P
Fick ett jobbigt problem nu när det blev kväll. Jordfelsbrytaren löser ut när utebelysningen går till. Det jobbiga är att den styrs av Nexa puckar med trådlös skymningsgivare. Totalt 6 utelampor fördelade på 2 puckar. Har ingen större lust att felsöka i regnet så enklaste är väl att ta ur batteriet ur skymningsgivaren och felsöka i helgen när det är ljust.
 
tommib
Ja. Troligen har du fukt i en armatur och överledning fas-jord. Det trista är att du kan få överledning nolla-jord också och kommer även då lösa JFB, oavsett om lamporna är på. Hoppas att det inte händer och att du klarar dig fram till helgen.
 
Redigerat:
P
Har tagit ur batteriet ur skymningsgivaren så nu kan den inte slå till belysningen. Kanske hade varit bra med en brytare men då finns ju risken att man stänger av oavsiktligt. Kan ju testa att koppla ur en puck åt gången så vet jag i alla fall om det är på fram eller baksidan som felet är. Misstänker starkt stolplyktan då det blåst och regnat rejält och ett glas är sönder i den.
 
tommib
Det låter som första stället att påbörja felsökningen ja.

Generellt är det bra med en egen JFB för riskgrupper (=uteel + lite till), alternativt en brytare som också bryter nollan på de grupperna.
 
P
Gammalt hus så ingen egen grupp tyvärr och jfb går till det mest inkl kök. Kyl och frys.
 
L
Vad är de för stolpar du har , ta ett foto på den nedre delen och ca 1 meter upp
 
P
Kolsvart ute men det är bara en stolpe som säkert är 40 år gammal. Resten är diverse olika vägglampor.
 
tommib
Jag tycker nog att den ursprungliga lösningen, att ta ur batterierna ur skymningsreläet och vänta på torrare väder, är bra. Att rota runt i el utomhus i regnet och mörkret känns sådär.
 
  • Gilla
Peter_K
  • Laddar…
Mikael_L
Problemet med att vänta till torrare väder kan vara att då har kanske problemet samtidigt försvunnit = svårare att veta var man ska felsöka samt veta om en åtgärd har fått effekt.
 
tommib
Jo, det är sant. Samtidigt låter den där stolpen såpass misstänkt att jag skulle riva ur den oavsett.
 
P
Ska försöka hitta kabeln till stolpen nere i källaren och se om den går att koppla ur.
 
L
Finns det en lucka nertill ? öppna den och titta in
En klassiker i stolpvärlden , svartmyror bygger med jord ini stolpen , dom odlar sin svamp och det blir fukt tillsammans med vädret ute , överledning till jord
JFB löser eller om den inte finns total kortis , säkringen går
Ävensom småflugorna som samlas i lamphållaren kan ge samma fenomen
 
  • Gilla
Fotografen
  • Laddar…
P
Jo det är en lucka. Var precis ut och kolla. Ska leta upp lite grejer och sen koppla ur matningen.
 
P Peter_K skrev:
Misstänker starkt stolplyktan då det blåst och regnat rejält och ett glas är sönder i den.
God chans att felsökningen är klar.;)
 
L
Även om du hittat felet i armaturen , öppna nere och kolla så inte myrorna är där , då kommer ett fel till så småningom , kom tillbaka och säg något om stolpen
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.