Trall däck ska ligger över där sen. Eller måste man ha den där fula böjen kvar
 
L Lennart Lind skrev:
En sak till.. alltså ska man inte kunna fästa slangen intill väggen? tycker det är bra spänn i den är rädd att den viker sig.. vinkeln är ca 45
Men, vad är det för klåpare som varit i farten.
Jag har beställt telia öppen fiber, och hos mig kommer den INTE dras genom väggen på det sättet.
 
Hur ska du då dra
 
Vid vår installation fick vi beskedet att det skulle vara mjuka böjar på dukten.

Mjuka böjar
Om ni böjer dukten var noga med att det
är mjuka böjar. Diametern i böjen bör
inte vara mindre än 30 cm.
 
Beror nog på hur lång slang och hur många kurvor man har också kanske..
 
Men det ser ju för jävligt ut att dra in en 14mm duct. Tror inte det finns 14 till 7mm reducering, men borde fungera med 14-10 och sedan 10-7 mm som man sätter under ett kabelskydd på utsidan. Sedan drar man i 7mm ducten. Men har inte sett det i praktiken. Man skulle t.o.m. kunna lägga till en 7 till 5mm tätning på slutet och gå in med en 5mm inomhusduct.
Vad är det för amatörer som gjort detta skulle vara intressant att få veta.
 
L Lennart Lind skrev:
En sak till.. alltså ska man inte kunna fästa slangen intill väggen? tycker det är bra spänn i den är rädd att den viker sig.. vinkeln är ca 45
Hur har man tänkt att skydda ducten med den installationen.
 
Jag tror nog att du tar detta lite för lätt.......det bästa hade varit att läsa på lite och placerat utrustningen på lämpligt ställe. När de drar in fibern sen så kommer det sitta där det sitter och fibern kan absolut inte ligga lös och synlig och du får gömma den efter bästa förmåga. Riktigt så fungerar det inte. Röret ska komma på sånt sätt att fibern kan anslutas i utrustningen på erforderligt sätt. Min låda är dessutom plomberad för att ingen ska vara och fingra på fibern.
Det är liksom ingen vanlig nätverkskabel det handlar om.
 
  • Gilla
thomas33
  • Laddar…
Spelar nog minsta roll om kabel ligger i en kabel list eller ett rör fram till uttaget sedan.
 
Ducten?
A AndersS skrev:
Hur har man tänkt att skydda ducten med den installationen.
 
Fastighetsägaren står själv för håltagning in i fastigheten, förslagsvis till insidan av yttervägg eller källarvägg. Viktigt är att planera håltagningen så fiberslangen inte böjs för mycket, då ”knäcks” slangen och vi kan inte blåsa in fibern. Därför ska borrningen in i fastigheten utföras med en lutning på ca 45 grader om den ska upp på första våningsplan.

Tas fiberslangen in i källaren kan ni borra rakt in. Täta inte hålet runt fiberslangen förrän våra fibertekniker varit på plats och blåst in fiberkabeln, det kan behövas smärre justeringar av slangen.

Vid krypgrund så kan fiberslangen borras in och därefter klamras i bjälklaget och böjas upp i en böj och tas upp i huset där ni önskar sätta fiberswitchen.

Har man en fastighet med källare kan man borra in under mark om man inte vill ha dukten och ett kabelskydd på väggen. Täta noga under marken. I nyare hus finns oftast en mediecentral där kablar och uttag är samlade. Bor man i ett hus med mediecentral är det allra bästa att dra in fibern och dukten dit.
 
  • Schematisk illustration av fiberoptisk anslutning till hus med fiberswitchar och genomföringar på olika våningsplan.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Står inte nått om att det ska vara ett visst avstånd från golvet
 
Du
A AndersS skrev:
Förlåt, fiberslang benäms ofta mikrorör eller microdukt
[länk]

Du menar att den måste ha ett skydd runt sig för att klara sig. Trodde den var tillverkad för utomhusbruk
 
L Lennart Lind skrev:
Står inte nått om att det ska vara ett visst avstånd från golvet
Man anpassar avståndet utifrån husets konstruktion och så man kan borra ett hål som hamnar på rätt plats på utsidan. Man försköker att unvika att hamna i väggpanel, putsad/reveterat, etc, utan i betongen på yttervägen om det går. Sedan sätter man en kabelkanal på insidan upp till platsen där fiberdosa, etc, monteras.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.