecken på någon sjukdom i ögat.
Du behöver inte oroa dig. Jag har ingen ögonsjukdom. Faktum är att när väl taklampan kom upp, med 8 st 33w halogenlampor i sig (dom ingick), så insåg jag att det var för starkt ljus för mig. :p
Så jag hade helt enkelt kommit ihåg fel när jag fick för mig att taklampan i vardagsrummet i min förra lägenhet hade lika starka lampor.

Dock är det fortfarande så att jag vill ha ljusare kring mig än t.ex mina föräldrar, men det kanske säger mer om dom än om mig... :)

Nu återstår bara att ta reda på vilken ljusstyrka som kan vara lagom. Om jag läst tabellerna rätt motsvarar 8*33w halogen mellan 4000 och 6000 lumen (jag tror jag räknade fel förut, när jag skrev 400-500 per lampa). Och säg att jag vill att den upplevda ljusstyrkan ska vara 70% av detta, enligt denna sida motsvarar det då ca 50% av faktiskt "uppmätt" ljus. Dvs jag bör då ha mellan 2000 och 3000 lumen.

Om vi då tar och räknar på dessa LED-lampor som tipsades om tidigare i tråden, så ligger dom på 8 * 230 lumen = 1840 lumen. Det motsvarar mellan ca 30% och 45% av det jag har nu, i "uppmätt" ljus, vilket motsvarar mellan 55% och 65% av den upplevda ljusstyrkan. Det är inte jättelångt från det jag önskar, absolut inte, men risken är överhängande att det kommer att vara i underkant av vad jag vill ha.

Hade dessa lampor gått att köpa här i Sverige, och antingen gått att lämna tillbaka eller varit billiga i inköp så hade jag definitivt köpt och provat. Men som det är nu handlar det om köp via utländsk nätbutik, till en kostnad på runt 900 kr. Det är inte riktigt värt det att lägga ut det på en chansning.

Men jag kanske räknat fel någonstans? Eller gjort något generalfel när jag tänkt?
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Det finns en faktor som gör jämförelsen mellan glödlampor och LED svår. Glödlampor har en spridningsvinkel på runt 11 s.r (av 4pi) - det är ju bara lampsockeln som skärmar av. LED brukar ha halva spridningsvinkeln (grovt) dvs man kan ofta räkna med ca halva lumenbehovet jämfört med glödlampor (grovt räknat). Man får se på hur LED-lampan är utformad, hur den riktar ljuset.
 
  • Gilla
martin43 och 1 till
  • Laddar…
Bo.Siltberg Bo.Siltberg skrev:
Det finns en faktor som gör jämförelsen mellan glödlampor och LED svår. Glödlampor har en spridningsvinkel på runt 11 s.r (av 4pi) - det är ju bara lampsockeln som skärmar av. LED brukar ha halva spridningsvinkeln (grovt) dvs man kan ofta räkna med ca halva lumenbehovet jämfört med glödlampor (grovt räknat). Man får se på hur LED-lampan är utformad, hur den riktar ljuset.
Nu förstår jag inte riktigt. Du pratar inte spotlights nu?? För om det även gäller G9-LED så förstår jag inte hur denna halva spridningsvinkel då ser ut, speciellt inte om vi pratar LED-filament.

Men det kanske är en icke-fråga ändå, eftersom det verkar stört omöjligt att hitta dimbara G9 LED-filament av känt märke, som har god prövad kompatibilitet med kända dimmertillverkare och som inte kostar skjortan. Blir nog att köra halogen ett tag till, kanske är 8 * 20w lagom.
 
Hmm, har eventuellt hittat ett stort problem med takarmaturen jag köpt. Jag noterade nämligen en sån här ettikett på kartongen:

lampor-02.jpg

Dvs armaturen är inte lämplig för lampor med energiklass A++ till A. Men är inte alla LED-lampor inom spannet A++ till A? Jag frågade specifikt om denna armatur stödjer LED, och butiken sa ja.

Hur ska jag tolka detta? Är detta bara en rekommendation, och att det i praktiken oftast går utmärkt att ha en lampa med bättre energiklass än deklarationen anger? Eller ska jag inte räkna med att kunna ha LED-lampor i denna, och reklamera köpet om jag vill kunna ha LED?
 
