Hej!

En fråga som kanske borde höra hemma i köksforumet, men där handlar det mesta om nyproduktion av olika slag...

Vi skulle vilja höja våra köksbänkar ca 7-10 cm, de är idag endast 85cm höga, vilket är på tok för lågt för oss som båda är ganska resliga. Köksinredningen är bygd på plats år 1960.

Tror ni att det går att bryta loss skåpen utan att de går sönder för mycket och höja "underifrån", dvs bygga en högre sockel, eller måste man lägga förhöjningen precis under bänkskivan?

Jag misstänker att det är enklare att bygga ovanför skåpen, men att det skulle bli mycket snyggare om det ginge göra det vid sockeln. Det viktiga är att skåpen inte pajar helt, vi ska ha dem kvar! :) Allt annat i köket är väl förankrat i väggar (av sten).

Alla tips mottages tacksamt!

/Elin
 
Skulle man inte kunna höja skåpen övanifrån med en rad grunda lådor som smälter in i miljön? Dom skulle ju kunna rymma krydburkar, plastpåsar och annat platt köksredskap ;). Att riva det hela och höja sockeln verkar bli mycket jobb :-/
Lycka till!
gaia
 
På 60-70-talet så spikades ofta stommarna ihop, och det snålades sällan på spiken...tyvärr :( Dessutom byggdes ofta skåp i board och andra mateial som absolut inte är lämpade för demontering.
Så att få loss skåpen hela och yckas få tillbaka dom med bra resultat kan vara mycket trixigt.
Absolut enklast är att ta loss bänkarna, bygga en ram med lagom höjd och sedan montera tillbaka skivorna. Även om du får en liten distans mellan luckor och bänkskiva så tror jag detta blir betydligt bättre än att höja alla stommar.
Detta projekt klarar du nästan av på en kväll (då bortsett från målning osv.)
medens höjning av stommarna tar betydligt längre tid, medför att du måste plocka ut göra om de mesta i köket, men framförallt så riskerar du att förstöra stommarna och bli tvungen att köpa nya.

Om du höjer tillräckligt för att få plats med lådor så ärju gaias idée mycket bra, även om det medför en hel del snickerijobb.

/AB
 
  • Gilla
go_bananas
  • Laddar…
Ta ut några lådor el dylikt och titta in i skåpen, där sitter det troligen en bräda rätt högt upp där två skruvar håller det i väggen. Är de spikade så lär det bli jäkligare men då bör det funka med ett tigersågblad bakom brädan som tar spiken. Ett annat sätt är att testa försiktigt med att kila ut det lite och se om spikarna följer med fast det förutsätter ju att man tar bort bänkskivorna först.

Lossa två/tre skåp och känn försiktigt hur det känns. Är bänkskivan fäst emot väggen på något sätt så måste ni lossa där med. Kan nog förresten vara ide att byta bänkskivor, diskbänk och kakel vid detta tillfället.

Nåväl, om skåpen går enkelt att röra så lär det ju gå att få loss dem, testa även att lyfta den yttersta modulen ifrån sockeln med en kofot och några reglar som skydd uppåt och nedåt, försiktigt...

Funkar ovanstående så är det bara att ta bort bänkskivorna, lossa skåpen och bygga om sockeln. Tar man det lite lugnt så löser sig det mesta, träkilar och en träklubba lär vara till rätt bra hjälp här.

/Kent
 
  • Gilla
go_bananas
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.