Tobzter
Perfekt ,Tack för hjälpen men alla konstiga frågor, Är lite annat än en hyresrätts LGH som man kommer ifrån då ringer man bara hyresvärden ;) men ska bli riktigt trevligt att äntligen bo i hus
 
Claes Sörmland
Vad gäller tömningsfrekvens så räknar man med 35 liter vatten per person och dag för en gammal WC. Det ger tömning var 21:a dag med er mindre tank. Så jag utgår från att ni har snålspolande toalett installerad och att alla trycker på lilla knappen när det går. Då vinner tid - förhoppningsvis kommer ni upp i det fyrdubbla vad gäller tiden mellan tömningarna om ni kan få barnen att följa en strikt rutin.

BDT-avloppet låter som standard. Slamavskiljaren måste tömmas frekvent och troligen begär kommunen redan att ni ska tömma den minst varje år.
 
Tobzter
Det är de nog inte någon sådan toalett just nu.Men de kommer införskaffas .
Oki så slamavskiljaren töms inte samtidigt som själva tanken?
Ska man ha nivågivare på den med?

Ja de kommer nog bli lite extra mycket tömningar i början innan man kommer in i rutin .men nivåmätare måste införskaffas på en gång känns det som till tanken
 
Claes Sörmland
Slamavskiljaren töms mer sällan eftersom det bara handlar om fasta partiklar som ansamlas, kanske årligen. Intervallet brukar vara bestämt i kommunens sop- och avloppstaxa så det är bara att ringa och fråga dem. Troligen finns din slamavskiljare redan i rullorna så kommunen kommer och tömmer den enligt sin turlista. Finns den inte med så kolla i avloppstillståndet hur ofta den ska tömmas och lista dig.

I och med att du nämnde att du flyttat till ditt första hus med enskilt avlopp - var noga med det eländiga fettet från köket. Bli redan nu nitisk med att torka av fett med hushållspapper och släng i soporna. Diska inte stekpannor, såser eller fettiga tallrikar utan att torka av först. Det eländiga fettet lägger sig i slamavskiljaren som en hård kaka och kan ställa till det rejält. Sen är det generellt sett klokt att tänka på vad man häller i avloppet. Det borde man ju göra även med kommunalt avlopp men här blir det lite mer konkret...
 
Tobzter
Tack för infon.ja som du säger spolar man ner riktigt mycket fett i avloppet just nu som man inte ska göra .

Har tänkt på att sätta in en större varmvattenberedare har 70L i dagsläget. Känns lite lite för att kunna unna sig en lite längre dusch .
Men finns de någon nackdel med en större på tex 200-300L när man har egen brunn? För mig känns de bättre med en större för då har man en större buffert med vatten? Eller tänker ja galet?
 
Det påverkar inte någon vattenbuffert alls. Du kommer momentant att ta ut lika mycket vatten ut brunnen som du förbrukar oavsett. Det kan ju däremot medföra längre duschar.
 
Tobzter
Men om brunnen är full plus att min vvb är full 70L
Och om ja byter ut den mot en 300L då borde ja har mer vatten till förfogande ?
 
Då har du mer varmt vatten till förfogande. VVB fylls på med kallt vatten i samma takt som du tar ut varmt vatten. Om brunnen där ute sinar (osannolikt) så får du inget vattentryck, och kan därmed inte få ut något ur VVB heller. När du öppnar en varmvattenkran, så släpper du ut varmt vatten ur beredaren, som trycks ut av det kalla vattnet från pumpen. Har du då inget vattentryck, så får du heller inte ut något varmt vatten.
 
Tobzter
Tack för ingående svar.man har mycket tankar och funderingar när de är första huset ;)
 
Tobzter Tobzter skrev:
Har tänkt på att sätta in en större varmvattenberedare har 70L i dagsläget. Känns lite lite för att kunna unna sig en lite längre dusch
Vi har haft 100 liters beredare i 24 år med två barn som vuxit upp till gymnasieåldern.
Aldrig problem med brist på varmvatten. Men vi har då inte haft badkar förstås.
 
harry73
Har du liten VV-beredare, då ska du ställa in den på högre temperatur, då förbrukar man en mindre mängd varmare vatten för att få samma duschtemp, och därmed kan man duscha längre.
 
Tobzter
God jul alla.

Har massa frågor i huvet hur mitt system ser ut under marken men allt som har med avlopp att göra

Översikts bild. lock 1 och 2 har med mitt BDT vatten att göra ?
Avluftningsröret är på den slutna tanken och även tömningsröret ?
. Översikt av avloppssystem under mark med frost, visande lock, avluftnings- och tömningsrör.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Innehåll lock 1
Öppet brunnslock märkt "Lock1" på frostigt gräs, med synligt BDT-system under.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Innehåll lock 2
Inspektionsbrunn för BDT-avlopp med öppet lock och synligt avloppsrör och vatten.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Vart ska jag montera nivå sensorn till min slutna tank ja har ju inge lock :)
 
Claes Sörmland
Under lock 1 hittar du din slamavskiljare i form av en trekammarbrunn. BDT-avloppsvattnet leds in i den stora kammaren och passerar de två mindre för att sedan gå till din fördelningsbrunn som ligger under lock 2. Från fördelningsbrunnen går två spridarledningar ut till din infiltration. Inget av detta ska sitta ihop med din slutna tank.

Det som ser lite trist ut är att du har flytslam i sista kammaren i trekammarbrunnen samt i fördelningsbrunnen. Det kan ha att göra med att biologin inte har kommit igång ordentligt än. Håva upp det slammet och lägg i den stora första kammaren. Kolla efter någon månad om problemet har uppstått igen.
 
Tobzter
Oki då bli de att köpa en liten håv :)
Vad kan orsaken vara att de är slamm i fel kammare?

Men luftningen måste va till den slutna tanken?
Ska man inte ha luftning till BDT vattnet?
 
Claes Sörmland
Flytslam är ganska vanligt och kan bero på allt från dålig karma vad gäller bakteriekulturen, vad man spolar ned i avloppet (fett flyter och det gör även nedbrytningsprodukter av diskmedel) och stötbelastning av avloppet (ni har inte badkar va?). I och med att ni är nyinflyttade så är det nog bakteriekulturen som inte har kommit igång ordentligt.

Ja, luftningen är nog till den slutna tanken. Slamavskiljaren/fördelningsbrunnen behöver inget syre men är luftade bakvägen genom ditt hus för att slippa lukt. D v s det finns en skorstenseffekt som sakta drar den trista luften upp bakvägen genom avloppsrören och upp över tak. Luft läcker in via locken (om de inte har gummitätning) eller via spridarrören.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.