Ja, varför skulle man inte kunna ha lampor som drar mindre ström? Det enda problem jag kan tänka mig är att äldre lågenergilampor av lysrörstyp har en ganska stor sockel, men modernare LED-lampor brukar ha i stort sett samma formfaktor som glödlampor.
 
Jo, det är nog så att jag pratar om LED-armaturer, inte ersättare med sockel som försöker efterlikna en glödlampa. LED-armaturer riktar sitt ljus mestadels åt ett håll, det ligger i själva chippet och är inte beroende av en reflektor där en stor del av ljusflödet går förlorat.

Ang energiklasser så får jag erkänna att jag är lite pantad i denna stund efter att ha tappt räkningen på antalet öl. Varför skulle inte LED vara "kompatibel"?? Prova att stoppa in en sådan, lyser den fint så finns nog ingenting att oroa sig över.
 
  • Gilla
Leif i Skåne
  • Laddar…
Bo.Siltberg Bo.Siltberg skrev:
Ang energiklasser så får jag erkänna att jag är lite pantad i denna stund efter att ha tappt räkningen på antalet öl. Varför skulle inte LED vara "kompatibel"??
Ingen aning. På energimyndighetens hemsida skriver dom:

"Etiketten används för armaturer som bara är lämpliga för lampor i de sämre energieffektivitetsklasserna, klass B till E. Detta visas på energimärkningen genom att de effektivare klasserna A++ till A är överkryssade."

Prova att stoppa in en sådan, lyser den fint så finns nog ingenting att oroa sig över.
Jag har ingen G9-LED, så skulle i så fall behöva köpa en. Men jag är mest orolig för hur det funkar med LED kombinerat med en dimmer i denna armatur. Skulle den dåliga energiklassningen på denna armatur kunna ställa till något där? Dvs att dimmer och LED-lampor är kompatibla, men armaturen sätter stopp.
 
Ok, eu-byråkrater... jag tolkar detta som att din armatur stöder ljuskällor med en viss standardiserad sockel medan armaturer i de bättre klasserna har LED som inte går att byta ut. Så energiklassningen har ingenting att göra med hur bra eller dåligt G9-LED kommer att fungera i din armatur. Armaturen sätter inga begränsningar.

Däremot innebär G9-sockel 230 V vilket innebär ett drivdon i varje lampa vilket innebär problem med att hitta en dimmer som fungerar bra. Där är standardrådet att titta på kända tillverkare och deras tabeller över lampa-dimmer som fungerar ihop.
 
Armaturen kan inte ha någon energiklassning. Den är ju bara en mekaniskt förbindelse mellan lampan och sladden. Att den inte är lämplig med LED-lampor måste bero på något annat, t ex att ljusbilden inte blir som tillverkarens ljusformgivare har tänk.
 
Bo.Siltberg Bo.Siltberg skrev:
Ok, eu-byråkrater... jag tolkar detta som att din armatur stöder ljuskällor med en viss standardiserad sockel medan armaturer i de bättre klasserna har LED som inte går att byta ut.
Men det förklarar inte varför min armatur inte är officiellt kompatibel med A++ lampor. Du kanske menar att enbart armaturer med inbyggda LED kan få denna klassning? Så tolkar inte jag energimyndighetens text. Problemet är att dom utgår ifrån ett exempel på en ettikett för en armatur med inbyggda LED, och har inte något exempel alls på motsvarande armatur där LED-lamporna går att byta ut. Dock skriver dom: "Om armaturen har inbyggda LED-lampor får armaturen automatiskt energieffektivitetsklasserna A++ till A.". Notera ordet om här. Jag kan bara tolka detta som att det kan finnas armaturer som är klassade för A++ lampor utan att ha några inbyggda LED, bara det att de då inte får en A++ klassning automatiskt.


Så energiklassningen har ingenting att göra med hur bra eller dåligt G9-LED kommer att fungera i din armatur. Armaturen sätter inga begränsningar.
Har du några belägg för detta? Uttalar du dig som en proffessionell elektriker, eller utbildad fysiker, eller är det mer en lekman-analys du gjort? FÖr om nu armaturen inte sätter några begränsningar, varför då ha märkning som tydligt indikerar att den inte är kompatibel med lampor av de högre energiklasserna?

