vi har bytt fönster i kåken som ändrat utseendet. Slagit igen ett fönster också.

Tydligen något som krävdes bygglov vilket vi inte har sökt.

Nu ska vi ev sälja huset, vad händer då? Kan man åka på böter eller rent av återställa till befintligt?

Eller ska man bara informera köparen om att det ej finns bygglov på?
 
Bäst att vissla och låtsas att det regnar kanske?
 
Hur länge sen är det ni bytte fönstren?
 
useless useless skrev:
Hur länge sen är det ni bytte fönstren?
Några ifjol och 1st denna sommaren plus de som sattes igen.
Dock är det "skymt" mot vår inglasade altan så det syns eller stör inte för grannar
 
harry73
Bygglov ingår i köparens undersökningsplikt, så köparen kan inte kräva dig på skadestånd när han ska återställa allt.
Sedan finns det såklart en etisk aspekt i det hela, och frågar köparen om bygglov finns, borde du berätta hur det ligger till, och kan tråden kopplas till dig kan du inte heller säga att du inte visste.

Det blir också svårt att hävda att ändringen är mer än 10 år gammalt eftersom produktionsår + månad står i fönstret.

Kanske läge att ringa kommunen eller grannkommunen, säga att du är spekulant på ett hus och att du undrar vad som gäller och vad dina möjligheter är
 
Det är väl en fråga som mäklaren alltid ställer. Så informationen måste köparen få del av.
 
  • Gilla
Krille4
  • Laddar…
Om det säljs utan mäklare då?
 
Du ska upplysa om sådana fel du känner till. Så upplys om problemet.
 
  • Gilla
Tänka
  • Laddar…
harry73
C cullta skrev:
Om det säljs utan mäklare då?
Då kan du inte ens lägga skulden hos mäklaren. Desutom får du mindre betald för huset.
 
Fönstret som sattes igen är ju solklart bygglovspliktigt. Men bara utbyte brukar inte kräva lov, hur stor förändring är det?

Du har ju 3 alternativ:
1. Begär bygglov nu. Jag tror att de oftast ser mellan fingrarna med att åtgärden redan är utförd. Annars kan det bli en halvsaftig sanktionsavgift.

2. Berätta för köparen vid lämpligt tillfälle, det är väl inget man vill ha med direkt i prospektet, men väntar du till 5 min. före kontraktskrivning så blir köparen nog (med rätta) upprörd.

3. Mörka, du visste inte att det var lovpliktigt. OM det senare blir problem (rätt osannolikt) för köparen så löser ni det det då. Detta alternativ är ju klart oseriöst, eventuella, om än osannolika problem vältras i huvudsak över på köparen. OM det blir sanktionsavgifter så kommer dem att läggas på dig som utfört det olovliga, inte på köparen. Men köparen kan få krav om återställande, vilket är ännu mer osannolikt.
 
Det kan vara bra att berätta för köparen vid nått passligt tillfälle för att se vilken reaktionen blir. Om köparen tar lätt på det hela och viftar bort det som den småsak det är så vet du att du har hittat en bra köpare som knappast kommer att ställa till med några problem framöver.

Blir köparen helt hysterisk så är risken stor att du kommer att få problem med köparen i många andra avseenden också. Man vill ogärna sälja till en köpare som kräver ersättning för alla små defekter som den hittar i efterhand. Vissa förväntar ju sig att ett gammalt hus ska vara i nyskick.
 
  • Gilla
MagHam
  • Laddar…
Det tycker jag är att "döma" lite lättvindigt. Om det är en köpare som kanske köper hus för första gången i livet. Så är det väl rätt normalt att bli orolig/upprörd om man får den typen av oväntad information. Det kan ta ett tag för köparen att lista ut hur illa, eller inte det är.

Det behöver verkligen inte betyda att det är typen som skriker "dolt fel" när glödlampan i tvättstugan går sönder om ett halvår.
 
  • Gilla
fia_mstd
  • Laddar…
H
Sen är det skillnad med. Vanligt hus brukar kommunen inte bry sig om. Till mig så sa dom ok muntligt och skrev in i datan att jag fått lov.
Skulle huset va K märkt och du gjort utan lov kan du få problem.
 
Detsamma hände oss, vi glasade in altanen (den var från -73). Vi hade inte en tanke på att det krävdes bygglov för det då vi inte byggde ut eller så, bara satte in skjutpartier.
Vi insåg långt senare att det kanske skulle varit ett bygglov med i bilden...
När det var dags att sälja var det inte fråga om att mörka, mäklaren sa åt oss att söka bygglov omedelbart. Så i vår frågelista fick vi skriva "bygglovsansökan inskickad". Det gick ganska fort att få bygglovet och allt löste sig till dess att köparna tillträdde och vi blev 6000 fattigare. Men mörka skulle inte ha känts bra, att oroa sig i ett antal år IFALL det skulle komma surt efter.
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
En sådan inglasning är iofs. ett större och mer "riskabelt" tilltag än att byta fönster. Det innebär ex. en ökad byggnadsyta. Så risken att man blir nekad bygglov är avsevärt större.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.