Hej

Vi har tre våningsplan i vårt nyinskaffade hus från 60-talet. Mittenvåningen är omgjord och allt jordad. Källaren verkar jordad från start. Övervåningen är inte jordad (bortsett från ett takuttag som är jordat..)

När jag kollar in bakom uttagen på övervåningen noterar jag dock att jord är framdragen till samtliga uttag, vägg såväl som tak. Vad har jag missat? Varför har man inte jordat uttagen när man ändå drog kabel? Tänker jag knepigt om jag bara byter ut samtliga uttag?

(Jag har ännu inte mätt om jorden faktiskt är ansluten, men skulle givetvis göra det innan start.)

Tack!
 
Om samtliga kopplingspunkter har skyddsjord framdragen så ska det inte finnas några skäl till att inte jorda, förutom kostnaden för att köpa alla uttag förstås. Kanske tyckte man att det inte var värt kostnaden och att rummen var helt isolerade från jord.
 
  • Gilla
Lars48
  • Laddar…
Troligen har de som sagt gjort en större renovering av mellanvåningen, jordat allt, och passat på att dra fram jord till övervåningen, men kanske av snålhet inte bytt uttagen till jordat. Eller kanske haft en mängd med lampor och apparater som inte var med jordad kontakt, som de ville fortsätta använda.

Har du koll på hur du skall kontrollmäta jorden?
 
Nej, så kan det inte vara. Vid renoveringen är det gjort med "nya" Wago mm.
Övervåningen är röd jord, och kopplade med gamla porslinshattar. Möjligt att det varit fler renoveringar förstås.

Bra fråga. Nej inte 100. Först och främst 230 mellan jord och fas. Sen har jag förstått att man kan se skillnad på nolla och jord genom att den senare kortsluter mot metallrör i värmesystemet, och bör lösa ut en summer.

Tänkte ev efter det var klart även låna en vägguttagsprovare, liknande denna
https://www.elbutik.se/product.html/vagguttagsprovare-med-jordfelsbrytartest-polman

Finns det att tillägga där?
 
Vårt hus från -69 hade jordtråd framdragen till alla uttag, lamputtag, fasta anslutningar men det var bara jordade uttag i källaren (förutom gillestugan) samt kök (ej matplats) & garaget (där var jorden biledaren).
 
man bör ju naturligtvis studera centralen där allt kommer fram. Är det anslutet eller draget även dit så bör det ju synas röda trådar där också.
 

Bästa svaret

Det är nog inte så underligt eller ovanligt! Så har jag oxå på vissa ställen, kablarna ligger där men är inte kopplade och slutar sedan i en dosa på våningen under, som inte har någon jord som går vidare. Antagligen har man dragit kabel då det var enklet men sedan inte dragit den vidare av någon anledning - se det som en förberedelse!
 
Jag satte upp ojordade för 5-7 år sedan i ett rum, hade ett par gamla lampor som jag ville använda. Förra året kom jag på den enkla iden att trä om lamporna (Anser att lamporna inte är farliga som så) och så bytte jag uttagen till jordade, och nog hade jag varit så fiffig att det låg en jordtråd i uttagen, givetvis ansluten i centralen. Skönt att man tänker, även skönt med bara jordat i hela huset, känns bra. Trist att jag inte kom på att trä om lamporna från början bara, är tydligen inte alltid så smart ändå :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.