I min värld är uttrycket "kompatibel med" synonymt med "funkar med", och de överkryssade energiklasserna innebär då "funkar inte med". Dvs jag tolkade klistermärket som att den sa till mig: "Du kan inte använda en A++, A+ eller A-lampa i denna armatur. Det funkar inte. Kan t.om vara farligt".

Kan det vara så enkelt som att en A++ klassning är kostsam och/eller tidskrävande? Och att vissa tillverkare väljer att spara tid och/eller pengar genom att strunta i den, trots att armaturen i praktiken skulle klara klassificeringen. Dock låter det märkligt att ha en kostsam och/eller tidskrävande certifieringsprocess när det enligt dig ändå inte kan bli något annat utfall än A++, just eftersom armaturen inte sätter några begränsningar.


Däremot innebär G9-sockel 230 V vilket innebär ett drivdon i varje lampa vilket innebär problem med att hitta en dimmer som fungerar bra. Där är standardrådet att titta på kända tillverkare och deras tabeller över lampa-dimmer som fungerar ihop.
Ja, det är jag medveten om, och har redan läst på ganska mycket inom detta. Dock är som sagt utbudet av den typen av LED-lampor jag letar efter fortfarande bedrövande dåligt, så jag är inställd på att köra med halogen närmaste åren. Dock kommer jag givetvis köpa en dimmer som är framtidssäker vad gäller LED.
 
Såja, det är väl ganska tydligt att detta är ett luddigt område för oss båda. Jag har nu lite snabbt kollat några EU-direktiv som det hänvisas till utan att finna någon information om förhållandet mellan lampa och armatur. T.o.m energimyndigheten kan ju inte hålla isär dessa enkla begrepp:

Lågenergilampa, energisparlampa eller liknande namn får bara användas för lampor som klarar energieffektivitetsklass A eller bättre.

Om de här menar armaturer när de skriver lampor så kan man ju undra varför en energieffektiv lampa som LED inte får användas i en armatur som inte är klassad för sådana. Det finns inga rimliga förklaringar till det. Ganska typiskt för myndigheter och bransch att slira så.

Tvärtom däremot får man vara försiktig med mindre effektiva lampor som kan bli för varma för armaturer som inte är gjorda för det.
 
  • Gilla
jimih
  • Laddar…
useless useless skrev:
Armaturen kan inte ha någon energiklassning. Den är ju bara en mekaniskt förbindelse mellan lampan och sladden.
Varför skulle inte en armatur kunna ha en energiklassning? Rimligtvis baseras den på energibortfall. Noll eller nära noll i energibortfall skulle då ge A++, men sen kan det förstås finnas armaturer som är mindre effektiva (t.ex pga inbyggda transformator eller bottenlast, eller bara dåligt konstruerad eller dåliga materialval), och då är det ju rimligt att dom får en sämre energiklassning.

Men nu handlade inte diskussionen om huruvida min armatur har en viss energiklassning, utan om min armatur är kompatibel med lampor med en energiklassning högre än B. Enligt märkningen på kartongen är den inte det, men som jag tolkar dig och Bo så är den det. Jag lutar själv åt samma resonemang, men försöker ändå förstå tanken bakom att skriva ut att min armatur inte är kompatibel med dessa lampor av högre energiklassning.


Att den inte är lämplig med LED-lampor måste bero på något annat
Vem har sagt att den inte är lämplig för LED-lampor? Det var den tolkningen jag gjorde utifrån märkningen på kartongen, men både du och Bo har ju argumenterat för att den tolkningen är felaktig. :)


t ex att ljusbilden inte blir som tillverkarens ljusformgivare har tänk.
Hur stor skillnad i ljusbilden skulle en vanlig amatör uppfatta om man jämför halogenlampor från bra LED-filament-lampor?
För övrigt vore det väl absurt om en designers syn på vilka ljuskällor som är bäst med tanke på ljusbilden skulle påverka vilken energiklassning på lamporna som armaturen ska anses vara kompatibel med? Rimligtvis skulle sådan information uttryckas på andra sätt, t.ex med ett separat klistermärke som säger "Bäst ljusbild får man med halogen- eller glödtrådslampor". Då har man informerat kunden, utan att behöva joxa med energiklasserna.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.