H hempularen skrev:
En sådan inglasning är iofs. ett större och mer "riskabelt" tilltag än att byta fönster. Det innebär ex. en ökad byggnadsyta. Så risken att man blir nekad bygglov är avsevärt större.
Njae, byggnadsytan påverkade inte, det fanns ju bygglov för altanen med tak sen tidigare. Däremot räknades inglasningen som en fasadändring vilket krävde ett godkännande från byggnadsnämnden. Det räknades som ett "enklare ärende".
Däremot var handläggaren fundersam över hur det ursprungliga bygglovet hade kunnat bli godkänt. Skulle vi plockat ner den gamla altanen och byggt en ny skulle vi inte ha fått bygglov för det.
 
OK, tak över altan är ofta bygglovsfria (< 15 kvm). Men sätter man väggar, lösa eller fasta så blir det bygglovpliktig byggnadsyta. Men klart, om taket redan innan var en del av byggnadsytan så är det ju mindre risk att det skall underkännas med väggar.
 
harry73 harry73 skrev:
Bygglov ingår i köparens undersökningsplikt, så köparen kan inte kräva dig på skadestånd när han ska återställa allt.
Sedan finns det såklart en etisk aspekt i det hela, och frågar köparen om bygglov finns, borde du berätta hur det ligger till, och kan tråden kopplas till dig kan du inte heller säga att du inte visste.

Det blir också svårt att hävda att ändringen är mer än 10 år gammalt eftersom produktionsår + månad står i fönstret.

Kanske läge att ringa kommunen eller grannkommunen, säga att du är spekulant på ett hus och att du undrar vad som gäller och vad dina möjligheter är
Om jag förstått rätt så...
Att kontrollera bygglov för en fastighet ingår inte i undersökningsplikten. Detta efter en dom i hovrätten som ger prejudikat. Så kallade rådighetsfel ska inte falla inom undersökningsplikten. En köpare ska kunna förvänta sig att en fastighet som är ute till försäljning följer planbestämmelser och har de bygglov som krävs.

Kontakta kommunen och lägg korten på bordet och lös det hela före försäljning.
 
  • Gilla
Leifur
  • Laddar…
harry73
Har du referens?
 
  • Gilla
Baggen11
  • Laddar…
  • Gilla
Setomidor och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.