Hej!

Vi har precis köpt hus och renoverat vardagsrummet, men ett moment är kvar. I vardagsrummet finns en öppen spis som vi gärna vill få både funktionsduglig och snygg. Vet dock inte riktigt hur vi ska ta oss an detta. Varken jag eller frugan har någon tidigare erfarenhet av öppna spisar.

Problemen är flera:

1. Vi vill ha en insats i spisen. Om det inte går att fixa så är det förhandlingsbart, men det känns onekligen mer barnvänligt. Spisen är dock byggd kilformad och där får inga insatser plats. Kan man ändra formen på spisen själv eller är det bäst att låta ett proffs göra det?
2. Spisen är målad med vad vi antar inte är rätt sorts färg. Gissningsvis akrylfärg från valfri hobbyaffär. Detta måste göras om.
3. Vi gillar inte övermålat tegel. Att spisen är vit gillar vi, men inte att teglet syns. Detta skulle vi vilja åtgärda med någon form av puts eller liknande. Hur gör man detta på bästa sätt? Vad ska man använda?
4. Det finns sprickor i murstockskanten. När vi satte gips runtomkring spisen så lossnade bruket i kanterna. Här behöver det muras om.

Borde första steget vara att låta sotaren provtrycka eller ska det göras sist efter renovering?

Alla tips på hur detta skulle kunna åtgärdas tas tacksamt emot.
 
  • Målad kilformad öppen spis i vitt med synliga tegelkanter och sprickor, behöver renovering.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Kilformad öppen spis målad i svart med synliga tegelstenar och sprickor, i behov av renovering.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
L
Den sortens öppen spis har jag sett förr och är lite udda , har ni källare ?
den är nog lite svår att få till med en insats , inte ens med smedens hjälp , lite för snålt med plats Sen är det bara sotaren som kan säga något om konditionen på den
 
Man kan undra varför man har sneddat den vänstra sidan...har huset kanske källare så det passerar en eller 2 kanaler ner dit? Annars fixar en murare en ombyggnad så att en kassett ska kunna fungera och putsning av det runt om. Själv skulle jag nog huggit bort och murat tätt allt utstickande från själva muren och ställt en valfri eldstad framför. Hängande eldstad med unik design framför en tegelvägg, bredvid en abstrakt skulptur på en piedestal.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Modern vedkamin i ett hörn intill en stapel med vedträn och en sned vägg bakom.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Hade nog gjort som ovan sa och tagit bort den helt och satt en kamin där.
 
E exerg skrev:
Man kan undra varför man har sneddat den vänstra sidan...har huset kanske källare så det passerar en eller 2 kanaler ner dit? Annars fixar en murare en ombyggnad så att en kassett ska kunna fungera och putsning av det runt om. Själv skulle jag nog huggit bort och murat tätt allt utstickande från själva muren och ställt en valfri eldstad framför. [bild][bild]
Ja, huset har källare, dock ingen öppen spis i källaren. Du kan ha rätt i att det kan gå kanaler ner dit. Vi har tänkt att det handlar om att man skulle se elden från "rätt" håll i rummet eftersom öppningen pekar åt det håll där man enklast placerar soffan.

Eftersom vi inte ska ha spisen till uppvärmning utan bara rekreation känns det som en tråkig kostnad, men att ta bort den och sätta en kamin där är kanske det mest förnuftiga.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.